Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

Κωλοτρυπίδες

Η δολοφονία του δεκαπεντάχρονου Αλέξη έδωσε αφορμή να γραφτεί και να λεχθεί κάθε είδους κωλοτρυπίδα. (Για όσους δεν το έπιασαν μιλάω για την ατάκα "Οι απόψεις είναι σαν τις κωλοτρυπίδες. Όλοι έχουν από μία). Ας γράψω και εγώ τη δικια μου.

Η όλη ιστορία επιβεβαιώνει το "ενός κακού μύρια έπονται". Από το μεγάλο κακό του θανάτου του παιδιού περάσαμε στο κακό των σπασμένων μαγαζιών και ευτυχώς που δεν θρηνήσαμε και άλλα θύματα -από καθαρή τύχη πιστεύω. Μετά περάσαμε στο κακό της ανάλυσης.

Εκεί είδαμε τα εξής, τα οποία, προσωπικά, καταδικάζω όσο και τα επεισόδια:

Δηλώσεις πολιτικών.
Την κυβέρνηση το μόνο που την απασχολούσε ήταν να αποποιηθεί ευθύνες. Και το χειρότερο είναι ότι προσπαθούσε να αποποιηθεί ευθύνες που της καταλογίζουν, όχι αυτές που πραγματικά έχει. Γιατί οι ευθύνες της, κατά τη γνώμη μου, είναι η έλλειψη παιδείας γενικά στους πολίτες. Εδώ που τα λέμε αυτό είναι ευθύνη γενικότερα των κυβερνήσεων και όλου του πολιτικού κόσμου. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν το γεγονός και να αδράξουν πέντε ψήφους παραπάνω. Άλλοι πιο έξυπνα και άλλοι πιο χαζά, κανείς δεν πρότεινε τίποτα ουσιαστικό. Κάποιοι χάιδεψαν τα επεισόδια, κάποιοι επιτέθηκαν κατευθείαν στην κυβέρνηση, αλλά εις το πηλίκο, μηδέν.

Δημοσιογράφοι.
Ο κακός χαμός. Διάβασα διάφορα για το θέμα, τόσα που τα ξέχασα όλα. Εκείνο που μου έμεινε πιο έντονα όμως είναι η ταύτιση των δεκαπεντάχρονων με τη γενιά των 700€. Από που και ως που κύριοι; Δεκαπέντε χρονών σημαίνει τρίτη γυμνασίου με πρώτη Λυκείου. Ηλικία μόνο καταναλωτική και καθόλου παραγωγική, άρα μη αμειβόμενη. Είδατε κανέναν άνεργο πτυχιούχο να τα σπάει; Ή μήπως πιστεύετε ότι όλα αυτά τα παιδάκια έχουν καταλάβει τι σημαίνει 700€ μισθός με 400€ ενοίκιο; Μπορεί να το φαντάζονται αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι το πρόβλημα που θα τους βγάλει στο δρόμο και μάλιστα για τέτοιας έκτασης επεισόδια.

Κουκουλοφόροι και μπαχαλάκηδες.
Κάποια στιγμή, τουλάχιστον από τα νέα παιδιά, πρέπει να προκύψει ο νέος τρόπος αντίδρασης. Πρέπει να καταλάβουν ότι οι πορείες, οι καταστροφές και τα επεισόδια, είναι τρόποι αντίδρασης για άλλα προβλήματα και άλλους εχθρούς, περασμένων εποχών. Κάθε μέρα που κατεβαίνω στο Σύνταγμα κάποιος έχει κλείσει το δρόμο και φωνάζει για κάτι. Ποιον περιμένει να συγκινήσει; Επειδή δηλαδή το κάθε κομματόσκυλο, που κατάφερε να χωθεί μέσα σε κάτι με εντελώς ακαλαίσθητα αρχικά (γεσεε, αδεδυ κλπ) που αυτοπαρουσιάζεται ως προστάτης των εργαζομένων και τώρα πρέπει να δικαιολογήσει την παρουσία του, πρέπει με το παραμικρό να κατεβάζει όσους μαζέψει στο δρόμο και να κλείνει την κυκλοφορία; Η χούντα έπεσε αγαπητοί μου. Η βάρκα που σας έσωσε τότε, για να περάσετε απέναντι το ορμητικό ποτάμι της χούντας πρέπει να καταστραφεί και με τα υλικά της να φτιαχτεί κάτι καινούριο. Δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε κροκόδειλους πια. Εδώ μας τρώνε ζώα της ξηράς. Τι θα σας κάνει η βάρκα; Και το χειρότερο με το να χρησιμοποιούνται τα ίδια αναποτελεσματικά μέσα, είναι ότι παραδειγματίζονται και οι νέοι κάνουν χειρότερες βλακείες από σας.

Πολίτες στις συζητήσεις τους.
Είπα πριν ότι η χούντα έπεσε. Ξέχασα όμως να συμπληρώσω κάτι· προς μεγάλη λύπη πολλών. Άκουσα από σοβαρούς και ευυπόληπτους πολίτες να λένε ατάκες τύπου "όποιος δεν θέλει δεν μπλέκει" σαν να λένε τα ήθελε ο κώλος του, "δεν είναι όπως τα παρουσιάζουν τα κανάλια, κάτι θα έκανε και του έριξε" δηλαδή κάπου επαραβιάσθει η πολυπόθητη τάξις και το ήρεμο κλίμα των πολιτών (αυτό διαβάζεται με προφορά στρατιωτικού), "και γιατί δηλαδή να πάει στα Εξάρχεια, αλλού δεν μπορούσε να πάει" άρα για να είναι εκεί δεν είναι με μας είναι με τους άλλους και πολλά άλλα. Αλλά το πιο ωραίο το κράτησα για το τέλος -και δεν το άκουσα μόνο από έναν. "Άμα ήθελαν να σταματήσουν τα επεισόδια, θα κατέβαζαν 2 τανκς στην Αθήνα και μετά θα σου έλεγα εγώ αν θα άνοιγε μύτη". Αυτό δεν το σχολιάζω ξανά. Τα έχω ξαναπεί εδώ.

buzz it!

10 αξιόλογες σκέψεις:

toaroma είπε...

Σε γενικές γραμμές καλά τα λες.
Διακρίνω όμως στο κείμενο σου ένα μικρό μπερδεματάκι.
1. Η δική σου γενιά δεν έκανε από ότι θυμάμαι και πολλούς αγώνες.
2.Σε όλο τον κόσμο οι τρόποι διαμαρτηρίας ήταν, είναι και θα είναι
στο χώρο πάντα της νεολαίας αυτοί.
Και δεν μπορείς να φανταστείς πόσα έχουν καταφαίρει στο παρελθόν και πόσα θα δούμε ακόμα στο μέλλων.Τα δικά μας παιδιά
ξεσήκωσαν μια ολόκληρη Ευρώπη.
Το ξεχάσαμε; γίναν παράδειγμα και για άλλα σε άλλα κράτη παιδιά.
Τι σου λέει αυτό ;
3.Αν δεν σου αρέσουν οι συγκεγκριμένοι τρόποι διαμαρτηρίας
περιμένω τις δικές σου προτάσεις.

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
Ανώνυμος είπε...

Το θέμα είναι πώς οι ενέργειες που πραγματοποιούνται για να λυθούν κάποια ζητήματα είτε αυτά είναι δεμένα σε κλωστή σαν το νήμα της ζωής, είναι δύσκολο να λυθούν με προσπάθεια μία συλλογικής ομάδας.

δηλαδή από΄ένα γεγονός που πλήτει μία κοινωνία δημιουργεί ποίκιλες αντιδράσεις.

ίσως υπάρχουν και μεριές που εκμεταλλεύονται αυτές τις καταστάσεις.
αφού σε μια κοινωνία ο κύριος στόχος της είναι το κέρδος.

μπορεί να είναι η πρώτη εντύπωση ώς ενδιαφέροντος και ενήμερωσης εις τον κοινό που αυτό τις περισσότερες φορές θα υπερβαίνει την ισορροπία της ζυγαριάς.

αφού οι άνθρωποι δεν είναι τέλειοι.
οι αγώνες που γίνονται ίσως είναι οι μόνες που μπορεί να σκεφτεί ένας απλός άνθρωπος ώστε να επιφέρει την αντίδραση του εις το σύνολο.
μόνο που αυτήν η αντίδραση έχει επίπτωση στο λαό.
αφού οι αποφα΄σεις για το γενικό "¨καλό "¨ πράτονται σε μια χω΄ρα που πρεσβεύει το πολίτευμα της δημοκρατίας.
υπάρχούν όμως διαθέσιμοι άνθρωποι με ιδέες που θα βγάλουν τους ανθρώπους από τα αδίεξοδα της ζωής ή απλά ο κύκλος τους συνέχιζεται και εξακολουθεί να λειτουργεί ως όφελος κάποιων λίγων και οι πολλοί απλά να βράζουν σε ένα καζάνι που όλοι φλε΄γονται και λύσεις δεν βρίσκονται>?/
δύσκολες εποχές ζούμε και μυαλά "εξαίρετα", 'όχι ό,τι δεν υπάρχουν, απλά φαίνεται πώς τα αγριόχορτα μάλλον είναι περισσότερα από τις καλλιέργιες των ανθρώπων.

ηρώ

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
diastimata είπε...

Μια χαρά τα λες!

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
diastimata είπε...

...και χρόνια πολλά

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
toaroma είπε...

Χρόνια πολλά Δάσκαλε!!! Σου εύχομαι
ο Αι-Βασίλης να σου φέρει όσα δώρα δεν σου έφερε τα προηγούμενα
Χριστούγεννα και να πραγματοποιήσει
κάθε σου ευχή.
Υ.Γ.θα γίνω λιγάκι κακιά.Από τα δώρα
πειράζει αν εξαιρέσω καινούργιες μαθήτριες;Όπως καταλαβαίνεις σε αυτό τον τομέα θέλω την αποκλειστικότητα.

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
Aphrodite είπε...

Ολα καλά όσο αφήνουμε τις κωλοτρυπίδες μας να αερίζονται και δεν πάει κανένας φελλός να τις κλείσει.

Οταν όμως εδώ και τόοοοοοοσο καιρό βάζουν τον έναν φελλό μετά τον άλλον, στο τέλος δε γίνεται, δε θα σφιχτείς να τους τους πετάξεις στα μούτρα?

All pun intended...

Φιλιά πολλά, χρόνια πολλά, με το καλό όλα τα καλύτερα που είναι μπροστά, να έρθουν και στην πόρτα σου!
:)))

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

@ toaroma
Το ότι η γενιά μου δεν έτυχε να δώσει αγώνες δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να έχει άποψη. Από κει και πέρα, το κείμενο έχει τον τίτλο "Κωλοτρυπίδες", ακριβώς γιατί δεν έχει τίποτα να προτείνει. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαι ικανοποιημένος με όσα γίνονται. Ίσως να μην πρέπει καν να προτείνω κάτι -από που κι ως που, ποιος είμαι εγώ;

Δεν είναι πάντα κακό να σχολιάζεις από απόσταση. Δίνεις τροφή σε άλλους που ίσως να ξέρουν κάτι παραπάνω.

@ ανώνυμος ηρώ
Δεν μπορώ να πω ότι κατάλαβα τι θες να πεις. Μπορείς να γίνεις πιο σαφής;

@ diastimata
Χαίρομαι που συμφωνείς!
Καλή χρονιά φίλε!

@ toaroma
Ευχαριστώ καλή μου μαθήτρια! Και εγώ σου εύχομαι όλη τη χαρά του κόσμου να τη βρεις μέσα στο 2009!

Υ.Γ. Δεκτό!

@ Aphrodite
Να σου πω ότι έχεις άδικο, δεν μου πάει. Δίκιο έχεις. Απλά είπα μπας και βρούμε κανένα καινούριο τρόπο να τους πετάξουμε τους φελούς, πιο πρωτότυπο.

Καλή χρονιά και καλώς μας ξανάρθες! Τα καλύτερα για όλους μας!

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
Ανώνυμος είπε...

ίσως κάποια στιγμή ,,,,,,
να γίνω σαφής για εσάς,

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
toaroma είπε...

Ευχαριστώ για την ευχή Δάσκαλε.Θα ήταν όμως καλύτερα να την στείλεις
σε κάποιον που την χρειάζεται. Εγώ
ευτυχώς και επιτέλους βρήκα την χαρά όλου του κόσμου και ακόμα περισσότερη στην αγκαλιά ενός υπέροχου ανθρώπου. Στην αγκαλιά του
ΑΝΤΡΑ ΜΟΥ ,που αγαπώ πιο πολύ και από την ζωή μου.Εύχομαι σε όλο τον
κόσμο να σταθούν τόσο τυχεροί όσο
και εγώ.

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

@ Ανώνυμος
Θα το εκτιμούσα.

@ toaroma
Εντάξει λοιπόν, η ευχή σε όλο τον κόσμο!

:)

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/