Σάββατο 19 Μαΐου 2007

Ο κόσμος, άλλοτε και τώρα

Η αγαπημένη κουβέντα των μεγάλων -με την παιδική έννοια της λέξης, αλλά μιλάω για μεγάλους κάθε ηλικίας- είναι:

"Εμείς τότε δεν ήμασταν έτσι. Εγώ στην ηλικία σου..." οτιδήποτε. Για τα πάντα.

Δεν χάνουν ευκαιρία να βρουν κάτι να σου την πουν. Από τα ρούχα (φαρδιά, στενά, μαύρα, πολύχρωμα, ακριβά, σκισμένα, προκλητικά, για όλα έχουν μια καλή κουβέντα), τον τρόπο, την ποσότητα και την ποιότητα της διασκέδασης (όλη μέρα είσαι στους δρόμους, ξεκόλλα από το internet να βγεις και λίγο έξω, είναι τραγούδια αυτά που ακούς, πως μπορείς όλο το βράδυ μες τη βαβούρα με ένα ποτό στο χέρι, πουθενά δεν τους βρίσκεις), την εκπαίδευση (κάτσε να διαβάσεις και λίγο, σχολείο είναι αυτό, δάσκαλοι είναι αυτοί, ε ρε βέργα που σας λείπει, και άλλα δημοκρατικά), τη ζωή γενικώς (τα έχετε όλα και τρώγεστε, εμείς πεινάγαμε, δεν έχεις δει πόλεμο/χούντα/εμφύλιο, εμείς άμα δεν είχαμε λεφτά δεν ψωνίζαμε, ούτε ψωμί δεν παίρναμε να φάμε, και διάφορα για τα οποία αγωνίστηκαν να έχουμε, αλλά τώρα φταίμε που τα έχουμε).

Κατά τη γνώμη μου ο κόσμος ήταν πάντα ίδιος. Και ας αρχίσω από το τέλος, μιας και ήταν η αφορμή για αυτό το κείμενο.

Πολύ συχνά ακούω από μεγαλύτερους ότι τα παλιά καλά χρόνια δεν ψωνίζανε παρά μόνο όταν είχαν λεφτά. Και αν δεν είχαν ούτε που έτρωγαν. Δεν έτρεχαν στις τράπεζες με το παραμικρό για δάνειο, να το χρωστάνε για όλη τους τη ζωή. Και σκέφτομαι και εγώ, "μπράβο σας, έτσι έπρεπε να κάνετε, αλλά είχατε τράπεζες για να δανειστείτε, και οι τράπεζες που υπήρχαν τότε είχαν τον όρο καταναλωτική πίστη;". Και βέβαια όχι, αλλά και πάλι πίσω δεν έμεναν. Αλλιώς τι νόημα είχε η λέξη δοσατζής; Αυτό δεν ήταν ένας δανεισμός; Δώστο μου τώρα και θα σου δίνω 20 δραχμές το μήνα. Δηλαδή τι σας πειράζει, που τώρα το λένε άτοκες δόσεις; Και τι άλλο είπατε, δεν τρώγατε; Και το τεφτέρι του μπακάλη τι ήταν; Ας είχατε cash advantage και θα σας έλεγα εγώ αν σας είχε μείνει υπόλοιπο... Πως είπατε, φτώχεια; Φτώχεια είναι 600€ μισθός με 400€ ενοίκιο, συν άλλα πόσα έξοδα που δεν είχατε τότε. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα...

Αν το ψάξει κανείς βαθιά θα βρει ένα δίκιο στους μεγάλους. Η διαφορά με τότε είναι ότι στο δοσατζή και στο μπακάλη μπορούσες και να μην τον πληρώσεις ποτέ για ότι του είχες πάρει, ενώ η τράπεζα σου παίρνει το σπίτι. Δηλαδή όλη η ακεραιότητα της παλιάς εποχής ήταν ο τσαμπουκάς του αθάνατου ελληνικού "και τι θα μου κάνει;".

Με τα παραπάνω δεν θέλω σε καμία περίπτωση να δικαιολογήσω τους αξιολύπητους σημερινούς δανειολήπτες -και όσοι διαβάζουν συχνά αυτό το blog το ξέρουν καλά, αλλά θα το ξαναβάλω το link με την άποψή μου για το θέμα- απλά θέλω να εξηγήσω ότι ο σημερινός κόσμος δεν είναι διαφορετικός από παλιότερα, απλώς βρήκε τις λύσεις που έψαχναν και δεν έβρισκαν οι παλιότεροι. Πιο απλά δεν δικαιούστε δια να ομιλείτε κύριοι διότι είστε χειρότεροι από τους πιο νέους. Δεν μπορεί κανείς να καυχιέται για ηθικότητα επειδή δεν του δόθηκε η ευκαιρία να γίνει ανήθικος.

Και για να σχολιάσω και λίγο τα υπόλοιπα ποιος δεν έχει ακούσει ιστορίες από γονείς για ένα παντελόνι καμπάνα που το βρήκε ο πατέρας του (ο παππούς σου δηλαδή) και το έκανε κομμάτια γιατί εμένα ο γιος μου δεν θα γίνει γιεγιές. Η από μανάδες που έκρυβαν το κραγιόν από τους γονείς τους για να μην τους βγάλουν το όνομα στη γειτονιά. Αλλά σήμερα που πρόκειται για σένα πρέπει να τα κρίνουμε όλα. Ποιος πατέρας δεν περιγράφει με υπερηφάνεια για τα παιδικά του χρόνια στις αλάνες όλη μέρα με τα άλλα παιδιά και τις κοπάνες από το σχολείο ή τις πλάκες στους δασκάλους. Σήμερα όμως τα παιδιά με το παραμικρό είναι αλήτες. Τα σημερινά παιδιά που είναι, από τότε που γεννήθηκαν, κλεισμένα σε 4 τοίχους και καταδικασμένα σε αιώνιο διάβασμα και άρα με τεράστια αποθέματα ενέργειας, αν κάνουν ένα γκράφιτι είναι τσόγλανοι. Άσε η παιδεία που μας έδωσαν κολλημένοι στην τηλεόραση, και μετά γιατί οι νέοι δεν διαβάζουν βιβλία.

Δεν έχει νόημα να συνεχίσω, είμαι σίγουρος ότι στο μυαλό του καθενός ήρθαν τα πράγματα που του σπάνε χρόνια τα νεύρα και ας μην είναι στη λίστα. Απλά θα ξαναπώ ότι ο κόσμος ήταν πάντα ίδιος. Και θα προσθέσω ότι δεν θα αλλάξει, τουλάχιστον όχι από εμάς τους συν πλην 30 -τους οποίους και εκπροσωπώ ως αδικημένους στο post. Γιατί αν ήταν να τον αλλάζαμε εμείς δεν θα καθόμασταν να σχολιάζουμε ότι "τα μαλακισμένα σήμερα στο σχολείο θέλουν και κινητό, εμείς είχαμε ρε φίλε;". Όχι ηλίθιε, κινητό δεν είχες, αλλά όχι από λακωνικότητα, επειδή δεν υπήρχε. Εσύ είχες walkman.

buzz it!

15 αξιόλογες σκέψεις:

Debby είπε...

Παρόλο που και εγώ ακούω συχνά πυχνά από διάφορους να μιλάνε απαξιωτικά για την εποχή μας, εμένα πάντως ο παππούς μου, μου λέει το ακριβώς αντίθετο. Οτι αναμφισβήτητα την σημερινή εποχή είναι όλα πολύ καλύτερα.
Εκτός ίσως από την ποιότητα του κρέατος και του ψαριού και λοιπών τροφίμων.
Επειδή όμως υπάρχει αφθονία σε σχέση με τότε που πεθυμούσαν το κάθετι ούτε για αυτό επιμένει!

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
doctor είπε...

Αυτή η εξιδανίκευση του παρελθόντος μέσω της επιλεκτικής μνήμης έχει συναισθηματισμό, έχει νοσταλγία αλλά δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Ο κόσμος προχωρά...

doctor

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
par...alogos είπε...

Πάντως όποια πρόταση αρχίζει με την φράση: "Εγώ όταν ήμουν στην ηλικία σου...", είναι άκρως σπαστική (ισχύει δεν ισχύει)

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
Stavros Katsaris είπε...

Καλησπέρα!
Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο συμφωνώ με αυτό το κείμενο σου!
Είναι από τα κείμενα που λες ρε μπας και το γραψα εγώ και δεν θυμάμαι?

Έχω όμως και να προσθέσω.
Κλασσική ατάκα μεγαλύτερων και πολύ μεγαλύτερων- "Εμείς υπηρετήσαμε 34 μήνες, στρατός είναι αυτός τώρα????

Πριν από λίγες μέρες άκουσα συνομίληκο μας να λέει ακριβώς την ίδια ατάκα σε ένα παιδί που ήταν φαντάρος και του ανέλυε πόσο μεγάλη διαφορά έχει να υπηρετείς 12 μήνες αντί 18!!!!
Τρελλάθηκα άρχιζα να ουρλιάζω, τον έβριζα.
Τι σαδομαζοχισμός είναι αυτός, να περάσει ο άλλος οτι περάσαμε και 'μεις!!
Κάθε εποχή έχει τις δυσκολίες της, τα προβλημάτα της, τις ομορφιές της.
Στην εποχή μας υπήρχαν ωραία πράγματα και τώρα υπάρχουν ακόμη καλύτερα!
Μιζέρια γαμώ τη μιζέρια μου!!!!

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

@ debby
Και μένα καμιά φορά η μάνα μου, σε κρίσεις ειλικρινείας, παραδέχεται ότι αν φάει σπρώξιμο στο μετρό θα είναι από άτομο της ηλικίας της και πάνω, ποτέ από νέο άνθρωπο. Αλλά αυτό σπάνια. Συνήθως λέει σχεδόν όλα όσα γράφω

@ doctor
Καλώς το γιατρό!!!
Πραγματικά επιλεκτική. Και αν τους ζορίσεις και λίγο να θυμηθούν καλύτερα αρχίζουν τα της ασέβιας.

@ par...alogos
... και συνήθως δεν ισχύει κιόλας. Τουλάχιστον όχι όπως το περιγράφουν.

@ stavros katsaris
Σταύρο μου νομίζω ότι σε τσάντισα πολύ εσένα. Συγνώμη δεν θα το ξανακάνω. :)

Σοβαρά τώρα, αυτό με την εκδικητικότητα που περιγράφεις είναι από μόνο του ένα ολόκληρο θέμα που ελπίζω να το γράψω και αυτό κάποια στιγμή. Και, ναι, είναι κακοί άνθρωποι όσοι θέλουν περάσεις τα ίδια με αυτούς

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
diastimata είπε...

Πεσ' τα χρυσόστομε!
Αλλά πάλι, κάτι καλύτερο είχε το παρελθόν: καλύτερη ατμόσφαιρα.

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
diastimata είπε...

αν και τώρα που το ξανασκέφτομαι...

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
diastimata είπε...

Στο παρελθόν δεν ήταν που καίγαμε μαζούτ στα καλοριφέρ αντί πετρελαίου και μαύριζαν ως και τα ασπρόρουχα της μπουγάδας; Και πριν από αυτό κοκ; Που είναι και καρκινογόνο; Και πριν από αυτό μαγκάλι; Που πέθαιναν ο ένας μετά τον άλλον από αναθυμιάσεις;


Χμμμμ Άσ΄ το καλύτερα...

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

@ diastimata
Τι τα θέλεις φίλε μου; Άμα ο άνθρωπος είναι μίζερος και γκρινιάρης δεν αναγνωρίζει καμία βελτίωση.

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
cindaki είπε...

Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα γκρινιάζουν για την κατάντια της (σημερινής) νεολαίας και για τις καταστάσεις και θα συγκρίνουν παλαιότερες εποχές με σημερινές. Είναι αναπόφευκτο νομίζω. Εμείς πολλές φορές δεν συγκρίνουμε νεότερους από μας λέγοντας πως εμείς δεν ήμασταν έτσι και πως τα πράγματα σε πολλά ΄πάνε προς το χειρότερο;
Απλώς, οι γηραιότεροι κρίνουν πολύ πιο εύκολα, περισσότερες καταστάσεις και με χαζό τρόπο που σε εκνευρίζει, γιατί δεν κάθονται να συζητήσουν. Αυτοί είναι πιο σοφοί, ξέρουν καλύτερα.
Ας είναι...

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

@ sofi-kουλίνι
Μα κυρίως αυτό ήθελα να πω και εγώ. Ο κόσμος ήταν πάντα ίδιος και δεν έχουν δικαίωμα να μας κατηγορούν και ο κόσμος θα συνεχίσει να είναι ίδιος γιατί συνεχίζουμε και εμείς την ίδια ιστορία.

Καληνύχτα Κεμάλ, αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
resident είπε...

Καλησπέρα και από μένα! Eπίσης λένε: "οι παλιοί ζούσαν πιο πολλά χρόνια.Tώρα οι περισσότεροι στα σαράντα- πενήντα ,πεθαίνουν. Oι παλιοί πήγαιναν εκατό χρονών".
Kαι αυτός που το λέει μπορεί να είναι εξήντα και υγιέστατος.Κι ας είναι γνωστό ότι ο μέσος όρος ζωής έχει διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια .Ούτε αυτό δεν σκέφτονται.
Από τις μάζες ότι βλακεία θέλεις ακούς.

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

@ resident
Γεια σου φίλε! Χαίρομαι που εμπλουτίζεις και εσύ το κείμενο με το ωραίο σου παράδειγμα. Και είμαι σίγουρος ότι ο κατάλογος είναι μακρύς.

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
gitsaki είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με το post.Mάλλον ζήλεια και δυσπροσαρμοστικότητα εμένα μου δείχνει η άποψη των μεγαλύτερων σε ηλικία,ότι στην εποχή τους ο κόσμος ήταν καλύτερος και ότι τώρα έχουμε "γεμίσει αλήτες".

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

@ gitsaki
Και εκδίκηση επίσης. Αυτοί και αν το έχουν ακούσει αυτό...

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/