Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2008

Η εξομολόγηση μιας μετοχής

"Αγαπημένοι μου επενδυτές,

Είμαι μία μετοχή όπως όλες οι άλλες μετοχές του κόσμου, που έχω σκοπό να ανέβω όσο πιο ψηλά μπορώ. Για τον σκοπό αυτό θα χρησιμοποιήσω όλα τα μέσα που έχω στη διάθεσή μου και σας υπόσχομαι ότι θα προσπαθήσω για το καλύτερο αποτέλεσμα. Δεν ξέρω αν μπορείτε να το καταλάβετε, αλλά δεν είστε μόνο εσείς που έχετε επενδύσει πάνω μου· πάνω από όλα είμαι εγώ. Έχω προσωπικό όφελος να είμαι μία επιτυχημένη μετοχή, μια μετοχή καλύτερη από όλες τις άλλες.

Στη διάρκεια της ζωής μου λοιπόν θα κάνω κάποιες επιλογές και κινήσεις που θα θεωρήσω εγώ σωστές για μένα και αν μου βγουν, θα είστε ωφελημένοι και εσείς. Θα πάρω τα ρίσκα μου και θα διαγράψω μία πορεία, που σαν στόχο θα έχει το να αισθανθώ ότι έζησα τη ζωή μου όσο πληρέστερα γινόταν. Σε αυτήν την περίπτωση όλοι θα είμαστε χαρούμενοι. Αν δεν μου βγουν όμως, και καταστραφώ, και ξεπέσω, το μόνο που σας δικαιολογώ να μου πείτε είναι "δεν θέλω πια να έχω παρτίδες μαζί σου". Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να γυρίσετε και να μου πείτε μας πρόδωσες. Είχατε πάντα την επιλογή να μην νταραβερίζεστε μαζί μου, να μην επενδύσετε σε μένα. Και εγώ είχα πάντα τον εαυτό μου. Σαφώς και πάντα ενδιαφερόμουν για εσάς και ήμουν υπερήφανος που επιλέξατε να σχετίζεστε με μένα, προσδοκώντας βέβαια σε κάποιο αμοιβαίο όφελος, αλλά δεν μπορείτε με τίποτα να μου αρνηθείτε το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης· τον εαυτό μου τον διαθέτω όπως νομίζω εγώ καλύτερα.

Αγαπημένοι μου επενδυτές, αν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα θέλω στη ζωή μου και δεν θελήσετε τότε να σταθείτε δίπλα μου, κάντε μου μία χάρη: Αφήστε με ήσυχο."

Τώρα αντικαταστήστε την λέξη μετοχή, με τη λέξη άνθρωπος - φίλος - συγγενής - γκόμενος - whatever, και ξαναδιαβάστε το.

buzz it!

18 αξιόλογες σκέψεις:

diastimata είπε...

Πολύ με προβλημάτισες. Από το "όλα είναι πολιτικά" πήγαμε στο "όλα είναι οικονομικά".
Επενδύεις στην αγάπη; Επενδύεις στη σχέση; Κατά κάποιον τρόπο, ναι. Περιμένεις. Ανταπόδοση. Και, μάλιστα, μεγαλύτερη από αυτήν που, εσύ, επένδυσες.

Άσχημο ακούγεται... Μήπως, όμως, είναι έτσι;

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
diastimata είπε...

Ξανά εδώ...
Επενδύεις στα παιδιά σου; Στη σχέση που έχεις με αυτά;

Δε θέλω ούτε να το σκέφτομαι.

Αλλά δε λέω ότι δεν συμβαίνει...

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
486 είπε...

Αν στα αληθεια θελουμε να ζησουμε μια καλυτερη ζωη καλυτερα να αρχισουμε τωρα αμεσως. αν δεν το θελουμε δεν πειραζει αλλα καλυτερα να αρχισουμε να πεθαινουμε. Στρ. μακρυγιαννης απο τα "απομνημονευματα"

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
scalidi είπε...

Μ' αρέσει πάντα αυτλη ανατρεπτική συλλογιστική σου. Πολύ καλό κι επίκαιρο, αφού τα χρηματιστήρια κατακρημνίζονται παγκοσμίως, αλλά και καθημερινά πόσοι "άνθρωποι-μετοχές" εμφανίζουν απώλειες αντί για υπεραξίες...

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
scalidi είπε...

"αυτή η" ήθελα να γράψω και όχι "αυτλή"

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
Ανώνυμος είπε...

νομιζω πως θα επρεπε να προσεξεις τα λογια του μακρυγιαννη παραπανω λιγο καλυτερα.
Επενδύουν πάνω σου γιατί ελπίζουν να τους στηρίξεις όπως στηρίζεσαι και εσύ σε άλλους για να πάρεις αποφάσεις και να προχωρήσεις σαν άνθρωπος. Όταν ανήκεις σε μια ομάδα ανθρώπων , και ας μην το δέχεσαι, οι οποίοι είναι όντως άνθρωποι ( άνθρωπος =εκείνος που κοιτάει ψηλά) έχουν κάθε δικαίωμα να σε κατηγορήσουν για προδοσία, μιας και εδώ έχουμε πόλεμο, αν και μάλλον με αυτόν τον τρόπο θέλουν να στηρίξουν και εσένα να ξαναμπείς στον μυστικό τους πόλεμο και να ξανασηκωθείς να παλέψεις. Σε προσωπικό επίπεδο πιστεύω πως κάποια επιλογή σου σε απασχολεί περισσότερο από ότι θα έπρεπε και προκαλείς μόνος σου αυτήν την αντίδραση για να κρυφτείς πίσω από την απογοήτευση που προκάλεσες μόνος σου στον εαυτό σου. Καλυτέρα θα ήταν να χαλαρωσης με την επιλογή σου, να την χαρείς, να την ζήσεις και να την αποδεχτείς τουλάχιστον ώσπου να ξανά αλλάξεις την κατάσταση σου. καλησπερα

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

@ diastimata
Αγαπητέ diastimata, παρότι οι όροι που χρησιμοποίησα είναι μόνο οικονομικοί, δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα παράδειγμα, μία παραβολή. Επενδύεις και θέλεις να έχεις όφελος, αλλά αν δεν σου "βγει" ο άνθρωπος, οφείλεις να αντιληφθείς ότι πρώτα δεν του βγήκε εκείνου ο εαυτός του.

Και ναι, μιλάω και για τη σχέση με τα παιδιά. Ίσως περισσότερο γι αυτήν

@ o malakas tis pareas
Καλά τα λέει ο Longjohn. Αυτό λέω και εγώ. Μόνο που αν την αφήσεις μόνη της την καημένη την μετοχή όταν πέσει, πως θα ξανανέβει; Θέλει βοήθεια για να καταλάβει ότι ούτε η ίδια θέλει να πεθάνει.

@ scalidi
Και εκεί ακριβώς είμαστε εμείς που πρέπει να στηρίξουμε, για να μη γίνει κραχ το limit down.

Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

@ ανώνυμος
Αγαπητέ ανώνυμε, θα είχες απόλυτο δίκιο σε ότι γράφεις, μόνο που με αυτό το κείμενο δεν παρουσιάζω κάποιο προσωπικό μου πρόβλημα, αλλά μία κατάσταση που είναι πολύ πιθανό να βιώσει κάποιος σε λίγο καιρό. Είναι σαν να δίνω οδηγίες για το πως πρέπει να φερόμαστε όταν μια "μετοχή" διαγράψει κακή πορεία. Αν το ξαναδιαβάσεις με το πρίσμα που σου έδωσα τώρα, είμαι σίγουρος ότι θα έγραφες ένα πολύ διαφορετικό σχόλιο.

Για την ιστορία, δεν θα τολμούσα ποτέ να διατυπώσω ένα τέτοιο αίτημα για μένα. Μπορεί να έχω γράψει κατά καιρούς προσωπικές μαυρίλες, αλλά δεν θα έφτανα στο σημείο να ζητήσω συγκεκριμένο τρόπο αντιμετώπισης του όποιου προβλήματός μου. Παρόλα αυτά δεν κρύβω ότι το κείμενο βασίζεται σε παλιότερα δικά μου προβλήματα, ίσως όχι εντελώς ξεπερασμένα, αλλά σίγουρα όχι επίκαιρα.

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
mad2luv είπε...

βρεεεεε τι καμνεις????σε εχασα...συμφωνω απολυτως μαζι σου....απολυτως ομως...

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
doctor είπε...

Μετοχή φούσκα ή τσιχλόφουσκα;

Καλησπέρα φίλε

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
Αλεξία Ηλιάδου (synas) είπε...

Σύμφωνα λοιπόν με τις νέες οικονομικές θεωρίες, η αξία μίας μετοχής ανεβαίνει με την εμπιστοσύνη. Την πίστη που έχουν οι επενδυτές, ότι θα πάει καλά ό,τι αυτή αντιπροσωπεύει. Γι' αυτό λοιπόν, μία μετοχή πρέπει να καλλιεργεί από την πλευρά της αυτήν την πίστη, κάνοντας κινήσεις παραγωγικές και ωφέλιμες για όλους όσους αναμειγνύονται ενεργά και μη στην πορεία της. Αν δεν κάνει καμία προσπάθεια αναβάθμισης και απλώς επαναπαύεται στην υπάρχουσα αξία της, αυτή εγγυημένα θα πέσει, η πίστη θα χαθεί και οι έξυπνοι επενδυτές θα την ξεφορτωθούν όσο είναι ακόμα καιρός και πριν τους παρασύρει μαζί της στον όλεθρο. That's life...

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

@ mad2luv
Κάνω φιλότιμες προσπάθειες επιστροφής!

@ doctor
Καλέ μου φίλε γεια σου και χαρά σου!

@ synas
Όμως η μετοχή έχει και τον εαυτό της να κοιτάξει. Και αυτό, στην αναγωγή σε άνθρωπο, συνήθως το ξεχνάμε.

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
Ανώνυμος είπε...

παντως μια μετοχη από την φύση της μία κατεβαίνει μία ανεβαίνει.......
έχει χαρές έχει λύπες...
έχει ΄ζωή έχει θάνατο...
έιναι πιστεύω αλληλοσυνδετα.
ίσως και μια μετοχή κατεβαίνει για να διαπίστωσει ότι κει που βαδιζει και τρέεφεται κάτι δεν της πάει καλα και χρειαζεται αναπροσαρμόγη... \
αλλά και να πεθάνει..δεν σήμαινει το τελςο .
αυ΄την σαν μετοχή θα ξαναγεννηθεί...
ισωςτε΄λικά έχουμε κομματια μας που χρειαζονται μία διορθωση και χωρις το πεσιμο της μετοχης ισως και να μην το αισθανουμε ή το κατανοήσουεμ στο βαθμοπου υφίσταται η μετοχή να σωριαζεται στο χώμα῍

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

@ ανώνυμος
Καλά τα λες, επαυξάνω. Το θέμα είναι να μείνουμε δίπλα της μέχρι να ξαναγεννηθεί όμως.

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
Ανώνυμος είπε...

ναι ειναι ομορφο να εχεις καποιον να σε περιμενει να αναγεννηθεις.
λεστω και ας ερχεται σε αερινες μορφες έστω και στο προσωπο χα΄δι γλυκο σου αφηνει
έστω και αν οι αποστασεις ειναι μακρινες
ποιο μακρινες απο την γη
ποιο μακρινες και απο τους κοντινους αστερες.....

εστω και αν το τοπιο εχει οντως μικρινει
αυτός πάντα εδω.ειναι.

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

@ ανώνυμος
Και αν δεν είναι και σε αέρινες μορφές, ακόμα καλύτερα.

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
Ηρώ είπε...

τελικά αλήθεια δεν γνωρίζω αν ειναι αερινη μορφή ή κάποιος που έχω γνωρίσει.
φτερά στελνει αερακι σηκώνει , τους καιρους αλλαζει.

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

@ ηρώ
Μόνο εσύ όμως μπορείς να ξέρεις.

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
xccc είπε...

Are you willing to gain global recognition quickly? Social media site Twitter will be the right track for you. Next, you will need to get twitter followers anyways to become recognized to the world. buy twitter followers

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/