Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2006

Μια νύχτα χωρίς θέμα

Νύχτα, επιτέλους από τις δροσερές. Μεταξά 7*, πίπα, Κόσμος 93,6 και γράψιμο. Δημιουργία. Δημιουργία που ατονεί το καλοκαίρι. Για μένα τουλάχιστον.

Δεν ξέρω τι θέλω να γράψω. Θα ήθελα πολύ κάτι σαν το "Ημερολόγιο Καύσωνα" του Νίκου Δήμου. Δεν ξέρω αν μπορώ. Αλλά η στιγμή είναι ωραία. Πριν ξεκινήσω αυτό το κείμενο συνέχισα κάτι που ξεκίνησα να γράφω πριν καιρό, τώρα απολαμβάνω τη στιγμή, είμαι cool. Πριν 10 λεπτά ήμουν λίγο χάλια, αλλά λίγο ο μεταξένιος, λίγο η μουσική, είμαι όμορφα.

Αν έγραφα ένα ημερολόγιο σίγουρα δεν θα ήταν καύσωνα. Μπορεί χιονιά. Μπορεί βροχής. Με τη ζέστη δεν μπορώ -ζεσταίνομαι. Αλλά με τη δροσιά είναι ωραία. Μόνο που τώρα δεν έχω θέμα. Μου αρέσει όμως.

Ας μιλήσω για κολλήματα. Από την αρχή ή από το τέλος; Από το τέλος. Το κόλλημά μου, το πιο πρόσφατο, είναι το blog μου. Το αγαπάω πολύ. Μέχρι πρόσφατα ήξεραν λίγοι για αυτό. Τελευταία έμαθαν όλοι. Δεν ξέρω αν χαίρομαι ή όχι. Μάλλον χαίρομαι. Πριν από αυτό κόλλησα με τον Δήμου -και δεν έχω ξεκολλήσει. Τον γνώρισα από το "Έχει γούστο" της Μπήλιως Τσουκαλά. Τη γνώρισα από... δεν θυμάμαι από που. Τη γνώρισα και μου άρεσε η εκπομπή της.

Έχω ξανακολλήσει με συγγραφέα. Με τον Tom Robbins. Αν ήμουν συγγραφέας θα ήθελα να μπορώ να γράφω τις μπερδεμένες ιστορίες του Robbins με την απλότητα των προτάσεων του Δήμου. Στην κατηγορία των ανθρώπων που μπορούν να πουν αυτό που θέλουν, βασιλιάς είναι αυτός που το λέει απλά και γεμάτα. Τώρα που το ξανασκέφτομαι, όμως, αυτοί οι δύο δεν παντρεύονται. Ο ένας είναι παραμυθάς και ο άλλος φιλόσοφος. Ο ένας χτίζει την εικόνα λέξη, λέξη και ο άλλος διατυπώνει θέσεις. Anyway, δεν μπορεί να είναι αντικειμενικός ο έρωτας.

Πάμε σε παλιότερα κολλήματα. Μελωδία FM. 100 παλιά, 99,2 τώρα. Πολλά χρόνια. Ίσως να ήταν και λίγα αλλά ήταν η ευλογημένη στιγμή που, και περνάς καλά, και ο χρόνος διαστέλλεται -κάτι που, συνήθως, συμβαίνει όταν δεν περνάς καλά. (Ωραίο πράγμα να ρίξεις την ταχύτητα της σκέψης στην ταχύτητα πληκτρολόγησης, και σπάνιο). Και Μελωδία ίσον Οδυσσέας Ιωάννου. Τι μάστορας του λόγου! Ο μοναδικός λόγος για τον οποίο θα ήθελα να ήμουν γυναίκα, για να με ερωτευτεί και να μου μιλάει! Και, βέβαια, η μεγάλη αγάπη της μεγάλης μου αγάπης είναι δυο φορές μεγάλη μου αγάπη. Θάνος Μικρούτσικος!!! Πόσες φορές έχω κλάψει με τη μουσική του. Πόσα ταξίδια με το Σταυρό του Νότου, αλλά και με άλλα του. Πόση ανατριχίλα στην Ατομική Ενέργεια. Τον είδα πολλές φορές live. Όπως έχω δει και πάρα πολλά live, ελληνικά και ξένα. Σαν τη συναυλία, όμως, του Κώστα Θωμαΐδη στη Σφεντόνα, κάπου μεταξύ 1998 και 2000 -δεν θυμάμαι- δεν έχω δει ποτέ. Ο Θανούτσικος (χι χι) σηκώθηκε να παίξει λίγο και έκλεψε την παράσταση. Έκανε την ορχήστρα... δεν περιγράφεται αν δεν ήσουν εκεί!

Και από τον Μικρούτσικο γνώρισα τον Μπρεχτ. Και πάει λέγοντας. Και από τον Δήμου τον Σέξτο. Σίγουρα δεν είπα όλα τα κολλήματα της ζωής μου -μόνο όσα μου ήρθαν τώρα. Και μάλλον δεν πρέπει να γράψω άλλα. Θέλω πολύ δουλειά για να γίνω ένας μποέμ που πίνει και γράφει. Εγώ ή πίνω ή γράφω. Και τώρα ήπια. Άρα πολλά έγραψα.

Πριν κλείσω όμως, μια σκέψη για τη περίεργη εποχή μας:
Είμαστε αναγνώστες του ραδιοφώνου (RDS)
Ακροατές της τηλεόρασης (την έχουμε ανοιχτή και παίζει)
Τηλεθεατές του βιβλίου (μακριά και αγαπημένοι)

Καληνύχτα!!!

buzz it!

26 αξιόλογες σκέψεις:

Stavros Katsaris είπε...

Λίστες.
Όταν κολλάει το μυαλό λίστες.
Απίστευτη ασχολία.
Έχω ένα σημειωματάριο γεμάτο λίστες.
Επίτηδες βάζω ημερομηνία για να μου θυμίζουν τις μέρες που κόλλησα!

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
Ναταλία είπε...

Το κακό μου με τα κολλήματα είναι πως ποτέ δεν τα ξεφορτώνομαι...

Κι έτσι φορτώνομαι....

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
last_drive είπε...

Είσαι τυχερός που μπορείς και κολλάς ακόμα με ανθρώπους, που τους θαυμάζεις και τους "ακολουθείς" συστηματικά στις εκπομπές, στις συναυλίες
ή στα βιβλία τους. Γενικά είναι ωραίο να εμπνέεσαι και να εμπλέκεσαι συναισθηματικά με καλλιτέχνες. Συχνά νοιώθω ότι την έχω χάσει αυτήν την ικανότητα και
έτσι χάνω και κάτι απ΄την μαγεία της τέχνης, είτε μουσική, είτε λογοτεχνία, θέατρο ή οτιδήποτε.
Η υπερβολική τάση της εποχής για απομυθοποίηση, υποβίβαση και αμφισβήτηση των πάντων, ειδικά ανθρώπων που έχουν ξεχωρίσει
και πετύχει, αφήνει και ένα άδειασμα, γαμάει το "παραμύθι" της τέχνης. Δεν λέμε για υπερβολές στο κόλλημα (ξέρεις, purple κλπ χεχε) αλλά μια δόση θαυμασμού και επιρροής του καθενός από κάποιες προσωπικότητες που μιλάνε στην ψυχή του δεν είναι καθόλου κακό, μάλλον το αντίθετο.
Σου εύχομαι πολλά μαγικά βράδυα με καλό κονιάκ και καλό καπνό είτε ακούγοντας Θάνο, είτε διαβάζοντας Μπρεχτ και Δήμου, είτε γράφοντας τα δικά σου παραμύθια που θα περιέχουν σίγουρα μέσα έστω και ανεπαίσθητα, και λίγο Robins, και κάτι από Δήμου, και μια σκελίδα Μπρεχτ, και ένα ανεπαίσθητο άρωμα Καββαδία.
Άντε γεια μας

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
maika είπε...

τα δικά μου κολλλήματα δεν είναι τόσο δυνατά...μόνο που συνήθως μπλέκομαι και δε μπορώ να ξεκολλλήσω μετά με τίποτα....... είναι ας πούμε σαν να κλείνομαι, επίτηδες ,στο ασανσέρ με τον Βanderas...και μετά να μη μπορώ να φύγω όχι γιατί δεν τον χόρτασα αλλά γιατί δεν ανοίγει η πόρτα....

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

@skoumas
Καταλαβαινόμαστε! Χαίρομαι!

@stavros katsaris
Αν δεν κάνω λάθος κάποτε είχες και ένα blog με λίστες. Το έσβησες; Είναι πολύ ωραίο πράγμα και οι λίστες

@natalia
Δεν είναι κακό αυτό Ναταλία μου. Τα κολλήματα είναι δημιουργία!

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

@άβελ
Και εγώ στο καινούριο σπανίως αφήνω comment. Μόνο διαβάζω.

@last_drive
Σε ευχαριστώ πολύ για αυτό το σχόλιο. Ήταν υπέροχο!!!

@maika
Από ότι καταλαβαίνω, δεν πρέπει να σου κακοπέφτει πάντως ένα ασανσεράκι. Όσο και αν κολλήσει η πόρτα άσχημα δεν θα είναι

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

@όλους

Παιδιά ευχαριστώ πολύ για τα υπέροχα σχόλιά σας και κυρίως που δεν κάνατε παραλληλισμούς με την πίπα

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
Ελπίδα είπε...

Άγγελέ μου! (πόσο μ΄αρέσει αυτό το όνομα!), απόψε, ήρθες και έδεσες! Χθες βλέποντας τα πολλά παζλ, την συλλογή με τις τηλεκάρτες, κάτι χαζοπίνακες που είχα ζωγραφίσει κάποτε, και ότι άλλο ξετρύπωσα απ΄την "καθαριότητα" που έκανα τελευταία, σκεφτόμουν από πόσα τέτοια κολλήματα πέρασα στη ζωή μου... και ποιά άλλα θα αποκτήσω στην πορεία. Σκέφτηκα το μπλογκ, το τελευταίο κόλλημα, κι αναρρωτιέμαι αν ποτέ αυτό θα περάσει... Συμφωνώ πολύ σ΄αυτό που λες στο τέλος- τέλος. Γενικά, εκπέμπουμε στην ίδια συχνότητα απόψε, με την διαφορά ότι εγώ απόψε, ενώ θέλω να γράψω τόσα πολλά, δεν θέλω να γράψω τίποτα!
Ίσως φταίει το ότι εγώ δεν είμαι ανώνυμη.Μεγάλο "κλείδωμα" αυτό.Αν ήξερες πόσες φορές το έχω μετανιώσει!
Έχω κολλήσει στις αναμνήσεις.
Σου εύχομαι καλές εμπνεύσεις και καλό βράδυ! Φιλιά στο κορίτσι σου!

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
3 parties a day είπε...

Δεν έχω διαβάσει τον Δήμου, αλλά δεν νομίζω ότι ο Ρόμπινς είναι κάποιος που γράφει μόνο ωραία παραμύθια, χρησιμοποιώντας απρόσμενα τη γλώσσα. Νομίζω πως συνδυάζει βαθιά γνώση των ανατολικών φιλοσοφιών (και της κβαντικής φυσικής ίσως) για να αμφισβητήσει τα συστήματα αξιών της Δύσης και να μας πει ότι για ν' ακούσουμε το τραγούδι που θέλουμε, πρέπει να συντονίσουμε το ραδιόφωνό μας στο σωστό σταθμό...

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
maika είπε...

..μα καθόλου!!

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
mamba ...black mamba είπε...

Εξηγήθηκαν πολλά
τελεία

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
Ναταλία είπε...

Δεν είσαι δίπλα μου να χρειάζεσαι ξυραφάκια γιαυτό το λες! :ο)

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
scalidi είπε...

Οι τρεις τελευταίες διαπιστώσεις σου καταλυτικές...Να σε προσέχεις, ιδίως τις νύχτες.

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

@elpida
Σε ευχαριστώ πολύ. Μην ξεκολλήσεις από το blogging, είναι ωραίο άθλημα

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

@3 parties a day
Αναμφισβήτητα!!!
Υπάρχει όμως πολύς κόσμος που γνωρίζει πολύ καλά αυτά τα θέματα αλλά δεν έχει το ταλέντο του να σου τα μεταδώσει και να σε κάνει και να τα αγαπήσεις κιόλας.

Όμως ο Robbins, κατά τη γνώμη μου, πάει πέρα από αυτό. Είναι τέτοιος τεχνίτης του λόγου που σε κάνει να θέλεις να γελάσεις με το πιο θλιβερό πράγμα του κόσμου, χωρίς καν να αισθανθείς ενοχές. Οι παρομοιώσεις του είναι εξαντλητικά βαθιές.

Όπως λέει και ο ίδιος στο τελευταίο του βιβλίο "Αγριόπαπιες πετούν ανάστροφα" στο κεφάλαιο "Τόμας Πινστον"

Ο Μαρκ Τουέιν είχε εκφέρει τη γνώμη ότι η διαφορά ανάμεσα στην τέλεια λέξη και μια λέξη που είναι απλώς επαρκής μοιάζει με τη διαφορά ανάμεσα στην αστραπή και την πυγολαμπίδα.

Και ο Robbins έχει πάντα μια τέλεια λέξη για κάθε περίπτωση!

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

@mamba
Χαίρομαι που κατάλαβες επιτέλους!

@scalidi
Προσπαθώ να με προσέχω. Και τον τελευταίο καιρό τα καταφέρνω κιόλας!

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
cindaki είπε...

Τι νόμιζες; Ότι σε ξέχασα;;;
Όχι βέβαια!

Λοιπόν, κολλήματα!
Για χρόνια είχα κόλλημα με τη ζωγραφική. Ότι φιγούρα έβρισκα ενδιαφέρουσα, ήθελα να τη ζωγραφίσω,προσθέτοντας και κάτι δικό μου.Δυστυχώς τελευταία το έχω αφήσει και με στεναχωρεί...

Μπορεί να κολλήσω για μήνες με ένα τραγούδι και να μην δίνω σημασία σε άλλα. Αυτό δεν είναι πολύ καλό, ειδικά για τους γύρω μου, αλλά νομίζω ότι σχεδόν το έχω κόψει.

Μέγα κόλλημα! Το μεγαλύτερο μου ίσως! Στο μυαλό μου τριγυρνάνε ιστορίες τις οποίες εμπνέομαι από τα ...όνειρά μου!Μπορώ για μέρες να σκέφτομαι την ίδια ιστορία, στο λεωφορείο, στο δρόμο (πολλοί οδηγοί φρενάραν απότομα εξαιτίας μου)... Καλύτερες μου στιγμές όμως είναι δύο: το απόγευμα, πίνοντας μόνη μου καφέ και χαλαρώνοντας και πριν πέσω για ύπνο, που εύχομαι να δω την συνέχεια!

Και άλλα πολλά βέβαια, μικρά και λίγο μεγαλύτερα.

Αυτό που μ'αρέσει σε σένα είναι ότι δίνεσαι τόσο πολύ στα κολλήματα σου, που πραγματικά σε συνεπαίρνουν και σε προστατεύουν, έστω και για λίγο, στον μικρόκοσμό σου!

Φιλιά!!!

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

@sofi-kουλίνι
Τα πιο όμορφα κολλήματά σου για μένα είναι το παραλήρημα όταν νυστάζεις και τα παραμυθάκια σου όταν έχεις κέφια!

Ειδικά τα δεύτερα τα λατρεύω -όχι ότι θα μπορούσα να ζήσω χωρίς το πρώτο!!!

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
cindaki είπε...

Μάλλον με εμπνέεις, τι να πω!...

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
Αλεξία Ηλιάδου (synas) είπε...

Αν δεν κολλήσεις σε κάτι, δεν το γνωρίζεις, ούτε τ' αγαπάς ποτέ...

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
scalidi είπε...

έτσι, μπράβο! Να τα καταφέρνεις, το αξίζει ο εαυτός μας.

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
Ανώνυμος είπε...

Όλα αυτά τα κολλήματα στις στιγμές που αναζητάς ηρεμία και χρόνο με τον εαυτό σου, είναι φίλοι που δε σε εγκαταλείπουνε ποτέ.
Μου αρέσει να δουλεύω αργά, μετά τα μεσάνυχτα όταν έξω έχει ησυχία. H δουλειά που κάνω για μένα είναι ένα από τα κολλήματά μου. Με συνοδία μουσικής, τα αγαπημένο μου ρόφημα και το laptop μου χάνομαι ατέλειωτες ώρες μέχρι να τελείωσει ένα project.
Στα διαλείματα, άλλα κολλήματα με συντροφεύουν, όπως τα blogs κάποιων φίλων που δε γνώρισα ποτέ.

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

@synas
Συμφωνώ πολύ!!!

@nifalios
Και αυτό είναι μεγάλο κόλλημα φίλε. Και πολύ ωραίο

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
Ανώνυμος είπε...

Ωραία τα κολλήματα...
Αλλά το κακό είναι όταν οι φίλοι σου δεν δέχονται κάποια από αυτά.
Κόλλημα μου είναι το μπλόγκινγκ, αλλά οι φίλοι μου δε δέχονται ότι μπορείς να γνωρίσεις αξιόλογους ανθρώπους εδώ μέσα και μου κάνουν σπάσιμο...

Αγγελάκο μου, καλά είσαι;
Πολλά φιλιά!

vickey

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
xenia είπε...

Hi aggelos! Βλέπω το blogging καλά κρατεί!!! Μα φυσικά, αφού είναι ένα από τα μεγαλύτερα κολλήματα! Συμφωνώ απόλυτα, κι ας απέχω αρκετά συχνά πλέον. Κάποτε (5-6 μήνες πριν) δεν ξεκόλλαγα με τίποτα. Ατελείωτα ξενύχτια. Τί ήταν αυτό το πράγμα... Τί σασπένς και αγωνία. Εξουθένωση και ηδονή ταυτόχρονα (εποχές που στον Δήμου το blogging είχε γίνει περίπου forum με on line, σχεδόν, συζητήσεις, κοντρίτσες και μη, αντιπαραθεσούλες... θυμάστε κάποιοι για ποιά εποχή μιλάω).

@skoumas και @aggelos
"με την απλότητα των προτάσεων του Δήμου"
Δεν γίνεται να συμφωνήσω περισσότερο μαζί σας. Απλός, μινιμαλιστικός και ταυτόχρονα τόσο περιεκτικός. Με μία λέξη, "μ ο ν α δ ι κ ό ς" στην έκφραση και -για μένα- πάμπολλες φορές (τουλάχιστον σε όσα τον παρακολουθούσα) και στο περιεχόμενο των λόγων του.

@synas
"Αν δεν κολλήσεις σε κάτι, δεν το γνωρίζεις, ούτε τ' αγαπάς ποτέ..."
Συμφωνώ μαζί σου synas μου. Όσο περισσότερο γνωρίζεις κάτι, τόσο το μαθαίνεις. Και όσο το μαθαίνεις τόσο περισσότερο το αγαπάς (ή, εντάξει, μπορεί να το αγαπήσεις). Και αυτή η αγάπη μπορεί να είναι και "κόλλημα" ή να οδηγήσει σε "κόλλημα".

Και μια βλακειούλα τώρα για να κλείσω και να πάω για ύπνο (μια και σχολίασα σε μπόλικα "σπίτια" και θα καταντήσει να γίνει "κόλλημα" το αποψινό!!!)...
@natalia
"Το κακό μου με τα κολλήματα είναι πως ποτέ δεν τα ξεφορτώνομαι"
Ναι βρε natalia μου, γιατί αν τα ξεφορτωνόσουν, θα λέγονταν "ξεκολλήματα"!!!

Οοοοοοοοοοοοοοοοοοοοκ... Και μετά το πολύ πετυχημένο (νομίζω είναι προφανές ότι νυστάζω:-/ ), πρώτον, παρακαλώ να μην το σχολιάσετε και δεύτερον, σας καληνυχτώ όλους!!!

Πολλά Φιλιά,
Ξ.

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
Somebody961 είπε...

Μα γιατί δίνουμε αρνητική ερμηνεία στη λέξη 'κόλλημα'?
Στη ζωή, πρέπει σε όλα που την απαρτίζουν να είμαστε in και out έπειτα.
Αν μία κατάσταση δεν τη ζήσω ως το μεδούλι, κερδισμένος δεν βγαίνω.
Είναι η διαφορά του κοιτώ το εξώφυλλο από το να διαβάσω το βιβλίο και να αφιερωθώ στον κόσμο του. Τότε μόνον θα λειτουργήσει για μένα, τότε ταξιδεύω...

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/