Σάββατο, 10 Ιουνίου 2006

Μαμά σήμερα δεν έχουμε σχολείο

«Μαμά σήμερα δεν έχουμε σχολείο.»
«Μπράβο μπορείτε να δουλέψετε.»
«Μαμά μπορούμε να παίξουμε.»
«Δεν έχω λεφτά για παιχνίδια.»
«Δε θέλουμε λεφτά δώσε μας ότι έχεις.»


Τρεις κατσαρόλες, δυο ταπερ και μερικά μαχαιροπίρουνα δεν είναι το καλύτερο παιχνίδι που έχει φανταστεί ένα παιδί. Παρόλα αυτά τρεις κατσαρόλες, δυο ταπερ και μερικά μαχαιροπίρουνα μπορεί να διεγείρουν μια παιδική φαντασία πολύ περισσότερο από ένα play station ή οτιδήποτε άλλο. Όταν λοιπόν ένα μαχαίρι (που κάποτε θα μπορούσε να είχε κόψει κάποιο κομμάτι κρέας, να είχε ανοίξει μια πόρτα σε μια διάρρηξη ή να είχε καρφωθεί σε μια καρδιά) άρχισε να χτυπά μια κατσαρόλα, αρχικά ακανόνιστα και ίσως ενοχλητικά, μα σιγά σιγά με κάποιο ρυθμό ένα ταπερ άρχισε να το ακολουθεί. Τα παιδία δεν ήξεραν μουσική. Είχαν όμως ρυθμό. Και φαντασία. Όλα τα σκευή έγιναν όργανα. Άλλα έβγαζαν μουσική και άλλα όχι. Οι κατσαρόλες παράγουν ήχο αν πιστεύεις ότι είναι κρουστά και τα χτυπάς. Αλλά τα πιρούνια αν τα ενώσεις και πεις ότι είναι κιθάρα δεν ακούγονται. Μικρό το κακό. Το θέμα είναι ότι τα παιδιά έδωσαν την καλύτερη συναυλία που θα μπορούσαν να είχαν δει ποτέ τους. Και χάρηκαν. Και χάρηκαν τόσο πολύ που αποφάσισαν να μην επιστρέψουν ποτέ τα «όργανά» τους για να γίνουν μεγάλοι μουσικοί.
Τα παιδιά μπορούν να ονειρεύονται γιατί δεν έχουν αρνητικές εικόνες στο κεφάλι τους να καταλάβουν το χώρο τον σκέψεων. Η μητέρα όμως είχε ήδη αρχίσει να σκέφτεται ότι από δω και πέρα πιθανότατα θα είχε σημαδεμένα σκευή. Βέβαια, περίμενε ότι τουλάχιστον θα τα είχε.
«Που είναι τα πράγματα που σας έδωσα;»
«Ξέρεις στη διπλανή πόλη μια μπάντα δίνει αύριο μια συναυλία αλλά δεν κατάφερε να βρει όργανα και μας παρακάλεσε να τους τα δανείσουμε για να παίξουν. Θα μας τα επιστρέψουν αύριο είπαν.»
Πέντε παιδιά έκαναν καιρό να βγουν από το σπίτι τους. Τόσο καιρό όσο χρειάστηκαν να μετατρέψουν την αποθήκη σε στούντιο.


Μέσα στο δάσος πέντε παιδιά διασκέδαζαν ψάχνοντας πέτρες με περίεργα χρώματα. Κάτω από ξερά χόρτα δεν βάζεις εύκολα το χέρι σου γιατί συνήθως σε τρώνε τα φίδια. Δύσκολα θα πίστευες ότι θα βρεις τρεις κατσαρόλες, δυο ταπερ και μερικά μαχαιροπίρουνα. Τρεις κατσαρόλες, δυο ταπερ και μερικά μαχαιροπίρουνα; Και λοιπόν. Ας παίξουμε κάτι άλλο. Οι κατσαρόλες γυρνάνε στη κατηφόρα όπως και οι ρόδες που έχουν τα αυτοκίνητα. Και τα ταπερ έγιναν 2 τιμόνια για το πιο άνετο τρίκυκλο που έχει φτιάξει ποτέ ανθρώπινο χέρι. Πολλοί μικροί λεβιέδες ταχυτήτων από τα μαχαιροπίρουνα του έδωσαν μια τεραστία ταχύτητα. Και το ταξίδι κράτησε πολλές μέρες, ίσως και χρόνια. Και είδαν όλα τα μέρη του γνωστού και άγνωστου κόσμου.
«Λείψατε πάρα πολύ.»
«Συγνώμη, ο κόσμος φταίει που είναι μεγάλος.»
Πέντε παιδιά έκαναν πολύ καιρό να βγουν έξω από το σπίτι τους. Δεν ήταν η καλύτερη του μπαμπά μέσα στη νύχτα στην αστυνομία να τα ψάχνει πριν γυρίσουν νωρίς το πρωί. Έκαναν τόσο καιρό όσο χρειάστηκε να μετατρέψουν το δωμάτιο τους σε συνεργείο για το πιο άνετο και γρήγορο τρίκυκλο του κόσμου.


Ο περίπατος του σχολείου κατέληξε σε ένα μικρό δασάκι.
«Να μην απομακρυνθεί κανείς.»
Μικρές ομάδες χωρίστηκαν για να παίξουν. Με ότι βρουν. Ας πούμε με τρεις κατσαρόλες, δυο ταπερ και μερικά μαχαιροπίρουνα. Λίγα; Αρκετά για να ξυπνήσει ένα επιστημονικό δαιμόνιο. Πέντε μικροί επιστήμονες άρχισαν να ανακατεύουν νερό με χώμα και χυμούς δέντρων, φρούτα και μικρά έντομα για να θεραπεύσουν ένα φίλο τους. Χα, πολύ εύκολο για μας, ας σώσουμε και κανέναν άλλο ακόμα. Και όταν έσωσαν τους πάντες, γιατί δεν χρειάζεται να έρθουν όλοι οι ασθενείς αρκεί να βρεθεί φάρμακο για όλες τις αρρώστιες, οι «άσπρες μπλούζες» τους μαρτυρούσαν πόσο κόπο είχαν καταβάλει στην επιστήμη τους.
Η μαμά τους κατέβαλε πολύ μεγαλύτερο κόπο για να τα πλύνει και τελικά τα πέταξε.
«Και τι είναι μερικά ρούχα μπροστά στους τόσους ανθρώπους που δεν υποφέρουν.»
«Θα μου πεις όταν θα σου ξαναχρειαστούν ρούχα.»
Πέντε παιδιά έκαναν πολύ καιρό να ξαναχρειαστούν ρούχα γιατί έκαναν πολύ καιρό να ξαναβγούν από το σπίτι τους. Τόσο καιρό όσο χρειάστηκαν για να φτιάξουν το μικρό τους εργαστήριο.


Τρεις αναρχικές κατσαρόλες, δυο αναρχικά ταπερ και μερικά αναρχικά μαχαιροπίρουνα βαράγανε ντάγκλες ανάμεσα σε χόρτα κάτω από τα δέντρα μέσα στο δασός. Ευτυχισμένα γιατί στη ζωή τους έκαναν πολύ περισσότερα από όσα ήταν φτιαγμένα να κάνουν. Μια οικογένεια με πέντε παιδιά που βρέθηκε για πικ νικ στο δασός τα κλώτσησε μακριά όταν τα παιδιά πήγαν να παίξουν.
«Γιατί μαμά;»
«Γιατί είναι κακό.»
«Τότε γιατί είναι εδώ;»
«Δεν ξέρω. Μπορεί να ήταν κακά παιδιά στη ζωή τους και να τα εξόρισαν. Τι θες να κανείς παρέα με εξόριστους;»


Πέντε παιδιά κατάφεραν να γίνουν μια πολύ καλή μπάντα. Δεν έμαθαν ποτέ τους μουσική και γι αυτό έγιναν το πιο παράξενο γκρουπ. Με σχιζοφρενικούς ρυθμούς, κατάφεραν να αγγίξουν τις ψυχές κάποιων ανθρώπων που βαρέθηκαν να ακούνε τα ίδια και τα ίδια. Απλά ποτέ δεν έγιναν γνωστοί, ούτε ήταν ευπρόσδεκτοι όπου έπαιζαν. Οι πόλεις είχαν ένα άγχος μέχρι να φύγουν.


Πέντε παιδιά γύρισαν όλο τον κόσμο και έμαθαν για πολλές κουλτούρες και έγραψαν βιβλία. Αλλά ποτέ δεν εκδόθηκαν γιατί όλοι ήθελαν να μάθουν αλλά πράγματα από αυτά που μπορούσαν να δουν τα δικά τους μάτια. Γιατί τα μάτια τους ποτέ δεν διάβασαν γεωγραφία και ιστορία και οι αναζητήσεις τους δεν κατευθύνθηκαν από κανέναν. Έτσι μπόρεσαν να δουν και να περιγράψουν πράγματα τα οποία λίγοι ήθελαν να ξέρουν. Πούλησαν λίγα βιβλία μόνοι τους και λίγοι άνθρωποι έμαθαν αυτά που πολλοί δεν ήθελαν να δουν ότι υπάρχουν.


Πέντε παιδιά γύρισαν τον κόσμο γιατρεύοντας όσους περισσότερους μπορούσαν. Όχι από αρρώστιες γιατί ποτέ δεν έγιναν γιατροί αλλά από πείνα και κατάθλιψη με λίγο κλεμμένο φαΐ ή λίγη παρέα. Αλλά ποτέ δεν κατάφεραν να κάνουν φίλους γιατί δεν έμεναν κάπου και οι άνθρωποι φοβούνται αυτούς που μένουν στο δρόμο.


Πέντε παιδιά με κανονική ζωή και κανονικές δουλειές ποτέ δεν κατάφεραν να ακούσουν μουσική που δεν παίζουν τα ραδιόφωνα, ποτέ δεν είδαν πέρα από αυτά που γράφουν τα γνωστά βιβλία και ποτέ στα δύσκολα δεν εμπιστεύτηκαν κάποιον που δεν έχει μόνιμο σπίτι να τους δώσει φαγητό και συμπαράσταση αλλά και ούτε πρόσφεραν και οι ίδιοι ποτέ σε κανέναν...


Όλοι γέρασαν και πέθαναν. Τρεις κατσαρόλες δυο ταπερ και μερικά μαχαιροπίρουνα δεν έχουν καταφέρει ακόμα να ξαναφτιάξουν φαγητό αλλά δεν περνάνε άσχημα γιατί μαγειρεύουν όνειρα. Και άλλοι τα ζουν και άλλοι τα κλωτσάνε.Το συγκεκριμένο κείμενο γράφτηκε πριν από περίπου δύο χρόνια ακούγοντας Tiger Lillies. Έπ' ευκαιρία της σημερινής τους συναυλίας, αλλά και ελλείψει εμπνεύσεως για κάτι καινούριο το αφήνω στο αγαπημένο μου blog που το έχω παραμελήσει λίγο τον τελευταίο καιρό

buzz it!

16 αξιόλογες σκέψεις:

Aphrodite είπε...

Εκπληκτικό!

Πέραν των μεταφορών (και... μετακομίσεων μπορώ να πω) που κάνεις, με βάζεις και σε εντελώς πρακτικές σκέψεις: Τι κακούργα που πρέπει να είμαι όταν δεν αφήνω τις κόρες να το κάνουν λαμπόγυαλο προκειμένου να εκτονωθούν δημιουργικά (για 15η φορά μέσα σε μισή ώρα)!

Λες να έχω εκκολαπτόμενες καλλιτέχνιδες και να τους κολλάω τα φτερά με μονωτική ταινία γιατί δεν αντέχω το χαμό που κάνουν?

Παναγιά μου, χρειάζομαι βοήθεια!

Η μια καλή baby-sitter με μεταπτυχιακά στη Φωλιά του Κούκου, να αντέχει τα πάντα!!!

Νά'σαι πάντα καλά και να τα λέμε συχνότερα!

Φιλιά πολλά,

Αφροδίτη

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

Sorry...

Δεν είχα πρόθεση να κλείσω σπίτια αλλά...

δεν έχω και πρόβλημα!

Πάντως αν η baby-sitter έχει περάσει από Φωλιά του Κούκου εσένα μετά σε βλέπω Jack στη λάμψη (όχι του Φώσκολου)!

Φιλάκια, μου λέιψατε όλοι

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
last_drive είπε...

Το κείμενο αυτό ήταν το πρώτο που διάβασα απ΄τον Άγγελο πριν κανά χρόνο. Και το ότι "επ, υπάρχει πολύ ταλέντο εδώ πέρα" η πρώτη σκέψη. (Η δεύτερη ήταν ότι πρέπει να καθαρίσω το σπίτι, να πληρώσω τη ΔΕΗ ή κάτι τέτοιο, δεν θυμάμαι καλά τώρα.)
Στρώσου και γράφε ρε φίλε, υπάρχει λόγος!

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
andy dufresne είπε...

Οοοοps!
Τι ωραίο κείμενο ήταν αυτό!
Με λίγο editing, δίνω βραβείο.

Βοήθησαν και οι Tiger Lillies βεβαίως, βεβαίως.

Περιμένω το επόμενο.

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
andy dufresne είπε...

@last drive,

Αν υπάρχει βραβείο καλύτερου nick το αξίζεις...

Για τη μεταφορά,

alex, george, chris, thanos

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

@ last_drive
Ό,τι και αν συμβεί, ό,τι και αν γράψω, όσο μεγάλο και αν γίνει, θα το έχεις ξεκινήσει εσύ με την παρακίνησή σου, αλλά και με το ταλέντο σου που προσπαθώ να φτάσω. Η μπλογκόσφαιρα σε περιμένει.

@ andy dufresne
Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Είναι πολύ σημαντικό για μένα να λες ΕΣΥ αυτά τα πράγματα

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
cindaki είπε...

Δε ξέρω αν τα μαθες, αλλά το μπλουζάκι της νεογέννητης κόρης της Αντζελίνας και του Μπραντ έγραφε κάτι για τηγάνια και κατσαρόλες και εννοείται ότι έχει γίνει ανάρπαστο!
Είσαι πολύ μπροστά αγόρι μου!!!

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

Μα πως θα μπορούσε να γίνει αλλιώς αγαπητή sofi-k...

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
cindaki είπε...

:oP

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
taratatzoum είπε...

Έχω κι εγώ κάτι τηγάνια που εδώ και αρκετό καιρό έχω την υποψία ότι δεν είναι απλά τηγάνια, αλλά δεν έδινα και πολύ σημασία!
Από την ημέρα που διάβασα την ιστορία σου μου μπήκαν ψύλλοι (μην ανησυχείς, τελικά τους εξόντωσα!!!) και άρχισα να τα παρακολουθώ!
Ξέρω, έπεσα πολύ χαμηλά, δεν είναι του επιπέδου μου τέτοιες κινήσεις αλλά το έκανα...

Τελικά αυτό που διαπίστωσα ήταν πως τα τηγάνια μου δεν είχαν καμιά ιδιαιτερότητα, εκτός από το ένα που του είχε φύγει ο αντικολλητικός πάτος (κι αυτό γιατί η αδερφή μου νόμιζε πως έτσι τον καθάρισε από τη βρωμιά - τί ούφο Θεε μου!)...
Αλλά δεν ένιωσα άσχημα, γιατί δεν μπορούν όλες οι κατσαρόλες και τα μαχαιροπήρουνα να είναι τόσο μοναδικά όσο τα δικά σου!...

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

Καλώς ήρθες φίλε (φίλη;;;) taratatzoum. Μη στεναχωριέσαι, όλοι κάποια στιγμή βρίσκουν το σκεύος της ζωής τους!!!

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
skoumas είπε...

Γράφεις ωραία ρε γαμώτο...

btw,είχα καιρό να μπω στα blogs

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
skoumas είπε...

Προβλέπεται να γίνει μεγάλος χαμός με εσένα...στο μέλλον...και ξέρεις γιατί; Γιατί το έχεις ζητήσει!

Συνέχισε!

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
Ανώνυμος είπε...

Here are some links that I believe will be interested

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
Ανώνυμος είπε...

I like it! Good job. Go on.
»

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
Ανώνυμος είπε...

Hmm I love the idea behind this website, very unique.
»

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/