Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Ωχ, ένα χάος!

Είχα γράψει παλιότερα ένα κείμενο για το πόσο οι περισσότεροι Έλληνες, όχι μόνο δεν δυσανασχετούσαν με το θέμα χούντα, αλλά και πόσο, τελικά, τους λείπει. Βέβαια κανείς δεν τολμάει να το εκφράσει δημόσια (είμαστε και του politically correct), αλλά φαντάζομαι ότι όλοι μας έχουμε ακούσει, από διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό ατόμων, "Α, ρε ένας Παπαδόπουλος που σας (μας) χρειάζεται". Δεν θα επεκταθώ, το έχω αναλύσει αρκετά στο προαναφερθέν linkαριμένο κείμενο.

Εκείνο που είναι σήμερα  το θέμα μου, είναι παρούσα κοινωνικοπολιτική κατάσταση, οι σχολιαστές της και οι αναγνώστες τους. Με το σφίξιμο του ζωναριού λόγω του υπέρογκου χρέους της χώρας μας, λογικό είναι ο καθένας να ψάχνει την άκρη του νήματος. Λίγο πολύ λοιπόν, σε αυτή την αναζήτηση, τα αποτελέσματα είναι κοινά για πολλά κείμενα, μέσα από τις αναζητήσεις των αρθρογράφων. Και τα αποτελέσματα λίγο πολύ γνωστά και αναμενόμενα: Ότι είμαστε μπαταχτσήδες από τη φύση μας, ότι ξέραμε τι άχρηστους πολιτικούς ψηφίζαμε αλλά θέλαμε να διορίσουμε το παιδί μας, ότι σε ένα τέτοιο διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα αναγκάζεσαι να παρανομήσεις (η δικαιολογία για να νιώσουμε καλύτερα, την οποία δεν προτίθεμαι να κρίνω), ότι όντως ο δημόσιος τομέας είναι απαράδεκτα μεγάλος (παρά το ότι οι μισοί περιμένουν ένα διορισμό, ούτε και αυτό θα το κρίνω) και διάφορα άλλα πολύ σωστά και ορθά μελετημένα. Τα κείμενα περιμέναμε, δεν ξέραμε από μόνοι μας τα χάλια μας.

Παρατηρώ όμως ακόμα, ότι σε τέτοια κείμενα που επιδέχονται σχολίων, πολύ συχνά γίνεται ένας γόνιμος διάλογος, με ωραίες και καλογραμμένες τοποθετήσεις και όλα εν μέσω ενός πολύ καλού κλίματος, χωρίς -τις περισσότερες φορές- την παρέμβαση γνωστών trolls και flames. Όλοι κάνουν κριτική στη νοοτροπία μας, παραδέχονται τις λανθασμένες πολιτικές τους επιλογές, μέχρι και αυτοκριτική για τα δικά τους πεπραγμένα έχω δει.

Ένα πράγμα δεν έχω δει και μου κάνει τρομερή εντύπωση. Το να βγει κάποιος και να γράψει ένα σχόλιο τύπου "Αμάν πια με τη φάρα μας, τα είπαμε 100 φορές. Τι καταλαβαίνεις με το να το γράφεις συνέχεια; Αυτοί είμαστε και καλώς παθαίνουμε ό,τι παθαίνουμε". Την τελευταία πρόταση την έχω δει, τις δύο προηγούμενες δεν έχω δει.

Κάθε φορά που αντιμετωπίζουμε ένα κείμενο που κάνει κριτική στον νεοελληνικό τρόπο ζωής, αντιδρούμε λες και ανακαλύπτουμε το σύμπαν. Σε κάθε νέο κείμενο που στηλιτεύει τη νοοτροπία μας, ξαναπέφτει ένα μηλαράκι στο κεφάλι μας και να μια καινούρια διατύπωση του νόμου της βαρύτητας -ολόιδια με τις προηγούμενες. Μπορεί να γράφουμε διάφορα για το ποιόν μας σε κάθε ευκαιρία, αλλά κάθε καινούρια ευκαιρία, είναι πάλι σαν τη πρώτη μας φορά.

Θα φέρω ένα παράδειγμα για να γίνει πιο κατανοητό αυτό που θέλω να πω. Πριν από λίγο καιρό, στο blog του κ. Σαραντάκου φιλοξενούνταν ένα κείμενο γραμμένο από τον πατέρα του, με τίτλο "Η εθνική μας αυταρέσκεια" και περιεχόμενο ανάλογο των επί του παρόντος αναφερθέντα. Ακολούθησε μια συζήτηση, πάνω κάτω σαν αυτές που περιέγραψα ότι συνήθως γίνονται σε τέτοια κείμενα και κάποια στιγμή πετάω ένα σχόλιο, ανάλογο του σημερινού μου προβληματισμού.

Το αντιγράφω ως έχει:
Αρ. σχ.: 20, aggelos-x-aggelos είπε
Το πιο περίεργο από όλα όμως είναι το εξής:
Παρότι όλοι τα λέμε και τα γράφουμε για τα στραβά μας, παρατηρώ ότι πάντα τα αντιμετωπίζουμε σαν πρωτόγνωρα. Λες και δεν το έχουμε πιστέψει ακόμα ότι αυτό είμαστε, λες και κάθε φορά μας κάνει εντύπωση, λες και στο βάθος πιστεύουμε ότι δεν είναι έτσι ή ότι δεν φαίνεται πια, αλλά κάθε φορά την πατάμε με τον επόμενο που θα καυτηριάσει τη συμπεριφορά μας.
Πόσα τέτοια κείμενα δεν έχουν γραφτεί στο παρελθόν και, πόσα περισσότερα, αυτές τις μέρες. Και όμως, ένα σχόλιο τύπου “Ωχ, πάλι τα ίδια θα λέμε” δεν έχω δει πουθενά.
Μήπως έχει δει κανένας άλλος; Οπουδήποτε; Και πως μεταφράζεται αυτό;

Περιμένω κάποια ώρα να δω αν θα ανταποκριθεί κανείς, τίποτα. Οπότε περίπου δυόμιση ώρες μετά ξαναγράφω:
Αρ. σχ. 29,aggelos-x-aggelos είπε
Το γεγονός επίσης ότι κανείς δεν ασχολήθηκε ούτε και με το σχόλιο της παρατήρησής μου, ενισχύει ακόμα περισσότερο την άποψη που διατυπώνει.
Θέμα για μελέτη…
Τώρα θα μου πεις, και με το δίκιο σου δηλαδή, δεν πας να το μελετήσεις και να μας αφήσεις ήσυχους, αλλά τέλος πάντων :)

Θεώρησα τον αυτοσαρκασμό ως μια πολύ καλή διαφυγή, καθώς δεν παύει να με κατατρώει η πιθανότητα του εντελώς άσχετου και α-νόητου λόγου. Δεν είμαι δα και κάνας λόγιος ή ακαδημαϊκός, πολλές φορές όμως με συλλαμβάνω να ασχολούμαι με θέματα τα οποία δεν είναι του επιπέδου μου. Κλείνοντας αυτή τη μικρή παρένθεση ανασφάλειας, δεν μπορώ παρά να απορώ με το πως γίνεται κάθε φορά που διαβάζουμε τέτοιο κείμενο, να αντιδρούμε σαν μόλις να ανακαλύψαμε το επερχόμενο χάος. Και πάντα τρομάζουμε. Και πάντα ξεχνάμε. Και πάντα επαναλαμβάνουμε τα ίδια πράγματα στο επόμενο κείμενο. Περιττό να αναφέρω ότι μέχρι τη στιγμή αυτή, απάντηση δεν έχω πάρει.

Την ίδια σκέψη με λίγο διαφορετική διατύπωση, έκανα και στο blog του κ. Τσούκα στο σημερινό του άρθρο, αλλά δεν περίμενα απάντηση, γιατί ήμουν πια σε θέση να το διατυπώσω ως ολοκληρωμένη σκέψη, στο δικό μου blog.

Αν προσπαθήσω να βγάλω ένα συμπέρασμα, μόνο το εξής μου φαίνεται λογικό. Ως βολεψάκηδες και χαραμοφάηδες που ήμασταν μια ζωή, μέσα μας ξέραμε ότι αυτό κάποτε θα τελείωνε, απλά παρακαλούσαμε να φτάσει για μας και τα παιδιά μας. Ποια Ελλάδα και ποιες συντάξεις, μετά τη δική μου; Εμού θανόντος, άντε γαμηθείτε! Όλοι μας είμαστε τέτοιοι. Και με το που βλέπουμε ένα κείμενο που μας περιγράφει και μας αναγνωρίζουμε, σπεύδουμε να το υπερασπιστούμε, αισθανόμενοι ότι τουλάχιστον λέμε την αλήθεια και μετά, μη έχοντας από αλλού να φάμε χωρίς να παράγουμε, το ξεχνάμε και, χώνοντας την κεφάλα μας στο χώμα, περιμένουμε το επόμενο κείμενο του Σιλωάμ, να εξαγνίσουμε και πάλι, με λίγα σχόλια, παρόν, παρελθόν και, κυρίως, μέλλον. Το τελευταίο είναι και το κλειδί νομίζω: Ακόμα δεν έχουμε πρόθεση να αλλάξουμε, ένα διάλειμμα κάνουμε.

Και για να μην αφήνω απορίες, η σύνδεση του παρόντος με του κειμένου μου παραθέτω στην αρχή είναι η εξής: Η χούντα, με αντάλλαγμα το να βγάλεις το σκασμό και το mind your own bussiness (τα οποία η πλειονότητα προσέφερε αφειδώς), έδωσε πολλά από αυτά για τα οποία γεννήθηκε ο Έλληνας. Φτηνά σπίτια, δουλειές, τάξη (πάνω από όλα), ομοιομορφία, εξουσία, θέσεις στο δημόσιο, γνωριμίες εφόσον ήσουν καλό παιδί, βόλεμα χωρίς ιδρώτα... Και, φυσικά, το δικαίωμα να είσαι υπερήφανος φωνάζοντας "Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια", την ώρα που ήξερες ότι, σε περίπτωση εμπλοκής θα έβρισκες χίλιους γιατρούς να σε βγάλουν Ι312, κατεβάζοντας χριστοπαναγίες νυχθημερόν και ξενοπηδώντας ασυστόλως.

Αυτοί είμαστε και, γράφοντας αυτές τις γραμμές, μόλις μου πέρασε μια φρικαλέα σκέψη από το μυαλό: Αν ερχόταν τώρα δέκα στρατιωτικοί και πέταγαν πέντε λαϊκισμούς τύπου "η χώρα διήρχετο μιαν κρίσην αναζητούσα διέξοδο από μακρού χρόνον εξ ενός πολιτικού αδιεξόδου" και διάφορα άλλα τέτοια φαιδρά, αλλά την επόμενη μέρα διορίσει τη μισή Ελλάδα στο δημόσιο, προβλέπω τουλάχιστον 14 χρόνια γύψο.

Τελικά δεν απορώ και τόσο. Πως να τα σηκώσεις όλα αυτά τα χάλια σου σαν άνθρωπος και να τα επεξεργαστείς; Και εγώ που το πήγα βαθύτερα, μήπως ένιωσα καλύτερα; Δεν καθόμουν να σχολιάζω απ' την αρχή το κάθε κείμενο, σαν να ξυπνούσα αμέριμνος και, μόλις να αντίκριζα το χάος.

"Ωχ, ένα χάος", είπε ο αναγνώστης για πολλοστή φορά, αλλά σίγουρος ότι ήταν η πρώτη και, αφού κατέθεσε τις απόψεις του περί του χάους, ξανάχωσε την κεφάλα του στην άμμο, περιμένοντας το επόμενο, πρώτο του, χάος... Και μάλιστα, απόλυτα πεπεισμένος ότι το φταίξιμο το δικό του, είναι το μικρότερο.

buzz it!

33 αξιόλογες σκέψεις:

aggelos-x-aggelos είπε...

Επειδή οι καιροί αλλάζουν και εμείς πρέπει να προσαρμοζόμαστε στις αλλαγές και να λέμε yes! γιατί αλλιώς θα ήταν αλλάνόου (και ο νοού νοούτω), μεταφέρω κάποια σχόλια από το Facebook για να απαντήσω στην έδρα μου.

Αρέσει στoυς/στις Ana Rakel Zumani, George Mpogiatzidis και Aggela Vomvori II.

George Mpogiatzidis

ε και εσυ αφου ξερεις τι πρεπει να πεις " ειμαστε οι καλυτεροι αλλα μας κανουν πολεμο ολοι οι αλλλοι οι κακοι.δεν θα τα βαλουμε ομως κατω και σε καμια δεκαρια χρονια θα ξεχαστουν ολα και θα τρωμε παλι τα λεφτα που μας δινουν"

λιγο αυτοσαρκασμος δεν βλαπτει!:)

Ana Rakel Zumani

χαχα! καλε! ετσι ειναι αλλα εχουμε κι αλλες αντιδρασεις σε τετοια κειμενα εκτος απο αυτην που ανεφερες..εξαρταται απο το ποιος και πως θα το γραψει..αν εισαι ελλην του εξωτερικου και εχεις και παραξενο ονομα, τοτε να δεις! τοτε ειναι η δικια σου η "φαρα" χειροτερη..ακομα κι αν ζεις στη Δανια.

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

Κατά ένα περίεργο λόγο, έχετε και οι δύο δίκιο. Τελικά έχω γράψει κάτι που έχει περισσότερες από μία αναγνώσεις, τις οποίες εγώ που το έγραψα, δεν κατάφερα να κάνω. Βέβαια για να το γράψω δεν κοιμήθηκα όλο το βράδυ και ούτε μέχρι τώρα, οπότε μόλις μαζέψω λίγες δυνάμεις και αρχίσω να γράφω και με τα δύο μάτια ανοιχτά, μπορεί να επανέλθω.

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
Αγγέλα είπε...

διαβάζω και χαμογελάω πικρά
το βόλεμα στο δημόσιο έχει ποτίσει για τα καλά και τη σημερινή γενιά.
έχω συναντήσει νέα παιδιά της ηλικίας 26-27 χρονών που ευελπιστουν να τακτοποιηθούν στο δημόσιο γιατί αλλιώς: "ωχ μωρέ, πού να τρέχεις τώρα;"
και μήπως χούντα δεν έχουμε και τώρα; δεν κατευθύνεται η σκέψη μας; τι πρότυπα δημιουργεί η νέα τάξη πραγμάτων;
πραγματικά ωχ! χάος

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

Ακόμα λίγο FB:

Αυτό αρέσει στον/στην Maria Basileiou.

Δημητρης θεοδωρου
σωστα τα λες αγγελα αλλα εγω οταν βλεπω τετοια κειμενα δεν λεω "πω πω ετσι ειναι, τωρα εμαθα την αληθεια" για να το ξεχασω μεχρι το βραδυ.
βλεπω οτι για αλλη μια φορα καποιος εγραψε την αληθεια αλλα ειτε σκοπιμα ειτε επειδη αδιαφορει ξεχασε να περιγραψει τη δικη του καθημερινοτητα κ κατα ποσο η δικη του καθημερινοτητα εχει κατι διαφορετικο απο αυτα... Δείτε περισσότερα. που γραφει
ή κατα ποσο συμβαλλει στη λυση αυτου του προβληματος που ολοι (ειτε για "πρωτη" ειτε για πολλοστη φορα) ανακαλυπτουν!
κ πουθενα βεβαια δεν υπαρχει λυση ή τουλαχιστον μια προταση υποδειξη.


Παιδιά χρειάζομαι λίγες ώρες ύπνο πριν μπορέσω να απαντήσω στα πολύ όμορφα και ενδιαφέροντα σχόλιά σας. Ζητώ συγνώμη που χάνεται ο ρους της συζήτησης, αλλά δεν βλέπω μπροστά μου από τη νύστα

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

Λοιπόν,

Ξεκινάω απαντήσεις με τα μέχρι εδώ και μετά θα μεταφέρω ένα ένα τα υπόλοιπα από το FB.

Πριν όμως θέλω να κάνω μια επεξήγηση του τίτλου. Υπάρχει ένα ανέκδοτο με έναν κυνηγό που πάει να κυνηγήσει ελάφια σε απαγορευμένη περιοχή. Αφού σκοτώνει το πρώτο, το βάζει στον ώμο και προχωράει. Ξαφνικά, να σου ένας δασοφύλακας.
-Τι κάνετε εδώ κύριε;
-Α, τίποτα βόλτα στο δάσος...
-Και το όπλο τι το θέλετε;
-Έτσι μωρέ, για να κρατάω κάτι.
-Και τις σφαίρες;
-Ε, πάνε με το όπλο!
-Και το ελάφι που είναι σκοτωμένο στον ώμο σας;
-Ελάφι; Ποιο ελά... ΑΑΑΑΑΧΧΧΧΧ ΕΝΑ ΕΛΑΦΙ ΣΤΟΝ ΩΜΟ ΜΟΥ, ΕΝΑ ΕΛΑΦΙ ΣΤΟΝ ΩΜΟ ΜΟΥ, και αρχίζει να τινάζεται σαν να ήταν κατσαρίδα και καλά ότι δεν το είχε πάρει χαμπάρι.

Για όποιον δεν ήξερε το ανέκδοτο, δεν περιμένω να γελάσει διαβάζοντάς το, αφού για να το πεις σωστά θέλει κίνηση. Αλλά για όλους μαζί, αυτό ήθελα να καταλάβετε με το "Ωχ, ένα χάος"· λες και το πρωτοαντικρίσαμε.

Πάμε λοιπόν για την ωραιότατη κουβεντούλα μας...

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

@ George Mpogiatzidis
Ο αυτοσαρκασμός δεν μπορώ να πω ότι μου έλειψε ποτέ. Για μια αρκετά μεγάλη περίοδο της ζωής μου μάλιστα, ήταν και το βασικό μου όπλο για την κατάσταση που ζούσα. Απλά είπα να εξετάσω το φαινόμενο, έτσι κάπως πιο επιστημονικά, γι αυτό και τον απέφυγα. Άσε που αυτά για κάποιους είναι οι βαθιές τους αλήθειες και εκεί αρχίζουν άλλα ζόρια.

@ Ana Rakel Zumani
Το θέμα Έλληνας του εξωτερικού δεν το ξέρω καλά. Από ό,τι έχω ακούσει όμως, υπάρχει μια τάση εξιδανίκευσης της πατρίδας λόγω της νοσταλγίας. Φαντάζομαι λοιπόν ότι και η πίκρα θα είναι μεγαλύτερη όταν φτάνουν άσχημα νέα. Τώρα για τη φάρα μας τι να πω; Μήπως έχω καταλήξει, εγώ η κάνας άλλος από τι ακριβώς φυλετικό κράμα αποτελούμαστε (ανοίγω ασκούς του Αιόλου)... Αλλά και πάλι, άντε και μάθαμε, πρόκειται να μας βοηθήσει σε τίποτα; Τα ίδια χάλια θα κουβαλάμε έτσι κι αλλιώς.

Το θέμα όμως είναι γιατί δεν βαριόμαστε να τα συζητάμε και γιατί κάθε φορά ανακαλύπτουμε πως η γη είναι στρογγυλή (δηλαδή ότι είμαστε άχρηστοι)

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

@ Aggela
Όπα, σιγά σιγά γιατί εσύ άνοιξες απότομα πολλά μέτωπα.

Για το πρώτο, τη δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία μας, την έχει περιγράψει πολύ όμορφα ο Νίκος Δήμου: "Με το που τελειώνει κάποιος φιλόλογος ή μαθηματικός, θεωρεί εαυτόν κατευθείαν αδιόριστο εκπαιδευτικό. Λες και το κράτος έχει σύμβαση με τα πανεπιστήμια, σύμφωνα με την οποία υποχρεούται να προσλαμβάνει όλους τους πτυχιούχους", ή κάπως έτσι τέλος πάντων· δεν το θυμάμαι και απέξω. Ναι, στη χώρα που δεν ξέρει να παράγει τίποτα, μόνο αυτό το δαιδαλώδες και αντιπαραγωγικό δημόσιο είναι η διέξοδος.

Πολύ όμορφα το είχε περιγράψει και ένας ακόμα πολύ αγαπημένος μου καλλιτέχνης ο Γιάννης Αγγελάκας: "Η Ελλάδα θα έπρεπε να παράγει και να εξάγει πολιτισμό. Αντ' αυτού όμως, παράγουμε μόνο υποκουλτούρα χειρίστης μορφής και την κρατάμε και για εσωτερική κατανάλωση" και αυτό νομίζω ότι το θυμάμαι καλύτερα.

Για τη χούντα που λες, το ίδιο πιστεύει και ο Τζίμης Πανούσης. Το πολίτευμά μας, λέει, είναι η κοινοβουλευτική δικτατορία. Άδικο; Καθόλου! Όταν βγαίνουμε στους δρόμους για μισό ευρώ που κόψανε από ένα επίδομα που δεν δικαιούμαστε κανονικά (αναφέρομαι σε παλιότερες εποχές, όχι τώρα που κόβουν μισθούς), αλλά περνάμε στο ντούκου βουλευτικές ασυλίες, λιμουζίνες και νομιμοποιήσεις μίζας, καλά να πάθουμε.

Για τη νέα τάξη πραγμάτων, αν ξέρει κανείς κάτι περισσότερο από αυτές τις τρεις λέξεις, ας με διαφωτίσει και μένα, γιατί όλα νέα τάξη ακούω και όλο στην ίδια μένω.

Θα συμφωνήσω όμως απόλυτα με τον τρόπο που κλείνεις: Ωχ! Χάος...

Πιστεύω να σε κάλυψα!

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
Δημητρης θεοδωρου είπε...

χαχαχ αγγελε ηθελα να πω! συγγνωμη!!!

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

Από το σημείο αυτό και πέρα συνεχίζω ως εξής: Θα βάζω το όνομα του υπογράφοντα το σχόλιο και κατόπιν θα του απαντάω.

@ Δημητρης θεοδωρου
Αφού σε ευχαριστήσω που μου αποκατέστησες τον ανδρισμό μου (βλ. 4ο σχόλιο), σου απαντώ το εξής:
Όταν μιλάμε για νοοτροπία δεν είναι τόσο εύκολο να προτείνεις λύσεις. Το ξέρω ότι το πιο απλό είναι να είσαι με το δάχτυλο σηκωμένο και να ψέγεις τον καθένα, αλλά εδώ δεν κάνω καν αυτό. Ουσιαστικά -παρά το ότι καταλήγω σε διόλου κολακευτικά συμπεράσματα- απορώ για την στάση των σχολιαστών. Επειδή όμως είναι -για πρώτη φορά- μαγνητοσκοπημένο το σχολιάζειν, είδες ότι παρακάτω πρότεινα και λύσεις.

Να επισημάνω ότι στο τέλος του ανωτέρω αναφερθέντος σχολίου, έκανα μια επίκληση στο Μορφέα για ένα χαμούρεμα λίγες ώρες μαζί του, αλλά ήταν τόσο όμορφη η συζήτηση, που αναγκάστηκα να τον στήσω και τώρα ελπίζω το βράδυ να μη μου κάνει σκηνή. Και για όσους δεν κατάλαβαν, νύσταζα τρομερά αλλά δεν κοιμήθηκα εκείνη την ώρα και ελπίζω να κοιμηθώ καλά το βράδυ.

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

Ξέχασα να αναφέρω ότι για το θέμα της νύστας, στο αμέσως από κάτω σχόλιο είπα τα εξής, σε σχέση με τη διόρθωση του ονόματος: Άμα σου πω ότι δεν το είδα καν θα με πιστέψεις; Φαντάσου για τι νύστα μιλάμε :))))

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
An-Lu είπε...

Μήπως η πραγματικότητα είναι τόσο ανυπόφορη ώστε έχουμε υιοθετήσει τη "μνήμη χρυσόψαρου" ως μηχανισμό άμυνας;

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
Ana Rakel Zumani είπε...

πηγα να το βαλω στο μπλογκ αλλα δεν μπηκε :(

Να σου κανω εγω μια προταση.
Να το κανουμε οπως με την ¨ανταλλαγη¨ μαθητων..Να στελνουμε εναν δασκαλο στη Δανια να μαθαινει, να φερνουμε εναν εδω να μας μαθαινει. Τι προτασεις να κανουμε αν δεν μαθαμε να σκεφτομαστε και να κανουμε προτασεις; Και ακομα καλυτερα ειναι, να στελνουμε μια ελληνιδα μανα εκει, να φερνουμε μια δανη μανα εδω και το ιδιο να κανουμε και με τα παιδια..και με τους πολιτικους..για να το κανουμε ομως αυτο, πρεπει πρωτα να αποβαλουμε την ιδεα οτι ειμαστε καλυτεροι απο ολους τους αλλους και να δεχτουμε οτι καποιοι λειτουργουν πολυ καλυτερα απο μας και οτι η εκπτωση αξιων και η διαφθορα δεν ειναι παγκοσμιο φαινομενο....και την ξενοφοβια μας

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
Aggela Vomvori II είπε...

ελα βρε δημητρη και ψαχνομαι τοση ωρα..!!!! χαχαχα

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
Ana Rakel Zumani είπε...

αλλα αστο γιατι θα χαλασουμε και τους Δανους...γραψτε λαθος

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
Δημητρης θεοδωρου είπε...

κ το να μαθουμε να προτεινουμε λυσεις προταση ειναι αλλα πουθενα δεν μπαινει σε κειμενα αναθεματισμων. ο στειρος αναθεματισμος δειχνει βουρκο με νερα που δεν κινουνται!
κ για να στειλουμε μανες εξω πρεπει πρωτα να πεισουμε τις νεες γυναικες να κανουν εστω ενα παιδι! ψαξε στην ελλαδα να βρεις γυναικα κατω των 35 με παιδι κ τα λεμε. κ για να κανει παιδι μια νεα γυναικα πρεπει πρωτα απ ολα να ειναι δεδομενος ο σεβασμος του κρατους στο θεσμο της οικογενειας!

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

Εκεί ήρθε η σειρά μου να μιλήσω, αλλά πρώτα θα απαντήσω στην παλιά καλή μου φίλη την An-Lu, που παίζει live

@ An-Lu
Ίσως. Αλλά κάποιος δεν έχει ευθύνη και γι αυτό; Και γιατί το μυαλό μου πάει πάλι σε μας, τους πέρα βρέχει πολίτες;

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

Απολαμβάνω την πολύ όμορφη συζήτηση που έχετε ανοίξει, στο κρεβάτι με το laptop στην κοιλιά, μέχρι να με πάρει ο ύπνος· παντελώς ανήμπορος να σχολιάσω...

Πάντως είμαι πολύ χαρούμενος που σας έδωσα αφορμή για κουβέντα!

Είπα προς στιγμήν. Δεν ήξερα όμως ότι τελικά δεν θα συνέβαινε.

Για πάμε τώρα σε απαντήσεις

@ Ana Rakel Zumani
Δεν πειράζει, το έβαλα εγώ.

Όλα πολύ σωστά τα λες, μόνο που κάνεις ένα μικρό λαθάκι. Δεν υπάρχει ίχνος ρατσισμού και ξενοφοβίας προς Ευρωπαίους και ειδικά με τους Βορείως κατοικούντες. Σ' αυτούς πλένουμε και τα πόδια.

Ο ρατσισμός μας περιορίζεται σε μαύρους, αλβανούς και λοιπούς κατατρεγμένους, γιατί -άκου πράγματα δηλαδή- έχουν το θράσος να πεινάνε. Και επειδή εμείς από μεταναστευτική πολιτική είμαστε πρότυπο μηδενικής οργάνωσης, κάποιοι είχαν το θράσος να επιμείνουν στην αρχική τους θέση να θέλουν να φάνε.

Δεν θέλω να ωραιοποιήσω τα πράγματα ούτε να βγάλω όλους τους λαθρομετανάστες άγιους. Ναι, είναι πολλοί εκείνοι που είναι εγκληματίες και, ναι, πολλοί είναι επίσης όσοι αναγκάστηκαν να γίνουν για να επιβιώσουν. Όταν όμως πρώτα ανοίγουμε τα σύνορα ή, τέλος πάντων, δεν τα φυλάμε καλά, μετά δεν μπορούμε να έχουμε παράπονα από τους ίδιους. Και πάντα ξεχνάμε κάτι πάρα πολύ βασικό. Ένα σημαντικό ποσοστό από αυτές τις ταλαίπωρες ψυχές δεν είναι λαθρομετανάστες, είναι πρόσφυγες. Και αυτό έχει μεγάλη διαφορά. Ιδιαίτερα όταν δεν τους αναγνωρίζουμε κανένα δικαίωμα και τους μεταχειριζόμαστε σαν σκουπίδια. Αυτό το άκουσα για πρώτη φορά σε ένα ζάπινγκ, από τον Γρηγόρη Βαλλιανάτο, αλλιώς δεν θα το ήξερα και εγώ, για να σας κάνω τώρα το μάγκα.

Αλλά για να ξαναέρθουμε στα περί ανταλλαγής πληθυσμών, όπως πολύ σοφά καταλήγεις στο επόμενο σχόλιό σου, μάλλον εμείς θα τους χαλάσουμε, παρά που θα μας φτιάξουν εκείνοι.

Πριν κλείσω με αυτή μου την απάντηση, δεν μπορώ να παραβλέψω αυτό που πολύ σωστά έθεσες.

Λες: για να το κανουμε ομως αυτο, πρεπει πρωτα να αποβαλουμε την ιδεα οτι ειμαστε καλυτεροι απο ολους τους αλλους και να δεχτουμε οτι καποιοι λειτουργουν πολυ καλυτερα απο μας και οτι η εκπτωση αξιων και η διαφθορα δεν ειναι παγκοσμιο φαινομενο.

Το τραγικά παράλογο σε αυτό το σημείο είναι ότι πέρα από την από αρχαιοτάτων χρόνων ανωτερότητά μας -ξέρεις Παρθενώνες εμείς, βαλανίδια αυτοί κλπ- ενώ όλοι παραδεχόμαστε ότι στα πάντα είμαστε χάλια σε οργάνωση και υποδομές, εντούτοις κανείς δεν είναι πρόθυμος να κάνει κάτι γι αυτό. Αποδεχόμαστε στωικά τη μοίρα μας και βρίζουμε τους πολιτικούς που ψηφίσαμε οι ίδιοι.

Αν ήμουν ψυχίατρος θα έλεγα ότι πάσχουμε από διπολική διαταραχή με τάσεις αυτοτραυματισμού έως και αυτοκτονικές τάσεις, στο συλλογικό εθνικό μας υποσυνείδητο.

@ Aggela Vomvori II
Ε,ναι λοιπόν, εδώ ήταν τόση ώρα :)

@ Δημητρης θεοδωρου
Επαναλαμβάνω ότι δεν κάνω στείρα κριτική· μια απλή διερεύνηση του πως χειριζόμαστε τα αφοριστικά προς τους νεοέλληνες κείμενα και απλά καταλήγω σε κάποια αναπόφευκτα συμπεράσματα.

Όσο για την υποστήριξη του κράτους σε οικογένεια και διάφορα άλλα ευαίσθητα, ας μη στεναχωρηθούμε άλλο σήμερα, ε;

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
Ana Rakel Zumani είπε...

Εσυ τωρα δηλαδη τι κανεις; Επειδη δηλαδη οι μεν εκφραζονται πιο πολιτισμενα απο τους δε, παει να πει οτι δεν κανουν το ιδιο πραγμα; Ο καθε ενας με τον τροπο του τα λεει και ολοι τα ιδια λεμε και ολοι προτασεις περιμενουμε...:)

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
Ana Rakel Zumani είπε...

Αγγελε πριν κοιμηθειτε εσυ κι ο Θεοδωρου αφηστε μας μια προταση..μερικοι ειμαστε της πραξης

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
Δημητρης θεοδωρου είπε...

καταρχην αγγελε βγαλε το λαπ τοπ απο την κοιλια γιατι τρως ολη την ακτινοβολια σε ζωτικα οργανα κ ειναι 100 φορες μεγαλυτερη απο του κινητου τηλεφωνου :)))

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
Ana Rakel Zumani είπε...

κρεμασε το απο το ταβανι καλυτερα οπως ο πετρος..με μηχανισμο να ανεβοκατεβαινει

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

@ Ana Rakel Zumani
Ποιος είναι ο Πέτρος;

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
Δημητρης θεοδωρου είπε...

εγω ζω κ αντιμετωπιζω με πολυ προβληματισμο κ ανασφαλεια την καθημερινοτητα μου κ το μελλον των παιδιων μου. αναφερομαι ομως σε ολα αυτα τα κειμενα που ειναι χιλιαδες κ αναθεματιζουν τις συνηθειες μας απλα ετσι.. κ εξηγω οτι δεν θα εγραφα ποτε τετοιο αν δεν ειχα να προτεινω χειροπιαστα κ πραγματοποιησιμα πραγματα.

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
Δημητρης θεοδωρου είπε...

οπως ειναι ολοφανερο ειμαι οπαδος των μαθηματικων κ της φυσικης κ οχι της ιστοριας κ της φιλοσοφιας αν κ ημουν καλος στην εκθεση!! χαχαχα

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
Δημητρης θεοδωρου είπε...

η πρωτη προταση που μου ερχεται (αν κ δεν νομιζω οτι θα λυσει μεγαλα προβληματα) ειναι αυτη που αποτελει κανονα της ζωης μου κ με διδαξε ο πατερας μου.
μην κανεις στους αλλους αυτο που δεν σου αρεσει να σου κανουν ακομα κ αν σου εκαναν κακο!

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

Το ότι το post δεν προσφέρονταν αρχικά για να δώσει λύσεις, πράγμα που μπορεί να με χαρακτηρίζει ως τυχάρπαστο, αλλά εγώ ήθελα απλώς να γράψω κάποιες σκέψεις, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί, μέσα από το γόνιμο διάλογο που προέκυψε, να καταλήξει σε αυτές. Οπότε πριν περάσω στην κανονική απάντηση που έδωσα, έστω και εκ των υστέρων, θα πω και κάτι άλλο.

@Δημητρης θεοδωρου
Θεωρώ ότι μέχρι τώρα έχει γίνει σαφές ότι το κείμενο δεν στηλίτευε εξ αρχής κάτι, παρόλο που κατέληξε σε αυτό. Ήταν μια μελέτη, μια μικρο-πραγματεία πάνω στην αντίδραση του νεοέλληνα στα κείμενα που του επισημαίνουν τις ελλείψεις του. Παρόλα αυτά καταλήξαμε να προτείνουμε και λύσεις. Οπότε αγαπητέ μου φίλε, την επόμενη φορά που θα σου έρθει να γράψεις κάποιο κείμενο, μη σκεφτείς ότι δεν έχεις να προτείνεις κάτι. Μπορεί να έχει κάποιος άλλος ή να σου έρθει στην πορεία. Δεν γράφουμε βιβλίο, το οποίο δόθηκε στον τυπογράφο και τελείωσε. Ένα blog είναι, το οποίο σαφώς και δεν ανήκει μόνο στο δημιουργό του, αλλά, κατά ένα σημαντικό ποσοστό και στους ενεργά συμμετέχοντες αναγνώστες του.

Εννοείται ότι δεν στράβωσα, αντιθέτως θεώρησα πολύ γλυκό εκ μέρους σου να με προφυλάξεις από την ακτινοβολία που (ομολογώ, δεν ήξερα καν) ότι εκπέμπει το laptop. Και όπως είδες, πρώτος εσύ ξεκίνησες τις προτάσεις.

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

Τα πιο απλά πράγματα στην Ελλάδα είναι οι εξαιρέσεις. Λέγαμε παλιά "Α, σήμερα η Ολυμπιακή έφυγε στην ώρα της, μπράβο στα παιδιά". Αυτό δηλαδή που έπρεπε να κάνουν κανονικά, ακριβώς επειδή δεν είχαν κάνει παρά σπάνια, γίνονταν αφορμή να τους αποδοθούν τα εύσημα.

Τι θέλω να πω;

Ας ξεκινήσουμε από τον εαυτό μας. Ας αλλάξουμε το μέσα μας. Αυτό που είπε ο Γιωργάκης στη βουλή, ότι δεν τον ενδιαφέρει αν θα ξαναβγεί πρωθυπουργός αρκεί να σώσει τη χώρα, ασχέτως του κατά πόσο το πίστευε, νομίζω ότι είναι η οδός η πρέπουσα.

Εμείς βέβαια, δεν έχουμε να πληρώσουμε πολιτικό κόστος. Αλλά ας μην ψηφίσουμε τον βουλευτή - βολευτή, ας μη χτίσουμε ένα παράνομο πάνω σε καταπατημένο, ας μη λαδώσουμε μέχρι να πάρουν χαμπάρι ότι τελείωσε αυτή η εποχή και πόσα άλλα τέτοια.

Απλά για να γίνει αυτό, ας προσπαθήσουμε να ξεκολλήσουμε αρχικά από το κλέος του χρυσού αιώνα. Αντιμετωπίζουμε τα πάντα με τη νοοτροπία του ασυζητητί δικαιούχου παντός πλεονεκτήματος. Λες και όλοι μας κουβαλήσαμε πηλοφόρι για να χτιστεί η Ακρόπολη.

Απλά, ας καταλάβουμε ότι η όποια συγγένεια -μεγάλο θέμα και συνήθως αφορμή καυγάδων, το αναπτύσσουμε άλλη φορά- ίσως μας έχει απομείνει με αυτούς που θεωρούμε πατέρες μας, δεν μας δίνει δικαιώματα· το αντίθετο· μας γεμίζει υποχρεώσεις.

Απλά κάθε μέρα, μέρα με τη μέρα, ας προσπαθήσουμε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Αφού πρώτα καταλάβουμε ότι απέχουμε a million miles away (Rory) από την κυριολεκτική σημασία της λέξης άνθρωπος.

Σε κάλυψα προς το παρόν;

Θα επανέλθω πάντως, με περισσότερη διαύγεια...

Οκ Δημήτρη το έβαλα στο πλάι μου. Σε ευχαριστώ!

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
George Mpogiatzidis είπε...

εμενα παντως με κάλυψες αγγελε!
το κακο ειναι ομως οτι θα περασουν million years μεχρι να καταλαβει ο ελληνας οτι ειναι million miles away......
και να αποβαλει αυτο που εμαθε απο τους γονεις του, οτι δηλαδη ειναι ο καλυτερος στον κοσμο!

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

Και κάτι ακόμα, πιο πρακτικό και άμεσο.

Ας σταματήσουμε πια αυτό το ρεζιλίκι με τις διαδηλώσεις και τις πορείες. Εκτός από αναχρονιστικό είναι και τρομερά ζημιογόνο για όλους.

Πέραν των προφανών προβλημάτων -κλείσιμο επιχειρήσεων του κέντρου, οι οποίες είναι υποχρεωμένες να πληρώσουν μισθούς και ενοίκια σαν να δούλευαν, δυσκολία στις μετακινήσεις, ταλαιπωρία όσων δεν απεργούν σε σημείο να χάνουν το όποιο δίκιο τους οι απεργοί- έχει μετατραπεί και σε φυτώριο όπου θάλλουν κάθε λογής παράσιτα, σαν αυτά που σκότωσαν τους τρεις τραπεζικούς.

Ειδικά σήμερα με το internet, οι επαναστάσεις πρέπει να γίνονται από τον καναπέ, με όπλο την μόρφωση και την έκθεση απόψεων. Και αυτό δεν είναι δειλία, είναι αίσθημα ευθύνης προς τον συμπολίτη μας. Και, όπως να το κάνουμε, το e-goverment που οραματίστηκε ο Γιώργος, περιλαμβάνει και αυτό το μέρος

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

@ George Mpogiatzidis
Φίλε Γιώργο δεν είναι θέμα κατανόησης, είναι θέμα αποδοχής. Αντικειμενικά είναι δύσκολο να αποδεχτείς ότι δεν αξίζεις μία, επειδή πριν 2500 χρόνια κάποιοι εδώ μεσουρανούσαν. Πως να μπορέσει ένας άνθρωπος, που έχει μάθει ότι πρέπει να τον σέβονται επειδή γεννήθηκε και μόνο, να ενστερνιστεί ότι πρέπει να αρχίσει να παράγει. Ειδικά όταν στο σχολείο διδάσκουν ακόμα μύθους για κρυφά σχολειά και λάβαρα της επαναστάσεως υπό τις ευλογίες της εκκλησίας -η οποία απλά αφόρισε την επανάσταση- ως ιστορικά γεγονότα.

Στο βιβλίο -αν δεν κάνω λάθος- του Αλέξη Πολίτη, Ρομαντικά Χρόνια (εκδ. Μνήμων, Αθήνα, 2008) περιγράφεται μια γελοιογραφία από μια ξένη εφημερίδα στα μέσα του 19ου αιώνα, η οποία παρουσιάζει ένα παιδάκι, ντυμένο με φουστανέλα και να γράφει πάνω του Ελλάς, να φωνάζει "ΘΕΛΩ, ΘΕΛΩ, ΘΕΛΩ". Οπότε κάποιος κύριος το ρωτάει, "Τι θέλεις πάλι;" και απαντάει, "Θέλω το φεγγάρι". Ήταν η εποχή που το νεοσυσταθέν ελληνικό κράτος διεκδικούσε συνεχώς εδάφη -η περίοδος του μεγαλοϊδεατισμού, που είχε την τραγική κατάληξη του 1922- και τα περισσότερα του παραχωρούνταν, ενώ εμείς και τα παιδιά μας -ευτυχώς δεν έχω- μαθαίνουν στο σχολείο για το πόσο αδικημένοι είμαστε και τοπόσο μας επιβουλεύονται οι ξένες δυνάμεις.

Όπως και να το κάνεις, δεν ξεκολλάνε εύκολα αυτά από πάνω μας.

Δύο απλά παραδείγματα για να μην πλατειάζω πολύ:

!.) Είμαστε η μόνη χώρα που το Σύνταγμά της δεν ξεκινάει με τη φράση "Εις το Όνομα του Ελληνικού Λαού" αλλά "Εις το Όνομα της Αγίας και Ομοουσίου Τριάδος".

2.)Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων;;;;;;;;

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
Petros Zumanis είπε...

Τι καλη συζητηση!
Θα διαφωνησω με το Δημητρη.
Προτασεις εχουμε παντα, ορεξη να τις κανουμε πραξη δεν εχουμε και φοβομαστε.
Στο χωριο μου φοβουνται ακομα να φανε σνιτσελ γερμανικο και κινεζικη παπια. Δεν θελουμε αλλαγες.

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

@ Petros Zumanis
Απλά έχουμε το σύνδρομο του "με δουλεύεις;", κρίνοντας, βέβαια, εξ ιδίων τα αλλότρια. Πως να δοκιμάσουμε κάτι καινούριο, όταν όσες φορές το προσπαθήσαμε, τις περισσότερες την πατήσαμε από αυτόν που μας το έδωσε.

Δεν είναι ότι δεν θέλουμε τις αλλαγές -δηλαδή είναι και λίγο αυτό, αλλά δεν είναι το βασικό. Απλά ξέρουμε με ποιους έχουμε να κάνουμε: Με τους εαυτούς μας στη θέση του άλλου.

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

Η συζήτηση μεταφέρθηκε από σελίδα του Facebook και συγκεκριμένα την σελίδα

http://www.facebook.com/posted.php?id=49001311742&share_id=121584104533528&comments=1#s121584104533528

από την ομάδα Σύνδεσμος στον/στην Ομάδα προώθησης καλλιτεχνών...Α group to support artists.

Τα ονόματα και τα σχόλια όλα μεταφέρθηκαν με copy - paste και δεν υπήρξε η παραμικρή αλλαγή σε οποιοδήποτε, πέρα από κάποιες συμπληρώσεις μόνο σε δικά μου σχόλια.

Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στη συζήτηση, καθώς αποτέλεσε μακράν την πιο γόνιμη κουβέντα που έγινε ποτέ, στα 4 χρόνια που διατηρρώ αυτό το blog.

Σας ευχαριστώ όλους!!!

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/