Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Αγαπημένο μου ημερολόγιο...

Από την αρχή σχεδόν που σε δημιούργησα, ήθελα να γράψω ένα post με αυτόν τον τίτλο αλλά τον φύλαγα για μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση. Τώρα νομίζω ότι ήρθε ο καιρός να γράψω ένα κείμενο που να ξεκινάει έτσι.

Σε ότι έχει να κάνει με πράγματα που έχω κάνει στη ζωή μου (ανθρωπίνων σχέσεων εξαιρουμένων), είσαι νομίζω ό,τι πιο πετυχημένο έχω καταφέρει. Ποτέ δεν ήμουν τυπικός μαζί σου, αλλά ποτέ δεν ήμουν τυπικός στα περισσότερα πράγματα που αγαπάω. Οπότε δεν θα το θεωρήσω ως αρνητικό.

Από την ημέρα που ξεκίνησα να γράφω δημόσια, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει στη ζωή μου, άλλα προς το καλύτερο και άλλα προς το χειρότερο. Όμως πλέον ξέρω αρκετά καλύτερα τον εαυτό μου. Η πιο σημαντική αλλαγή που έγινε ήταν η εισαγωγή μου στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Αυτό από μόνο του, δημιουργεί πάρα πολλές προοπτικές για πολλά και δημιουργικά πράγματα και, γενικότερα, σαν μέσο όρο, μπορώ να πω ότι, παρά τα προβλήματα, η ζωή μου στο σύνολό της έχει καλυτερέψει κατά πολύ.

Όσοι διαβάζουν αυτό το ιστολόγιο από την αρχή του, ξέρουν ότι πολύ σπάνια γράφω προσωπικά πράγματα και, όταν καμιά φορά το κάνω, προσπαθώ να τα δω από μια εξωτερική πλευρά, ώστε να προκύψει ένα θέμα. Τέλος πάντων, σήμερα θα παραβώ πλήρως αυτόν τον κανόνα και θα γράψω κάτι εντελώς προσωπικό και παρακαλώ να εκληφθεί ως δήλωση ταυτότητας, ως επεξήγηση του ποιος είμαι και τι κάνω.

Δεν μπορώ να κρύψω ότι από τη στιγμή που κατάφερα να μπω στο πανεπιστήμιο, έχω σοβαρά στο μυαλό μου την καριέρα του επιστήμονα και του συγγραφέα. Όχι του μυθιστοριογράφου και εν γένει λογοτέχνη, αλλά ως αρθρογράφος, χρονογράφος, ερευνητής κλπ. Αυτό είναι ένα όνειρο. Μακάρι να πετύχει...

Αν πετύχει όμως, θα ήθελα να δηλώσω ένα πράγμα. Εκείνο που θα ήθελα να μείνει πίσω μου σαν συγγραφικό έργο, εκείνο στο οποίο θα ήθελα να συμβάλλω σαν άνθρωπος στην κοινωνία και να αφήσω σαν κληροδότημα στις επόμενες γενιές, εκείνο, τέλος πάντων, για το οποίο θα ήθελα να με θυμούνται μετά το θάνατό μου οι άνθρωποι, είναι ότι όλο μου το έργο περιστράφηκε γύρω από την ανάλυση, περιγραφή, συγκεκριμενοποίηση και όσο το δυνατόν περισσότερο περιορισμό του φασισμού σε όλες του τις μορφές. Αν καταφέρω να γίνω ένας αξιόλογος επιστήμονας, που τα γραπτά του θα έχουν κάποια διαχρονική αξία, αυτό το κομμάτι θέλω να είναι το "γήπεδό" μου.

Αυτό βέβαια κυρίως εκτός blog. Το blogάκι μου θέλω να παραμείνει όπως είναι, με τις φιλοσοφίες του, τα χιουμοριστικά του, τις ασυναρτησίες του αλλά και τα σοβαρά του, τις περισσότερες φορές όμως γύρω από αυτό το φλέγον θέμα του φασισμού, το οποίο για κάποιο λόγο με τρομάζει κάθε μέρα και περισσότερο και κάθε μέρα το βλέπω να γίνεται και πιο έντονο γύρω μου/μας.

Αυτό που κάνω τώρα είναι κατά κάποιο τρόπο μια προσωπική δέσμευση για πολλά πράγματα. Ότι θα τελειώσω τις σπουδές μου, ότι θα συνεχίσω να είμαι δημιουργικός και να γράφω, ότι δεν θα σταματήσω ποτέ να μελετάω. Μακάρι... Μακάρι να τα καταφέρω γιατί, τελευταίως, αρχίζω και το πιστεύω σοβαρά ότι κάτι έχω να πω που αξίζει να ακουστεί και πρώτη φορά τολμώ να το παραδεχτώ δημόσια.

Δεν την έχω ψωνίσει -ακόμα -ελπίζω. Παρακαλώ την επιείκειά σας.

buzz it!

11 αξιόλογες σκέψεις:

An-Lu είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
An-Lu είπε...

Καλό ξεκίνημα και Χρόνια Πολλά!
;-)

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

@ An-Lu
Σε ευχαριστώ πολύ και για τα δυο!

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
bbchris είπε...

Θα αναγνώσουμε αυτά που [θα] γράφεις και αν δν επηρεάζουν την σωτηρία των ψυχ΄ών ημών, ίσως δείξουμε λίγη [ελάχιστη]... :)

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
Βίκυ Καραντζά είπε...

Σου εύχομαι να πετύχεις αυτά που ονειρεύεσαι και ονειρευόμαστε όλοι μας.Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο το θεωρώ πραγματική ευκαιρία ζωής. Προσωπικά για μένα είναι ό,τι καλύτερο μου έχει συμβεί ποτέ στην 35ετή πορεία μου επί της γης (πριν πιθανόν έβοσκα κάπου μακρυά από αυτόν τον πλανήτη)...??? Αξιοποίησέ το στο έπακρον και απόλαυσέ το. :-)

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

@ b.b. chris
Σας ευχαριστώ αδελφέ για την γλυκιά σας αντιμετώπιση. Οι ψυχές βρίσκονται σε καλά χέρια!

@ Βικυ Καραντζά
Και εγώ, με τη σειρά μου, σου εύχομαι κάθε επιτυχία και κάθε όνειρό σου να γίνει πραγματικότητα γιατί το αξίζεις!

Αλλά μάλλον μαζί θα είμαστε, στα διπλανά καθίσματα, και θα βλέπουμε ο ένας τις επιτυχίες του άλλου από πρώτο χέρι :)

Πάντως για τα προγεννητικά σου λιβάδια δεν έχω άποψη. Εγώ ξέρω τι και που ήμουν πριν γεννηθώ, από χρόνια τώρα: Ήμουν χριστιανός την περίοδο των διωγμών και με έφαγαν τα λιοντάρια σε ρωμαϊκή αρένα. Καρατσεκαρισμένο!

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
ξι είπε...

Μια χαρά μού φαίνεται κι εμένα το ανοικτό. Εξάλλου τι άλλο θα μπορούσα να πω αφού αυτό τελείωσα:P
Καλό αλλά πανάκριβο.
Τέλος πάντων, καλή σταδιοδρομία σου εύχομαι και να πραγματοποιηθούν όλα σου τα όνειρα, ειδικά και γενικά.
Όσο για τον Λέβι Στράους (δεν ξέρω αν το προφέρω σωστά), αν θες διάβασε και αυτό: http://culture.ana-mpa.gr/view5.php?id=4677

(είναι και ωραίο site btw)

ξ.

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

@ ξeniáδa
Αλήθεια τελείωσες το Ανοιχτό; Ποια σχολή;

Είναι πράγματι λίγο ακριβό, αλλά, για μένα, τα αξίζει στο έπακρο τα λεφτά που δίνεις, με τόσο καλή δουλειά που γίνεται εκεί μέσα.

Σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές και για το πολύ καλό link που μου έδωσες. Η προφορά του ονόματός του είναι, νομίζω, Κλοντ Λέβι-Στρος.

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

@ ξeniáδa
Μ' αρέσει που σου κάνω και μαθήματα προφοράς. Βρήκες άνθρωπο...

Το σωστό είναι Κλοντ Λεβί-Στρος και όχι Λέβι που γράφω από πάνω.

Επικαλούμαι την καλλιτεχνική μου αφηρημάδα, για να ζητήσω γονυπετής συγνώμη, καθώς και να απολογηθώ εκ βάθους καρδίας, όπως, επίσης θα ήθελα να εκφράσω και την ειλικρινή μου μεταμέλεια για το άνωθεν παρόραμα και ελπίζω σε αποδοχή αυτής, και τα λοιπά, αμήν :)

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
ξι είπε...

Ναι, γίνεται πραγματικά καλή δουλειά. Συμφωνώ μαζί σου. Τέλειωσα Ισπανική Γλώσσα &Πολιτισμό. Ζόρικα αλλά ωραία.
Αμήν! ;)
ξ.

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

@ ξeniáδa
Ναι, το έχω ακούσει και εγώ για το συγκεκριμένο τμήμα ότι είναι λίγο ζόρι... Αλλά αφού το τελείωσες όλα είναι καλά.

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/