Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Για πείτε μου τώρα...

... αγαπητοί και, όπως πάντα, ατελείωτοι αναγνώστες μου, πολύ πολύ σοβαρά όμως. Τι αξίζει περισσότερο και τι θα θυσιάζατε για το άλλο; Την Ηθική ή την Ευτυχία; Και προσέξτε: Χωρίς να θίγεται σοβαρά η Ηθική, σε περίπτωση που η απάντηση είναι η Ευτυχία και, αντίστοιχα, χωρίς να θίγεται σοβαρά η Ευτυχία, σε περίπτωση που η απάντηση είναι η Ηθική. Μιλάμε για ελάχιστες απώλειες σε κάθε περίπτωση· το θέμα όμως είναι καθαρά προτεραιοτήτων και Αρχών -αυτές τις άτιμες οι αρχές, που μας βασανίζουν, αλλά και που, ίσως, καθώς για μένα είναι ακόμα υπό έρευνα, μας κρατάνε "καλούς καγαθούς" ανθρώπους. Και, ειλικρινά, δεν ξέρω αν έτσι το κάνω πιο απλό ή πιο δύσκολο· πάντως, σε κάθε περίπτωση, το θέμα είναι οι Αρχές. Αν θες, πες μου και για σοβαρά εκατέρωθεν θιγόμενες περιπτώσεις και τις εκεί επιλογές σου, σε σχέση με το θύμα -την ηθική ή την ευτυχία. Αλλά πραγματικά ρε πούστη μου, τι βάζεις μπροστά; Γράψε μου έτσι χύμα και τσουβαλάτα, χωρίς πολλές πολλές φιοριτούρες. Και με μια υποτυπώδη ανάλυση, σε 2-3 γραμμές ή έστω μια πρόταση· ακόμα και μια δυο λέξεις· ή τίποτα, απλά ψηφοφορία, ένα μονολεκτικό poll.

Βέβαια οι μακροσκελείς και αναλυτικές επεξηγήσεις, είναι περισσότερο από καλοδεχούμενες. Είναι, για μένα, σαν δώρο, παρότι είναι σπάνιες· αλλά δεν είναι υποχρεωτικές. Αντίθετα με τους περισσότερους, ο μακροπερίοδος και υπεραναλυτικός λόγος, τα σεντόνια να πούμε, ποτέ δεν με ενόχλησαν. Θα το έχετε παρατηρήσει, άλλωστε και από τα γραπτά μου.

buzz it!

8 αξιόλογες σκέψεις:

Αλεξία Ηλιάδου (synas) είπε...

Οι αρχές είναι στην ουσία βαθιές πεποιθήσεις. Η Ηθική είναι τομέας της Φιλοσοφίας: τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.
Δεν είναι κάποιος θεόσταλτος κώδικας και υπάρχουν «αρχές» για κάθε γούστο.
Οι άνθρωποι είναι ό,τι είναι από τη φύση τους και ακολουθούν ό,τι αρχή ταιριάζει στη φύση αυτή.
Ενίοτε βεβαίως, η φύση τους ξεχειλώνει και κάνουν διάφορα εναντίον των όποιων «αρχών» τους.
Συνήθως όμως ως αιτία καταπάτησης των αρχών τους, οι άνθρωποι δεν επικαλούνται την ευτυχία,
αλλά την επιβίωση –η ζωή είναι μια ζούγκλα και το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό και τι άλλο να έκανα; Και τέτοια.
Πρέπει η φύση σου να εμπεριέχει και λίγη μαγκιά για να παραδεχθείς, πως ό,τι κάνεις, το κάνεις απλά επειδή γουστάρεις.
Τέλος, όταν αρχίσεις να γουστάρεις εντόνως άλλα από αυτά που γούσταρες –όταν δηλαδή για οποιονδήποτε λόγο «αλλάζεις»- απλά αλλάζεις και αρχές.

Η ερώτησή σου λοιπόν στην ουσία είναι:
«Να κάνω αυτό που γουστάρω ή θα το μετανιώσω; -διότι η φύση μου μού υπαγορεύει έως τώρα άλλα;
Ε… περιμένεις απάντηση από τρίτον τώρα; Αφού έτσι κι αλλιώς θα κάνεις αυτό που είναι μέσα σου δυνατότερο.

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
ξι είπε...

Θίγεις πολύ ωραίο θέμα! Με μια πρώτη ματιά, ...Ηθική...
Όμως δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα...ίσως. Μπορεί. Δεν ξέρω.
Θα επανέλθω σε λίγο που θα έχω περισσότερο χρόνο!
ξ.

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

@ synas
Πρέπει να ομολογήσω ότι έπαθα σοκ με το που το διάβασα. Μάλλον είσαι χάκερ του μυαλού μου!

@ ξeniáδa
Άμα ήταν απλά ίσως, τελικά, να ήταν και βαρετά. Περιμένω...

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Όσο περνάνε τα χρόνια πρωτιμάω να θυσιάζω την ηθική μιας και γίνομαι κυνικός...

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

@ ΙωάννηςΚ (πρώην ioannisk)
Και σίγουρα εσύ έχεις ένα λόγο παραπάνω να έχεις άποψη...

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
ξι είπε...

Όπως λέει και η synas, η Ηθική είναι τομέας της Φιλοσοφίας (όλοι συμφωνούν με αυτό). Η Ηθική ασχολείται με το τι είναι αποδεκτό και σωστό και τι ανάρμοστο και λανθασμένο σε μια κοινωνία. Οι κοινωνίες όμως δεν είναι, ούτε μένουν πάντα οι ίδιες. Άρα η Ηθική εξαρτάται και επηρεάζεται κάθε φορά από την Κοινωνία στην οποία εφαρμόζεται αλλά και από την εποχή κατά την οποία εφαρμόζεται (ό,τι θεωρείται ηθικό τώρα/σήμερα δεν σημαίνει ότι ήταν αποδεκτό ή ηθικό πχ κατά τον ...μεσαίωνα!!!)
Η ευτυχία δεν έχει να κάνει με την Φιλοσοφία, σημαίνει καλή τύχη, ευδαιμονία | αφθονία ιδ. υλικών αγαθών, ευημερία | καλή έκβαση, επιτυχία (βλ. Μείζον Ελληνικό Λεξικό).
Το δίλημμα σου, λοιπόν, και θα συμφωνήσω απόλυτα με synas, είναι αυτό που εκφράζει στην τελευταία της παράγραφο. Και όπως λέει, "τελικά θα κάνεις αυτό που είναι μέσα σου δυνατότερο". Γιατί να θέλεις όμως σύμμαχο για να πάρεις μια απόφαση; ...
Προσωπικά, οι αποφάσεις που παίρνω και που στηρίζονται κάθε φορά στο σύνολο εκείνων των αρχών που φτιάχνουν τη ...δική μου Ηθική (άρα οι Ηθικές ποικίλλουν) με κάνουν και ευτυχισμένη.

Καλά Χριστούγεννα και Καλή Πρωτοχρονιά!

ξ.

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
Unknown είπε...

Αν το διάβαζα αυτό, μερικά χρόνια θα σου έλεγα πως δεν θα θυσίαζα την ηθική με τίποτα. ΄Ηθος και τιμή. Τιμή και τιμιότητα.

Με την πάροδο του χρόνου, άλλαξα γνώμη. Ο λόγος απλός. Η ευτυχία μια φορά μας παρουσιάζεται. Ανοίγει τα φτερά της και έρχεται κοντά μας. Αν δεν την αρπάξομε και αρχίσομε να το σκεφτόμαστε τότε, δεν προλαβαίνομε και αρχίζει να πετά ψηλά. Πάει η ευτυχία πάει και το όνειρο.

Τώρα, εξαρτάται από τον κάθε άνθρωπο προσωπικά, το τι πιστεύει, το τι θα σκεφτεί και γιατί άλλαξε ή θα αλλάξει γνώμη.

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

@ ξeniáδa
Πολύ όμορφη και ενδιαφέρουσα ανάλυση. Και τελικά και εγώ αυτό κάνω πάντα, άσχετα αν καμιά φορά μου βγαίνει το παραπονιάρικο και γκρινιάζω λίγο.

Το κείμενο το χρησιμοποίησα και λίγο ως άλλοθι για να νιώσω καλύτερα. Καμιά φορά η πίεση γίνεται τόσο μεγάλη που πιάνεσαι από ό,τι μπορείς.

@ angel
Κάποτε, ο Οδυσσέας Ιωάννου στην εκπομπή του στο Μελωδία, είχε πει "μη νομίζεις ότι είσαι ηθικός επειδή δεν σου δόθηκε η ευκαιρία να γίνεις ανήθικος". Σε αυτό έχω μόνο να προσθέσω "ή επειδή δεν βρέθηκες στην ανάγκη".

Όσο για την ευτυχία που λες, εγώ πιστεύω ότι μας παρουσιάζεται όσο την κυνηγάμε.

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/