Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2007

Που είναι ο θυμός;

Κάτι έχω πάθει και δεν μπορώ να θυμώσω. Δεν μου βγαίνει, κάτι με κόβει. Και όχι μόνο αυτό. Δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Μου φαίνονται όλα βουνό.

Ξεκίνησα να το παρατηρώ με τη φωτιά στην Πάρνηθα. Σαν να είχα μπλοκάρει και δεν ήξερα τι να κάνω. Βέβαια δεν μπορούσα να κάνω και τίποτα, αλλά εδώ μιλάω για εκείνη την αίσθηση της παράλυσης. Δεν μπορούσα ούτε καν να στεναχωρηθώ. Μου πήρε μερικές μέρες να καταλάβω πλήρως τι είχε γίνει.

Μετά ήρθε η Πελοπόννησος. Κολλημένος μπροστά στην τηλεόραση και όμως να μην μπορώ να θυμώσω. Τι να θυμώσω, ούτε που επικοινωνούσα με ότι έβλεπα. Πήγα και στο Σύνταγμα. Νωθρός και εκεί.

Ακούω για αδικημένους και κακομεταχείριση, βλέπω πολλά στραβά, μου συμβαίνουν άλλα τόσα, αλλά ο θυμός με έχει εγκαταλείψει εντελώς. Δεν μπορώ ούτε να γράψω. Διαβάζω παλιά μου κείμενα και λέω τι ωραία που έγραφα τότε. Έχω κλειστεί στον εαυτό μου και κάθε μέρα μοιάζω όλο και περισσότερο με το φοβισμένο Μήτσο του Λαζόπουλου -άει χάσου μυρμηγκάκι.

Και το χειρότερο: Δεν νομίζω ότι συμβαίνει μόνο σε μένα. Δεν βλέπω κανέναν θυμωμένο γύρω μου. Βλέπω μόνο εκείνους που είναι μόνιμα θυμωμένοι χωρίς λόγο, αλλά αυτούς δεν τους μετράω· ούτε καν για ανθρώπους. Α, και εκείνους που εμπορεύονται το θυμό τους -έχουμε και εκλογές. Αλλά ο πραγματικός, ο αληθινός, ο αυθεντικός θυμός δεν υπάρχει.

Που είναι ο θυμός μας; Γιατί μας εγκατέλειψε; Γιατί κάναμε σιωπηρή διαμαρτυρία για μια τόσο μεγάλη καταστροφή και δεν τα σπάσαμε όλα; Γιατί πάμε να διώξουμε τα σκατά του δικομματισμού με τα απόσκατα των ακροδεξιών; Γιατί ανεχόμαστε τα πάντα χωρίς να απαιτούμε τίποτα;

Ίσως γιατί δεν αντέχουμε να θυμώσουμε με τον πραγματικό φταίχτη, τον εαυτό μας. Καλώς ή κακώς ο άνθρωπος κάποια στιγμή ωριμάζει. Ίσως να αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε ότι την Πάρνηθα και την Πελοπόννησο την κάψαμε μόνοι μας. Ότι τις κυβερνήσεις τις εκλέγουμε εμείς. Ότι αν γυρνάγαμε πίσω το χρόνο γνωρίζοντας τι θα γίνει, κανείς δεν θα άλλαζε την ψήφο του αν του έλεγες ότι δεν θα διοριστεί το παιδί του στο δημόσιο, αλλά δεν θα καιγόταν τίποτα. Και το πιστεύω, κανείς.

Μακάρι να είναι αυτό και να αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε που φταίμε. Θα περάσουμε δύσκολα, αλλά μπορεί να μας βγει και σε καλό. Ωριμάζουμε. Αχ καημένε άνθρωπε, ούτε στην εφηβεία δεν έχεις μπει ακόμα, παρ' όλες σου τις κατακτήσεις. Ή μάλλον όχι καημένε άνθρωπε, καημένε Έλληνα είναι το σωστό. Μακάρι αυτή η αδράνεια να είναι σύμπτωμα αυτού που μόλις συνειδητοποιήσαμε. Μακάρι να το αφήσουμε να βγει σε όλο του το μεγαλείο. Να μας κάνει να σερνόμαστε και να βουλιάξουμε κλαίγοντας στις πολυθρόνες μας, σαν έφηβη μετά από ερωτική απογοήτευση. Δεν είναι τίποτα. Πονάει λίγο αλλά θα μας περάσει. Αρκεί μόνο να το ζήσουμε και να μην το θάψουμε.

Γιατί ή έφηβη του παραδείγματος, μέσα από το κλάμα της θα γίνει γυναίκα.

Ενώ η Ελλάδα, αν δεν κλάψει, θα παραμείνει τσούλα.

buzz it!

21 αξιόλογες σκέψεις:

cindaki είπε...

Πάλι κεφτέ κάνω?!?

Κοίτα να δεις. Δε διαφωνώ αλλά ούτε και συμφωνώ. Καταρχάς, σαν παράδειγμα παίρνω εμένα. Πρώτη φορά στη ζωή μου νιώθω τέτοιο θυμό. Αγανάκτηση και οργή! Και νομίζω πως αυτή η καταστροφή κούνησε πολύ κόσμο, σήκωσε πολλούς πισινούς από τις πολυθρόνες και τους καναπέδες. Ναι, είμαστε όλοι υπαίτιοι και όλοι άξιοι της μοίρας μας. Αλλά νομίζω πως ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας έχει αρχίσει να αντιδράει. Τώρα αν αυτό φανεί στις επερχόμενες εκλογές, δεν ξέρω. Ότι μας διακατέχει ένας μαζοχισμός, αυτό το έχουμε αποδείξει. Ελπίζω και εύχομαι, οι νέοι να δώσουν ένα παράδειγμα της οργής που πολλοί νιώθουμε.

Μωρό μου, από τα καλύτερα σου κείμενα θεωρώ!
Πολύ μου άρεσε!

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
Ναταλία είπε...

Επέτρεψέ μου....
Αν πας κοντά σε αυτούς που καταστράφηκαν, που δεν έχουν αύριο, που δεν ξέρουν αν θα ζήσουν το χειμώνα και όχι αν θα τον βγάλουν, τότε να είσαι σίγουρος πως θα θυμώσεις.

Ο θυμός που πατάει επάνω σε λόγους είναι πιο επικίνδυνος από αυτόν που ανάβει σαν τσακμάκι.....

Κι αυτός που ανάβει σιγά σιγά και φουντώνει έχει περισσότερη διάρκει και κάνει μεγαλύτερο κακό...

Την καληνύχτα μου....

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
Αλεξία Ηλιάδου (synas) είπε...

Ενώ η Ελλάδα, αν δεν κλάψει, θα παραμείνει τσούλα.

Ωραίο... Ναι, πρέπει πρώτα να πενθήσεις, για να μπορέσεις να προχωρήσεις.

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
bbchris είπε...

Γιατί καταντήσαμε χειρότεροι απ' αυτούς που ζητάνε την ψήφο μας.

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
doctor είπε...

Άγγελε αυτό που πρέπει όλοι να κάνουμε είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε:

1) Να μην μαλακιζόμαστε στο παραβάν δίνοντας δύναμη στους δήμιους των ονείρων μας, διότι ...έτσι πρέπει.
Θα μας γαμήσει ο ένας από τους δύο, ας τον διαλέξουμε εμείς τουλάχιστον.

2)Να έχουμε μια στάση ζωής απέναντι σε όλη αυτή τη σαπίλα.
Να οδηγούμε ευγενικά, να σεβόμαστε τα παιδιά και τους γέροντες, να χαμογελάμε αλλά και να ξεσκίζουμε τον κάθε μαλάκα δημόσιο υπάληλο που θα τολμήσει να μας πουλήσει εξουσία.

3) Να αγαπήσουμε τη φύση με όλες μας τις δυνάμεις.
Αντί να πιούμε 5 καφέδες την εβδομάδα ας πιούμε έναν λιγότερο και αυτές τις δύο ώρες ας πάμε σε ένα δάσος για να το καθαρίσουμε, για να το περιποιηθούμε.

Έτσι, στις 23 Σεπτέμβρη, όλη η τρελοπαρέα, όλοι οι "γραφικοί" για την κοινωνία του mainstream θα μαζευτούμε με τσάπες, αξίνες και κατά πάσα πιθανότητα ένα χορτοκοπτικό στο άλσος Βεϊκου για να συνεχίσουμε αυτό που ξεκινήσαμε.
Αυτό που ξεκινήσαμε δεν ήταν μια αντίδραση της στιγμής αλλά μια αλλαγή στην ζωή μας, στην οποία θα βάλουμε πλέον πολύ πράσινο.

Για κάθε δέντρο που θα καίγεται θα φυτεύουμε κάποιο άλλο.

Δημήτρης

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
Ανώνυμος είπε...

Αγγελε, 1/3 αποχή, το κάνανε γαργάρα...

Εγώ σταματώ εδώ, ΒΑΡΕΘΗΚΑ.

Καλημέρα.

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
Debby είπε...

Βρίσκω ότι είσαι μέσα σε πολλά από αυτά που εκφράζεις στο ποστ.

Ναι δεν υπάρχει θυμός. Είμαστε όλοι κάπως βολεμένοι. Γιατί να κάνουμε κάτι?

Για να γίνει κάτι πρέπει να ζοριστούμε. Και ακόμα ο κόμπος δεν έφτασε στο χτένι.
Εχουμε μέλλον.

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
doctor είπε...

Ζητώ συγνώμη για την άσχετη δημοσίευση, αλλά νομίζω ότι είναι για καλό σκοπό και είναι πιθανόν να ενδιαφέρει κάποιους:

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2007 ΣΤΟ ΑΛΣΟΣ ΒΕΪΚΟΥ

Καθαρισμός του άλσους Βεϊκου από ξερόχορτα και σκουπίδια
Την Κυριακή 23/9/2007, στο άλσος Βεϊκου θα συνεχίσουμε αυτό που ξεκινήσαμε (και δεν θα σταματήσουμε ποτέ).

Θα συνεχίσουμε διότι η πρώτη μας κίνηση δεν ήταν μια σπασμωδική αντίδραση απέναντι στις εικόνες των πυρκαγιών της Πελοποννήσου και της Εύβοιας.

Θα συνεχίσουμε διότι αυτές οι φωτιές ήταν απλά η σταγόνα για να ξεχειλίσει το ποτήρι.

Η ώρα είναι κάπως ελεύθερη, νομίζω όμως ότι όσο πιο πρωί πάμε, τόσο πιο πολύ θα αποδώσουμε.

Από τις 8 και μετά είναι καλά.

Βασικά ο καθένας έρχεται όποτε θέλει και κάθεται όσο θέλει.

Σχετικά με τον τρόπο πρόσβασης και τα υλικά/εργαλεία που μπορεί να φέρει κανείς, στα προηγούμενα ποστ υπάρχουν χρήσιμες πληροφορίες.

Θα έχουμε σίγουρα ένα χορτοκοπτικό, αυτό του φίλου μου του Μίλτου, το οποίο το Σάββατο τα πήγε περίφημα αν και είχε να αντιμετωπίσει πολύ πυκνά και πολύ ψηλά χόρτα.

doctor

23/9/2007 ΣΤΟ ΑΛΣΟΣ ΒΕΪΚΟΥ

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
Mogwai είπε...

τα ονειρα σου μη τα λες γιατι μια μερα κρυα μπορει και οι φροϋδιστες να ρθουν στην εξουσια...

(που λεει κ ο νιονιος)

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aparadektos είπε...

Κάθε άνθρωπος κρατάει δυο ποτήρια στα χέρια του και κάθε πρωί που ξεκινάει την μέρα του βγαίνει από το σπίτι του με τα ποτήρια ανά χείρας. Ας πούμε ότι το ένα ποτήρι συμβολίζει το περί κοινού δικαίου αίσθημα και το κρατάει με το αριστερό του χέρι και το με το δεξί κρατάει το ποτήρι που συμβολίζει το αίσθημα προστασίας των ατομικών του συμφερόντων. Κατά τη διάρκεια της μέρας, σταγόνες προσβολής των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων γεμίζουν διαδοχικά τα ποτήρια.
Κάθε φορά που ξεχειλίζουν τα ποτήρια αυτός θυμώνει. Εξαγριώνεται και τα βάζει με το σύστημα, τον εαυτό του, την τύχη και με ότι τέλος πάντων νομίζει ότι φταίει. Όλοι οι άνθρωποι δεν έχουν όμως, ποτήρια με το ίδιος μέγεθος. Γεννιόμαστε και κρατάμε όλοι δυο σφηνοπότηρα. Τα έχουμε μέχρι την εφηβεία μας. Γεμίζουν, θυμώνουμε και τα αδειάζουμε. Μερικοί, όμως, έχουν αρχίσει ήδη και βαριούνται να αδειάζουν τόσο συχνά τα ποτήρια τους, οπότε ζητάνε και παίρνουνε νεροπότηρα. Όταν ξαναβαρεθούν παίρνουνε ποτήρια μπύρας και μερικοί κυκλοφορούν και με κουβάδες. Υπάρχουν βέβαια και συνδυασμοί. Νεροπότηρο στο αριστερό και σφηνάκι στο δεξί ή το ποιο συνηθισμένο σφηνάκι στο αριστερό και κουβά στο δεξί. Συναντάς όμως, και μερικούς ανθρώπους που έχοντας πάθει ανοσία, ενώ το ποτήρι τους έχει ξεχειλίσει, αυτοί δεν θυμώνουν και δεν πάνε να αδειάσουν το ποτήρι τους.
Ούφ! Δίψασα!

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
piXie είπε...

ποσο δικιο εχεις...τοσα πραγματα γυρω μας, αλλα τοσα μεσα μας, κι ομως, κανενα ιχνος θυμου...Το σκεφτομαι κι εγω...γιατι αραγε το κανουμε αυτο? ισως γιατι ξερουμε κατα βαθος οτι τπτ δε θα αλλαξει...ισως γιατι αρνουμαστε οτι ο κοσμος ειναι ετσι, κ κανουμε οτι δεν υπαρχει καν...κρυβουμε το προσωπο στα χερια μας, να μη δουμε αλλο...

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
Ανώνυμος είπε...

"Που είναι ο θυμός;"

Που είναι ο Άγγελος;

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
doctor είπε...

Ο/Η Reactor69 είπε...
"Που είναι ο θυμός;"

Που είναι ο Άγγελος;

Σεπτέμβριος 26, 2007 10:42 μμ


---------

.... οέο;

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

Καλοί μου φίλοι,

Προσωπικοί λόγοι και προσωπικές κατήφιες με απομάκρυναν λίγο από το blogging. Τον τελευταίο καιρό μου συμβαίνουν διάφορα και δεν με άφηναν, μέχρι τώρα, να απολάυσω την αγαπημένη μου ασχολία. Θα προσπαθήσω να απαντήσω στα σχόλιά σας αν και δεν ξέρω αν έχει νόημα μετά από τόσο καιρό.

Μόνο να αναφέρω ότι Σάββατο 22/9 είχα 2 γάμους, ο ένας στην Ανθούσα και ο άλλος στη Γλυφάδα! Και πήγα και στους 2 χωρίς αυτοκίνητο! (Δηλαδή, για να είμαι ακριβής, πήγα στο γάμο του ενός και στο τραπέζι του άλλου). Αυτός είναι και ο λόγος που δεν ήρθαμε στο Γαλάτσι. Επίσης από την Παρασκευή που παραιτήθηκα είμαι άνεργος και όχι και τόσο κεφάτος -και λίγο άφραγκος.

Αλλά επιστρέφω!!!

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

@ sofi-kουλίνι
Να κάνεις καλό μου, γιατί κάνεις ωραίους κεφτέδες!

Από το αποτέλεσμα των εκλογών φάνηκε ότι τελικά δεν αντιδράνε αρκετοί ακόμα. Ακόμα κυριαρχεί ο μαζοχισμός.

Σε ευχαριστώ πολύ!

@ natalia
Χαίρομαι που έχω σχόλιο από κάποια που μιλάει από μέσα. Το πιστεύω αυτό που λες για τους ανθρώπους που είναι εκεί. Αλλά εμείς οι υπόλοιποι, πρέπει να καεί το σπίτι μας για να θυμώσουμε;

@ synas
Ναι νομίζω δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

:)

@chris
Μα και αυτοί, κάποιοι από μας δεν είναι;

@ doctor
Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να είμαστε εκεί (βλ. σχ. πιο πάνω). Αλλά, φαντάζομαι, θα έχουμε ευκαιρίες, ε;

@ reactor69
1/3 λοιπόν!!!

Μπορούμε και καλύτερα! Την άλλη φορά...

Αλλά έχω και κάποια χρόνια να το ξανασκεφτώ. Δεν είμαι φανατικός. Απλά πίστευα ότι σε αυτές τις εκλογές έτσι έπρεπε να κάνω.

@ debby
Και είναι πραγματικά αστείο να λέμε ότι είμαστε βολεμένοι με τους μισθούς που κυκλοφορούν σήμερα. Τι θέλουμε πια για να ζοριστούμε.

@ doctor
Κανένας λόγος για συγνώμη. Το blog μου στη διάθεσή σου για τέτοιου είδους δημοσιεύσεις.

@ mogwai
Sorry κιόλας, αλλά οι φροϋδιστές δεν μου ακούγονται καθόλου κακοί σε σχέση με το τι έχουμε.

@ aparadektos
Γεια μας!

Πολύ καλό παράδειγμα.

@ pixie
Ή ίσως γιατί είμαστε βολεμένοι που λέει και η debby

@ reactor69
I'm back, man

@ doctor
Οέο!!!!!!!!!!!!!

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
Ανώνυμος είπε...

Εθνικη ανουσια

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

@ ανώνυμο
Αγαπητέ ανώνυμε θες να επεκταθείς λίγο. Δεν το κατάλαβα.

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
Ανώνυμος είπε...

γιατί να θυμώνεις...όταν ξέρεις η αρχική του δήλωση τι οδό έχει ..........
σε κάνει να το λυπάσαι που είναι θυμώμένο..
βλεπει καιδεν μπορει να αντιδράσει γι ατυο και θυμώνει..
αλλα΄και ο θυμός δεν είναι κα΄τι που δεν πήγε καλλα΄ως προς τον προυπολογισμό της αρχικής κατάθεσης.
και πάλι είνια ωραιο να μην θυμώνεις ουτε να λυπασαι τελικά απλαλ μαθαινειςνα συμβιωνεις να μαθαινεςι και αλλες πλευρες ....
ενα νομισμαέχει δύο οψεις..
γιατι και μία προταση να μην έχει πάνω από ε΄να νοημα..
ειδικά οταν γραφεις κατι ...δεν ξερεςι αν θυμωνει ο αλλος αν ειναι χαρμουεμνος..
παρά μόνο όταν το διες μπορει να αισθανθεςι πω΄ς αισθανεται....
αν και αν προσπαθήσεις να μιλησεις μαζί του έστω και με δικτυακο τρόπο ε΄στω και μια φωτο που θα σου βαλει σαν πειστήριο οτι μιλαει μαζί σου και πάλι θα καταλαβεις τι τρέχει........

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

@ ανώνυμος
Εγώ πάντως τώρα δεν έχω καταλάβει τι τρέχει... Αλλά σαφώς και δεν θυμώνω.

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
Ανώνυμος είπε...

΄απλά ειναι σαν γραφεις ενα γραμμα και να το θες να το στειλεις κάπου.
αλλά οταν πάς να το στειλεις αυτά που έγραψες εσύ κατά κάποιον τρόπον τα συλλα΄μ΄βανει ο άλλος που θα πάει το γραμμα... και ενω δεν είναι ετσι ανα ρρωτιεται αν είναι οντως ε΄τσι τα πραγματα ???χωρις να εχει αισθηση ότι αληθεια γίνεται...
δηλαδη οι σκεψεις του γραμματος εχουν γίνει σαν δικε΄ς σου..
αι το πρωί σε περιμένει το γραμμα...
και σκέφτεσαι να το ανοιξεις...ή έιναι ασκοπο να διαβασεις κάτι που ήδη γνωριζεις.
έτσι κάπως συμβαίνει....

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

@ ανώνυμος
Αν είναι ένα θυμωμένο γράμμα και ο άλλος ξέρει τι έχεις γράψει, τότε μάλλον έχει δίκιο ο θυμωμένος.

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/