Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2006

Ασφαλιστές

Ήταν η ώρα που δύει ο ήλιος για το 1/24 της γης. Πολλοί άνθρωποι παρακολουθούσαν το ηλιοβασίλεμα. Κάποιοι αδιαφορούσαν. Κάποιοι δούλευαν και δεν το πήραν χαμπάρι. Ένας ασφαλιστής μόλις έκλεινε ένα συμβόλαιο. Ένας νεοασφαλισμένος μόλις είχε κάνει εμετό από την πολυλογία του ασφαλιστή και αυτός νόμισε ότι πήγε να φέρει λεφτά για την προκαταβολή. Πάντως το συμβόλαιο έγινε. Πλέον ήξερε ακριβώς τι έχει να παίρνει σε περίπτωση που τον πατήσει αυτοκίνητο, μηχανάκι, τρακτέρ, αερόστατο, την ώρα της προσγείωσης, αεροπλάνο, την ώρα της απογείωσης και της προσγείωσης και "μια παροχή που μόνο η Εταιρεία μας προσφέρει", τραμ. "Η Εταιρεία μας είναι πάντα μπροστά από τις άλλες, δεν θα μπορούσε να μην κάνει αυτήν την προσθήκη", κόμπασε ο ασφαλιστής.

Η Γραβάτα του κάπως κορδώθηκε με το που άκουσε καλά λόγια για την Εταιρεία. Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει. Και το σπίτι μιας Γραβάτας είναι η Εταιρεία. Χωρίς την Εταιρεία δεν έχει λόγο ύπαρξης. Για μια στιγμή ο ασφαλιστής σκέφτηκε το ποσό του συμβολαίου. Μετά τους Στόχους. Μετά το συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό του. Ήταν η στιγμή που θα μπορούσε να ξεφυσήσει ήσυχος. Μόλις είχε ξεπεράσει τους Στόχους του μήνα. Αλλά για στάσου. Δεν είχε απλώς ξεπεράσει τους στόχους. Είχε πιάσει τα όρια του Bonus! Ναι, το θεϊκό Bonus ήταν στα χέρια του και αυτό το μήνα. Ξαφνικά ήθελε να σηκωθεί πάνω και να φωνάξει γιούπι. Η Γραβάτα του, που εκείνη τη στιγμή το είχε αντιληφθεί και αυτή, ήθελε να λύσει τον κόμπο της και να τον πιάσει να χορεύουν λα λα ράσπουτιν μέχρι το πρωί –τον ασφαλιστή, όχι τον κόμπο. Μέχρι και το μονίμως βαριεστημένο Κοστούμι του σταμάτησε να χασμουριέται και πήγε να γυρίσει όλες του τις τσέπες ανάποδα.

Τα είχαν καταφέρει πολύ καλά οι τρεις τους. Κανείς δεν θα του πείραζε ούτε αυτό το μήνα την ‘BMW cabrio 318’ του –έτσι την σύστηνε-, ούτε θα του έκοβαν την πιστωτική, ούτε θα τον έδιωχναν από το tennis club. Και όχι μόνο, αλλά θα μπορούσε να αγοράσει και palmtop, και να αλλάξει και το laptop –να δεις το τελευταίο μοντέλο, δε σου λέω τίποτα!!!- και να φάει τέσσερις φορές μέσα στον επόμενο μήνα ‘εκεί που συχνάζει όλος ο καλός ο κόσμος’. Αλλά, ως συνήθως, επρυτάνευσε η λογική και το πάρτι θα περίμενε για αργότερα. Ο Πελάτης δεν θα έπρεπε να δει σε τι καραγκιόζη είχε εμπιστευθεί τα όποια πατήματα, από τα όποια οχήματα, του επεφύλασσε η ζωή από τούδε και εφεξής. Και είναι και όλα βαριά τα άτιμα -αλήθεια το τραμ πόσο ζυγίζει;

Η Εταιρεία, λοιπόν, είναι ένα σπίτι. Τα τούβλα του είναι οι Στόχοι και το εξωτερικό του χρώμα οι Γραβάτες. Τα Κοστούμια από μόνα τους δεν θα μπορούσαν να κάνουν και πολλά πράγματα. Είναι σαν τον δυνατό άντρα χωρίς τη σοφή γυναίκα από πίσω του. Τα θεμέλιά του, βέβαια, είναι οι Πελάτες, όπως και σε όλες τις δουλειές, αλλά εδώ τα πράγματα είναι λίγο αλλιώς. Ένα μαγαζί ανοίγει για να καλύψει κάποιες ανάγκες. Οι ασφάλειες, όμως, μη έχοντας πραγματικό λόγο ύπαρξης πρέπει να δημιουργήσουν έναν. Για αυτό χρειάζονται τα Στελέχη –να και οι κάτοικοι του σπιτιού. Οι ασφαλιστές δεν λέγονται ούτε ασφαλιστές, ούτε υπάλληλοι, ούτε προσωπικό. Λέγονται Στελέχη. Για πολλούς λόγους. Πρώτον υπάλληλος είναι ο καθένας. Για μια τόσο βρώμικη δουλειά χρειάζεσαι έναν άλλο τίτλο που να σε φτιάχνει περισσότερο. Και ένας τίτλος είναι καλύτερος και από αύξηση. Δεύτερον γιατί δεν τους πληρώνουν. Τους λένε ότι αρχικός μισθός είναι τα 1200 ευρώ –τι καλύτερο για το βλαχάκι που ούτε γυμνάσιο δεν έχει τελειώσει- αλλά ποτέ δεν τους λένε ότι θα τα πάρουν αφού ασφαλίσουν τη μισή Αθήνα κάθε μήνα. Πάνε κατευθείαν στο Bonus και πότε το δικαιούνται. Το Bonus λοιπόν είναι τα κεραμίδια. Χάρη σε αυτό δουλεύουν όλοι σα σκυλιά. Εδώ παρεμβάλλονται και κάποιες άλλες έννοιες όπως κλίμακα, ιεραρχία κλπ αλλά δεν θα αναλύσουμε και όλα τα οικοδομικά υλικά της Εταιρείας.

Τα Bonus λοιπόν κόποις κτώνται. Και ο κοπιωδέστερος των κόπων είναι να μάθεις όλες τις περιπτώσεις από τις οποίες μπορεί να πάθει κάποιος κάτι. Και μετά να τον κάνεις να νομίζει ότι θα το πάθει ΤΩΡΑ! Και να θέλει να τρέξει από πίσω σου να ασφαλιστεί… χθες! Και βέβαια αν δεν τα καταφέρεις φταις εσύ και μόνο εσύ που δεν ήσουν αρκετά καλός ώστε να τον πείσεις. Διότι, σου λέει η εταιρεία, "δεν σε επιλέξαμε τυχαία εσένα, φαίνεσαι άνθρωπος με όραμα και στόχους –με μικρό σ, δεν είναι οι στόχοι της εταιρείας- και άνθρωπος που δεν αρκείται σε τίποτα λιγότερο από το τέλειο, το μεγάλο, το σπουδαίο", και έτσι προκύπτουν τα ‘BMW cabrio 318’, τα tennis club και όλες οι άλλες αηδιούλες. Όχι ότι μπορεί να τα πληρώσει, αλλά πρέπει να κάνει τον εαυτό του να μπορεί να τα πληρώσει, και να βάζει τους δικούς του στόχους, για τον εαυτό του και για την καλυτέρευση της ζωής του. Και για να στεγανοποιεί τα κεραμίδια της Εταιρείας.

buzz it!

24 αξιόλογες σκέψεις:

cindaki είπε...

Πολύ ωραίο, καλό μου, αλήθεια!
Αν και με μπέρδεψε λιγάκι (είμαι και λίγο κουρασμένη, μόλις ήρθα από τη δουλειά...), παρόλα αυτά με έβαλε σε πολλές σκέψεις...

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
Agobooks είπε...

πφφφφφφφφφφφφφ !!!
Εισαι ασφαλιστης ή εχεις καποιον απο μεσα;
Παντως, εχει πολλες αληθειες το ποστ( ακου με που σου λεω!) αλλα, εχει και μερικα αθωα... μικροψεματακια!
Οχι, δεν ειναι η κολαση! Θα μπορουσε ομως να γινει! Ανετα!

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
diastimata είπε...

Δείξτε μου έναν ευτυχισμένο με τη δουλειά του (εκτός του Βαρδινογιάννη) να σας δείξω έναν ψεύτη

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
Agobooks είπε...

Ελα ντε!

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

@sofi-kουλίνι
Ευχαριστώ καλό μου.

@n.ago
Αγαπητέ φίλε ασφαλιστής δεν είμαι, αλλά ξέρω πολλούς.
Το post μου δεν έχει μικροψεματάκια, έχει τραβηγμένες αλήθειες. Είναι ένα post σατυρικό το οποίο οφείλει να παίρνει σαν μέτρο την χειρότερη περίπτωση. Δεν μιλάω για το σύνολο των ασφαλιστών, μιλάω για ένα μεγάλο ποσοστό -και θα αποφύγω τον πειρασμό να γράψω 99%. Επίσης δεν μιλάω για ανθρώπους που συμπληρώνουν το εισόδημά τους με τις ασφάλειες αλλά για καριερίστες που πρέπει να είναι έτσι, αλλιώς αλλάζουν δουλειά.

@diastimata
Αυτοί ακριβώς που περιγράφω! Και ψεύτες είναι και ευχαριστημένοι δηλώνουν.

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
Debby είπε...

Δεν θα μπορούσα ποτέ να κάνω μια τέτοια δουλειά!!

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
maika είπε...

..μου λέει , που λές, κι εμένα μια φορά ένας ασφαλιστής...
αχ! κυρία μου δεν σας είπα και το άλλο...
Ποιό? λέω εγώ,ένα ράκος πια απο τα όσα θα μπορούσαν να μου έχουν συμβεί..
..Χτες πήγαινα το συμβόλαιο στον κύριο Τάδε και αυτός ο δυστυχής είχε πεθάνει.... με ακούτε,μου λέει, κοιτάτε ατυχία που βρήκε τον άνθρωπο.... Να μην προλάβει, για λίγες ώρες.. , να αρχίσει να ισχύει το συμβόλαιό του... Τι ατυχία..!!
Η καημένη η γυναίκα του τραβούσε τα μαλλιά της....
Θέλετε να πείτε,τον ρωτάω,πως τα τραβούσε γιατί είχε χάσει τον άντρα της και όχι γιατί δεν πρόλαβε το συμβόλαιο??
Μα,και για τα δύο.... μου λέει και μένω κάγκελο....

Κάπου οι ασφαλιστές το έχουν χάσει...

Άσε που νομίζω πως το πρώτο πράγμα που φτιάχνουν,όταν χτίζουν... την εταιρεία τους.. είναι η πίσω πόρτα για να μπορούν να εξαφανίζονται όταν έρχονται να τους βρουν οι ..ευχαριστημένοι πελάτες τους...

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
Agobooks είπε...

Δηλαδή, για να μην ξεχάσω και αυτά που ξέρω:
Ανακαλύφθηκε το επάγγελμα το άτιμο και το προδοτικό;
Για να μην τρελαθούμε κι άλας, είπαμε ότι μερικά από αυτά, είναι αλήθειες, όπως και μερικά είναι …όχι και τόσο αλήθειες.
Άλλο αυτό όμως, και άλλο το να απαξιώνει κανείς συλλήβδην επαγγελματίες.
Και κάτι άλλο: δηλαδή, δεν χρειάζεται η ιδιωτική ασφάλιση στην Ελλάδα;
Έχουμε το τέλειο κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα και, δεν το έχουμε πάρει πρέφα;
Μην τα ισοπεδώνουμε όλα, με την ευκαιρία.
Γνώμη μου είναι αυτή!
Χαίρετε!

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

@debby
Ούτε και εγώ, αλλά ποτέ δεν λέω ποτέ γιατί δεν ξέρεις πως τα φέρνει η ζωή

@maika
Μη φοβάσαι το έχουν καλύψει και αυτό. "Δεν βρίζει εμένα, βρίζει τον ασφαλιστή" τους έχουν μάθει να σκέφτονται και είναι εντάξει

@n.ago
Ίσως να φταίει η αδυναμία του γραπτού λόγου αλλά μου φαίνεσαι λίγο εκνευρισμένος. Και, αν είναι έτσι, δεν μπορώ να καταλάβω το γιατί αφού, πραγματικά, δεν διαφωνούμε. Όντως, μερικά δεν είναι και τόσο αλήθειες γιατί το post, ξαναλέω, είναι σατυρικό, χιουμοριστικό. Και δεν απαξιώνω κανέναν που δεν έχει απαξιώσει μόνος του τον εαυτό του. Περιγράφω έναν τύπο -από τους τύπους που ξέρω- που το μόνο που σκέφτεται είναι η κοινωνική του καταξίωση, η οποία επιτυγχάνεται μέσα από το να σε πρήζει να ασφαλιστείς για το οτιδήποτε και να προσπαθεί να σε πείσει ότι το κακό σε περιμένει έξω από την πόρτα. Και καλά αν σταμάταγε εκεί. Ο τύπος όμως είναι ικανός να σου χαμογελάει, όταν, ύστερα από ένα μήνα που σε πρήζει σε οποιαδήποτε κατάλληλη η ακατάλληλη ώρα, εσύ τον βρίζεις στα ίσα διότι, σκέφτεται τα λεφτά του. Είναι οι μόνοι επαγγελματίες που έχουν τόσο χαμηλά την αξιοπρέπειά τους -σε οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα θα άκουγες 'ευχαριστώ, καλημέρα σας'- και αυτό οφείλεται στην πλύση εγκεφάλου που τους κάνουν από την εταιρεία. Θα ξαναπώ βεβαίως ότι δεν είναι όλοι έτσι, αλλά δυστυχώς η πλειοψηφία τους καταστρέφει -κάτι σαν τους ταξιτζήδες. Τέλος, επειδή θεωρώ ότι δεν ισοπέδωσα τίποτα, δεν νομίζω να έγραψα πουθενά τίποτα για το ασφαλιστικό μας σύστημα.
Με φιλικούς αντιχαιρετισμούς!

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
Ναταλία είπε...

Axmmmmm.......... Κι είπα να πάρω λίγο τα πάνω μου.... Ωιμέ!

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

@natalia
Όχι, όχι, μην πέφτεις πάλι!
Δεν υπάρχει κάτι δυσάρεστο εδώ.
Χιουμοράκι και καλή διάθεση!

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
Ναταλία είπε...

Σκεφτόμουν....... (ναι βρε...ενίοτε το κάνω κι αυτό!) "Καλά να πέσω.....πως θα σηκωθώ γριά γυναίκα ξανά;!!!!!"

Άιντε...

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

Γριά γυναίκα...
Μάλιστα.
Η οποία δεν πήγε από πέσιμο...
Ξανά μάλιστα.

Να το προχωρήσω;

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
3 parties a day είπε...

Και μετά σου λένε ότι η δουλειά δεν είναι ντροπή...

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
Alexandra είπε...

το μπόνους πάντοτε είναι η υπόσχεση που, σχεδόν ποτέ, δεν τηρούνται!

καλησπέρα!

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

@ 3 parties a day
Η δουλειά δεν είναι ντροπή. Ντροπή είναι τα κίνητρα -καμιά φορά.

@ Alexandra
Αυτό δεν το ήξερα. Νόμιζα ότι τα παίρνουν κανονικά. Τότε γιατί σκίζονται;

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
annamaria είπε...

Ομορφο και αληθινο.
Βρε καλα μου παιδια δεν ειναι τυχαιο που καποιους με κοστουμι,γραβατα, τσαντα, χωριστρα στο μαλλι
(κατι σαν τον Χατζηνικολαου ενα πραμα)
απο μακρια οταν τον δουμε λεμε "κοιτα και πες μου τι δουλεια κανει αυτος"???
Αλλα και αν βγαλουμε την εξωτερικη εμφανιση δεν παυει να ειναι απαραδεκτος ο τροπος που θελουν να σε πεισουν, παει και τελειωσε.

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
Sigmataf είπε...

πολυ ρεαλιστικό.

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

@ annamaria
Χαίρομαι που με καταλαβαίνεις

@ Sigmataf
Ευχαριστώ φίλε

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

Τα έχει παίξει τελείως ο blogger

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
Ναταλία είπε...

Αν είναι δημιουργική η φαντασία σου, να το προχωρήσεις...

Αν και πολύ φοβάμαι πως ξεκινάς λάθος καλό μου...

Από πέσιμο πάω... απλά δεν έχεις δει ακόμα που θα προσγειωθώ!!

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
Aphrodite είπε...

Ανπαίκταμπολ!!!!!

ΟΛΟ, μα ειδικά εκεί που το σακάκι πάει να γυρίσει τις τσέπες του μέσα-έξω...!!!!!

Εμάς όποτε έρχεται ο ασφαλιστής στο σπίτι, τρέμει η ψυχή μας ΠΟΣΗΝ ΩΡΑ ΘΑ ΚΑΤΣΕΙ - έρχεται για καφέ και φεύγει μετά τον πατσά για το καλό ξημέρωμα...

Εχουμε κάνει ένα κάρο συμβόλαια, που πάνω τους έχουμε "κολλήσει" (χα-φτού!) ακόμη ένα κάρο άλλα, και μέχρι στιγμής, από την ώρα που δεν μας έχει κάτσει καμμιά θαομηνία πάνω μας να αποσβέσουμε, απλώς πληρώνουμε....

Κι όταν γίνεται κάτι μικρό, ε, "μέχρι το ποσόν των 3000 ε (ας πούμε) είναι από εσάς. Μετά ό,τι παρετε από το ΙΚΑ. Και για τα υπόλοιπα, εμείς είμαστε εδώ...!"
(κι εμείς είμαστε μαλάκες).

Ναι, οκ, δεν μπορείς στην Ελλάδα να περιμένεις από πουθενά, και οι ιδ. ασφαλιστικές είναι μια λύση.

Αλλά οι άτιμες δεν είναι "εδώ". Αλλού είναι! (εφφέ ταμειακής μηχανής - κλίνγκ!)

Και τώρα ο λούκουμος:

Από του ΝΔ:

"Μισή φρατζόλα ψωμί ανοιγμένη στα 2

Τηγανισμένο ζαμπόν

Χωριάτικο λουκάνικο, κομμένο ροδέλες, τηγανισμένο επίσης.

Ένα αυγό ομελέτα.

Κασέρι σε φέτες ανάμεσα στο ζαμπόν και το αυγό για να λιώνει.

Μαγιονέζα.

Αν δεν το καταλάβατε, το αγαπημένο μου φαγητό είναι αυτό το σάντουιτς."

Τς τς τς, μα βρε Αγγελε ξέχασες τα ντολμαδάκια!!! (αλήθεια, λέω, στα "βρώμικα", τις καντίνες της παραλιακής!).

Εναλλακτική ονομασία του "αμφίψωμου": "εργατικό" (δλδ για εργάτες, όχι ότι γουστάρει να εργάζεται) και "μωρό" (με τη χαρτοπετσέτα για πάνα)

ΛΟΛ ΛΟΛ ΛΟΛ!!!!

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
Alexandra είπε...

πονεμένη ιστορία...

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

@ natalia
Χιουμοράκι ήταν και πάει...

@ aphrodite
Εμένα δεν μου έρχεται κανείς γιατί δεν έχω -και μάλλον κάνω λάθος!

"Μωρό"! Χα χα! Καλό.

@ alexandra
Ναι, είναι λίγο.

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/