Δευτέρα 23 Ιουνίου 2008

Εμμονή με τη ζωή

Η φύση έχει μια αδικαιολόγητη εμμονή με τη ζωή. Το πόσους μηχανισμούς έχει φτιάξει για να καταφέρει να υπάρχει και να διαιωνίζεται δεν λέγεται. Από το πρώτο μικρόβιο, αυτόν τον μακρινό πρόγονό μας, μέχρι τον σημερινό άνθρωπο.

Δεν ξέρω ποια συγκυρία δημιούργησε αυτό το πρώτο μικρόβιο, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει ότι τα έχει καταφέρει άσχημα. Αφού κατέκτησε τους βυθούς, αποφάσισε να βγει και παραέξω να κατακτήσει και την ξηρά. Είτε ως χλωρίδα είτε ως πανίδα, κατακυρίευσε τον πλανήτη. Ακόμα και όταν η γη πάγωσε τελείως, πάλι βρήκε τον τρόπο του να αναπτυχθεί. Ρε μανία...

Οι υπερβολές ατελείωτες. Ένα απλό παράδειγμα είναι αρκετό για να γίνουν πειστικά τα παραπάνω. Έξι χιλιάδες σπερματοζωάρια για να γονιμοποιήσουν ένα ωάριο! Για να καλυφθεί κάθε περίπτωση. Ο ορισμός της σπατάλης.

Δεν θα κάτσω να αναλύσω όλες τις βιολογικές υπερβολές, νομίζω ότι είναι κατανοητό πια. Πρέπει οπωσδήποτε να επιβιώσουμε. Με το ζόρι. Ακόμα και ο άνθρωπος, αυτό το εξελιγμένο, υποτίθεται, ον, φτάνει σε τέτοιες και ακόμα χειρότερες, υπερβολές. Όπως και αν περνάει, ότι ζωή και να κάνει, επιμένει να ζει. Είτε σκλάβος, είτε άρρωστος, είτε σε απίστευτα χαμηλές ή υψηλές θερμοκρασίες, ύστερα από λιμούς σεισμούς και καταποντισμούς, ένα πράγμα έχει στο μυαλό του: Πως θα επιβιώσει.

Και ύστερα σου λέει ο άνθρωπος είναι πάνω από τη φύση. Μέγα λάθος. Όσο ο άνθρωπος θα επιμένει να επιβιώνει με το έτσι θέλω, δεν είναι πάνω από τη φύση. Απλά βρήκε τον τρόπο να πιάσει πολύ χώρο. Και τα μικρόβια, αν μπορούσαν, το ίδιο θα έκαναν. Και, ειδικά αυτά, όταν τους δίνεται η ευκαιρία, δεν λένε και όχι.

buzz it!

6 αξιόλογες σκέψεις:

diastimata είπε...

Κάποιος το είπε (το έγραψε, δε θυμάμαι) πολυ σωστά: Μην ανησυχείτε για τη φύση. Θα βρει τον τρόπο να επιβιώσει. Για τον άνθρωπο να ανησυχείτε!

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

@ diastimata
Τα ίδια σκατά έχουν γίνει φύση και άνθρωπος. Πάντα θα επιβιώνουν.

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
par...alogos είπε...

Φίλε μου Άγγελε,
έχεις ακούσει για το "Εγωιστικό γονίδιο".
Η άποψη μου (του Dawkins δηαλδή) είναι ότι δεν επιβιώνει το καλύτερο γονίδιο, αλλά το πιο εγωιστικό (το πιο ανθεκτικό).
Να γιατί λοιπόν εν έτη 2008 αυτοί οι οργανισμοί υπάρχουν.
Να γιατί όμως ενδεχομένως να μην υπάρχουν άνθρωποι (και έμβιοι οργανισμοί) σε κάμποσα χρόνια. Γιατί ο αλτρουισμός δεν είναι το βασικό στοιχείο της δομής μας.
Και πως μπορούμε να απαρνηθούμε την φύση μας;

Την καλημέρα μου...

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
Ανώνυμος είπε...

κι όμως το εξελιγμένο ον έχει την ελευθερη βούληση να διαλέξει αν θέλει να προστατεύσει την φύση ή να την καταστρέψει.
έτσι αφού η φύση το μόνο που κάνει είναι να κάνει τον αεναο κύκλο της, να συνεχίζει να ζει και να πεθαίνει και στο τέλος να αναγεννειθεί από τις στάχτες των καιρών της.
αν και ο ίδιος στην ποιο κρυφή του μορφή του έχει τίς λύσεις και τα εφόδια για ένα καλύτερο μέλλον γι αυτόν και για την φύση.
όλα μπορούν να συνεργαστούν και να ζήσουν άν θέλουν.
³Ηρώ³

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

@ par...alogos
Μα αυτό λέω και εγώ. Υπάρχει πολύς εγωισμός στη φύση για να επιμένει να διατηρεί τη ζωή. Δεν θα έπρεπε ίσως...

@ ανώνυμος (ηρώ)
Ναι μπορούν. Αλλά γιατί να θέλουν τόσο πολύ; Υπερβολικό μου φαίνεται.

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
Ανώνυμος είπε...

δεν την μετεφερα σαν εμμονή να σου αρεσει η ζωή . να ανακαλυπτεις τροπους που εξυπηρετουν την φύση μια που είναι ανυποπαστο κομμάτι της ζωής, μιας που μας παρέχει την ζώη να λειτουργεί σαν ρολόι που δεν πέφτει έξω..
υπερβολικοι θα έλεγα ως προς τις κατευθύνσεις όποιες ΄και να είναι είτε είναι φανερες στον κόσμο είτε όχι.

τώρα αν εμείς την καταστρέφουμε καιρός να γευτούμε και τις συνέπειες.
ηρω

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/