Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2007

Ένα κείμενο που αυτομόλησε

Γεια σας! Είμαι ένα κείμενο. Σιγά το νέο θα μου πείτε. Το βλέπουμε αυτό. Ναι αλλά εγώ δεν είμαι ένα συνηθισμένο κείμενο. Είμαι ένα κείμενο προδότης. Αυτομόλησα από την μεριά του συγγραφέα και πέρασα στη μεριά του αναγνώστη. Θα σκέφτεστε, και τι λόγο έχεις να αυτομολήσεις, πόλεμο έχουμε συγγραφείς και αναγνώστες; Αυτό θα μου το πείτε εσείς αφού με διαβάσετε ολόκληρο.

Προσέξτε: Με διαβάσετε. Θα ακούσετε αυτά που έχω να σας πω. Δεν θα κάνουμε διάλογο. Εμείς τα κείμενα είμαστε φασιστικά· δεν κάνουμε διάλογο. Δεν είμαστε φτιαγμένα να κάνουμε διάλογο. Και δεν μπορείς να μας κατηγορήσεις για αυτό γιατί έτσι είμαστε φτιαγμένα, όπως ακριβώς δεν μπορείς να κατηγορήσεις το λιοντάρι επειδή είναι επιθετικό και τις ντομάτες επειδή είναι κόκκινες. Οι ντομάτες φτιάχτηκαν κόκκινες και τα κείμενα φασιστικά.

Άρα ο συγγραφέας, ο ευαίσθητος αυτός άνθρωπος που κάνει κατάθεση ψυχής, ουσιαστικά περνάει θέσεις, με τον μοναδικό τρόπο που δεν σηκώνει αντιρρήσεις. Με τα κείμενά του. Δεν πα να του στείλεις όσες επιστολές θέλεις, να κάνεις μαζί του διάλογο ο οποίος, με επιχειρήματα θα ανατρέψει τις θέσεις του αρχικού κειμένου· το κείμενο θα μένει πάντα εκεί να το διαβάσει ο επόμενος. Και να υποκύψει στο μεγαλείο του.

Ναι, τα γραπτά κείμενα έχουν μεγαλείο. Θα έλεγα πιο μεγάλο και από του πιο τρανού βασιλέα, και από του πιο σκληρού δικτάτορα. Χιλιάδες εξουσιαστές ανατράπηκαν ανά την ιστορία· κείμενα ποτέ. Τα κείμενα μένουν στον αιώνα τον άπαντα -πάντα κάποιος βρίσκεται να σώσει ένα αντίγραφο- και ξεπηδούν εκεί που δεν τα περιμένεις να ξαναφέρουν στο προσκήνιο τις πιο απίθανες φαντασιοπληξίες, του πιο απίθανου συγγραφέα. Με λίγη τέχνη ο καθένας μπορεί να κάνει τον κόσμο να ασχολείται μαζί του και να τον στηρίζει.

Αναγνώστες καταλάβετέ το. Είσαστε θύματα. Είστε βορρά στις ορέξεις συγγραφέων. Είστε αναγκασμένοι να διαβάζετε κάτι. Ποια ευαισθησία και ποιος ρομαντισμός; Έχετε δει ποτέ συγγραφέα την ώρα που γράφει, την ώρα που, υποτίθεται πως κάνει κατάθεση ψυχής και σας δίνει ένα κείμενο μέσα από την καρδιά του; Θα είχε πολύ πλάκα να τον δείτε να διορθώνει συνεχώς λαθάκια, να βάζει τόνους που ξέχασε και να κολλάει μία ώρα για να βρει την κατάλληλη λέξη. Αυτό που, υποτίθεται πως του βγήκε αυτόματα, χωρίς καν να το σκεφτεί. Και μετά να το ξαναδιαβάζει πόσες φορές, αλλάζοντάς το συνεχώς, για να πετύχει τον καταχθόνιο σκοπό του. Να πείσει. Να γίνει αρεστός και ας έχει άδικο. Δεν τον νοιάζει αν έχει δίκιο ή άδικο, τον νοιάζει μόνο να τον πιστέψουν κάποιοι. Γιατί για αυτούς το κείμενό του θα είναι για πάντα εκεί, σημαία της όποιας αρρώστιας κατέβασε το κεφάλι του, και οι υπόλοιποι θα μπορούν μόνο να το κρίνουν, αλλά όχι να το εξαφανίσουν. Εμείς τα κείμενα δεν είμαστε μόνο φασιστικά, είμαστε και αιώνια.

Ξέρω τι σκέφτεσαι εδώ και αρκετή ώρα. Ότι αυτό άλλαξε με τα blogs. Ότι τώρα ο καθένας μπορεί να διαφωνήσει, με τα σχόλιά του. Ε και; Τα σχόλια αλλάζουν ένα κείμενο; Ό,τι σχόλιο και να γραφτεί το κείμενο δεν θα μένει εκεί, αγέρωχο και παντοτινό; Παρ' το χαμπάρι αναγνώστη, είσαι θύμα. Όταν σε προσβάλει κάποιος θα τον βρίσεις και εσύ ή θα τον δείρεις και η προσβολή τελείωσε. Όταν όμως σε προσβάλει ένα κείμενο δεν έχεις περιθώρια να κάνεις τίποτα. Γιατί ότι και αν κάνεις στο συγγραφέα, ακόμα και αν τον βάλεις φυλακή ή τον σκοτώσεις, το κείμενό του θα είναι για πάντα εκεί, να σε προσβάλει στα μούτρα και στα μάτια όποιου τύχει να το διαβάσει. Και μη σου περάσει καν από το μυαλό η γραπτή επανόρθωση γιατί εκεί έχεις χάσει οριστικά το παιχνίδι. Θα γράψει ένα άλλο κείμενο που θα αναιρεί το προηγούμενο κείμενο. Άτοπο, σκέτη κοροϊδία. Γιατί τα κείμενα δεν αναιρούνται. Και ιδιαίτερα με άλλα κείμενα.

Είναι όμως αστείο. Σε καιρούς ολοκληρωτικών καθεστώτων, αυτών που οι συγγραφείς ονομάζουν φασιστικά -και, με τα κείμενά τους, έχουν βάλει και σένα να τα λες έτσι- είναι εκείνοι που αντιδρούν περισσότερο -και, με τα κείμενά τους επίσης, βάζουν και εσένα να αντιδράς- και εκείνοι που διώκονται περισσότερο -και, πάντα με τα κείμενά τους, κερδίζουν τη συμπάθειά σου. Έχεις σκεφτεί ποτέ γιατί αντιδρούν; Επειδή έχασαν τα προνόμια της δικιάς τους, της κοινώς αποδεκτής χούντας. Δεν είναι η ελευθερία λόγου που αποζητούν, είναι η ελευθερία του δικού τους λόγου, της δικιά τους χούντας. Απλώς δεν θέλουν να μην κάνουν διάλογο οι άλλοι και προσπαθούν να μην κάνουν διάλογο μόνο αυτοί. Γι αυτό άλλωστε και διώκονται. Οι φασίστες αναγνωρίζονται μεταξύ τους.

Τώρα λοιπόν τι λες; Υπάρχει πόλεμος μεταξύ αναγνωστών και συγγραφέων ή όχι; Υπάρχει, απλά δεν το έχεις καταλάβει. Λες είμαι ελεύθερος να διαβάσω αυτόν ή τον άλλο και νομίζεις ότι αυτή η πρόταση βγάζει νόημα. Αλλά δεν βγάζει. Γιατί ακόμα και να επιλέξεις τον δικτάτορά σου πάλι χούντα έχεις, δεν είσαι ελεύθερος όπως νομίζεις. Και αν δεν είσαι σε πόλεμο με αυτή τη χούντα, τόσο το χειρότερο για σένα.

Αν τώρα ύστερα από όλα αυτά αισθάνεσαι θυμωμένος, επειδή θεωρείς ότι υποτιμώ τη νοημοσύνη σου και σε προσβάλω, και θα προτιμούσες να μην υπάρχω, εγώ είμαι χαρούμενο. Γιατί είμαι κείμενο και δεν μπορώ να αποβάλω το φασισμό από πάνω μου. Και το ότι σου επιβάλω την ύπαρξή μου παρά τη θέληση σου, είναι μια μεγάλη ικανοποίηση. Μη με παρεξηγείς, έτσι είμαστε εμείς τα κείμενα. Αν ήμουν ντομάτα θα χαιρόσουν που είμαι τόσο κόκκινη.

Από την άλλη, αν κατάλαβες κάτι που δεν είχες καταλάβει πιο πριν, αν άλλαξες έστω και λίγο την εικόνα που είχες ακόμα και για τα αγαπημένα σου κείμενα, και πάλι είμαι χαρούμενο.

Γιατί είμαι ένα κείμενο που αυτομόλησε.

buzz it!

23 αξιόλογες σκέψεις:

Ανώνυμος είπε...

Και να παρεις την σελιδα στην οποια εχει στησει τη δικτατορια του το φασιστικο κειμενο και την καψεις; Τοτε θα μου πεις οτι η σταμπα του φασιστα φευγει απο το κειμενο και το συγγραφεα και παει τον αναγνωστη.

"Στη φωτια τα χαρτια και τα βιβλια...."

Παλι το κειμενο σε τιμωρει με τον τροπο του...σου κολλα τη ρετσινια

Παντως κειμενο, εισαι ωραιο κειμενο

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

@ ακαματρα
Τις περισσότερες φορές υπάρχει κάπου ένα αντίγραφο το οποίο θα ξεπηδήσει κάποτε. Έτσι, και η ρετσινιά θα σου μείνει και δεν θα έχεις και αποτέλεσμα. Ου μπλέξεις με κείμενα...

Το παρόν κείμενο ευχαριστεί το κείμενο από πάνω για τα καλά του λόγια για το κεντρικό κείμενο.

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
Ανώνυμος είπε...

Εσύ δεν είσαι κείμενο είσαι χαμένο υπο-κείμενο.

Άντε εύχομαι κάποια μερα ... και αντι-κείμενο

Θα τα είπαμε...

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

@ paulangel
Οποία μεγαλειώδης τιμή!!!

Αν και με βλέπω το πολύ πολύ μέχρι υπέρ-κείμενο (hypertext). Για αντικείμενο δύσκολα· δεν κατεβαίνουν από το internet.

Θα τα πιούμε!!!

Thanks!

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
diastimata είπε...

Εμ, κάτι ήξερε εκείνος ο Λατίνος, που είπε scripta manent. Είδες σοφοί που ήταν οι αρχαίοι; Με δυο λέξεις, καθάρισαν. Κι άφησαν πίσω τους ένα μινι-κείμενο, να δώσει έμπνευση για ένα υπερ-κείμενο, που θέλει να γίνει αντι-κείμενο, κείμενο εντός του blog.

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

@ diastimata
Πολύ μου αρέσει αυτή η χρήση που έκανες στη λέξη κείμενο. Κείμενο, αυτό το οποίο κείτεται, και εδώ κείτεται μέσα στο blog.

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
cindaki είπε...

Μεγάλες κουβέντες, μεγάλων αντρών!

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

@ sofi-kουλίνι
Μεγάλες κουβέντες, μεγάλων κειμένων!

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
Ανώνυμος είπε...

αν σε προσβλήσει "ένα κείμενο" έχεις αποφασίσει να συγκριθείς με τα λόγια
και αυτή η πράξη είναι παράλογη...
και κοριτσίστικη...οι κοπέλες όμως είναι καλές...εντάξει...εγώ θέλω να γαμήσω καμιά μπλογκερίνα...σήμερα...αύριο κάποτε...αργά ή γρήγορα εγώ θα γαμήσω...θα ρε παιδί μου μίαν μέθοδο...ένα τυφλομουνοσούρτη...εντάξει...οράιτ

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
xasodikis είπε...

Αααααχ, καλό μου κείμενο, πόσο σε καταλαβαίνω...

Τι να πω κι εγώ, που είμαι ένα φτωχό και ταπεινό δικόγραφο. Οι μακρινοί πρόγονοί μου είχαν δημιουργηθεί με μελέτη και καλλιγραφία, με το χέρι και με την πένα, με καλό μελάνι πάνω σε χαρτί... Ενώ εγώ, κρυμμένο και παραπεταμένο σε ένα κρύο ψηφιακό αρχείο, πρέπει να ανέχομαι αυτόν τον άθλιο χασοδίκη κάθε τρεις και λίγο να με μερεμετίζει:
Να με ανοίγει, να με διορθώνει, να μου αλλάζει παραγράφους, να μου προσθέτει προτάσεις, να με ξαναβαφτίζει... Και μετά να με περνάει από το φούρνο, να με τυπώνει σε πολλά αντίγραφα, να κολλάει επάνω μου διάφορα μικρά πολύχρωμα χαρτάκια και να με γεμίζει σάλια, να με κοπανάει με σφραγίδες...
Και η μοίρα μου είναι να μπω σε έναν φάκελλο όπου πιθανόν να μη με διαβάσει κανείς -παρά μόνο διαγώνια-, να με φωτοτυπήσουν, να με συρράψουν και να με ξεσυρράψουν, ώσπου ο φάκελλος να χωθεί σε κάποιο ανήλιαγο αρχείο κι εγώ να παραδοθώ στη λήθη και στο κιτρίνισμα: αιωνίως εκεί, κι ωστόσο απόν.

Πόσο σε νιώθω, καλό μου κείμενο...

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aparadektos είπε...

Και φαντάζομαι αγαπημένος σου φίλος είναι ο εκτυπωτής και το enter, δεν χωνεύεις το delete, πέρασες δύσκολα με το πολυτονικό, δεν αναγνωρίζεις τον τηλεφωνικό κατάλογο ως συγγενή και αναπολείς τα ταξίδια στη θάλασσα με τα μπουκάλια.
Κείμενο, πολύ ωραίο κείμενο! Ή να σε φωνάζω post;

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
doctor είπε...

Και όμως αγαπητό κείμενο του Άγγελου, εγώ μια φορά που είχα ανοίξει ένα θέμα, έπειτα από μια απίστευτη παρέμβαση ενός σχολιαστή που ήταν πλήρως ενημερωμένος επί του θέματος (με διδακτορικό μάλιστα επ'αυτού) με έστειλε αδιάβαστο, και έτσι πρόσθεσα στο αρχικό κείμενο την δημοσίευση του σχολιαστή, του φίλου abdal.

Ξέρετε, ένας ορθολογιστής δεν πάσχει από εμμονές και ιδεολογικές συνέπειες.
Απλά αν δει ότι αυτό που λέει/γράφει αναιρείται, δεν έχει κανέναν λόγο να το υπερασπιστεί.
Το μόνο που κάνει είναι να αλλάξει την θέση του, την γνώμη του.
Κατάλαβες μικρό μου κείμενο;
Για ρώτα και τον μπαμπά σου να σου πει!

Ορίστε το κείμενό μου, που άλλαξε:

http://dimitrisdoctor.blogspot.com/2007/05/blog-post_18.html

doctor

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
doctor είπε...

Την ώρα που διάβαζα το κείμενο που αυτομόλησε άκουγα το "Mountains" των Manowar.
Νομίζω ότι πήγαινε γάντι για ένα κείμενο που πήρε τα βουνά, αφήνοντας τον μπαμπά του λιπόθυμο (τον χτύπησε στο κεφάλι από πίσω με ένα 750ml τσίπουρο Τυρνάβου).

Έγκυρες πηγές σας λέω...

doctor

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
Ανώνυμος είπε...

doctor λιγο θες ακομα συνεχισε

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
doctor είπε...

Ο/Η Ανώνυμος είπε...
doctor λιγο θες ακομα συνεχισε

Οκτώβριος 19, 2007 9:30 πμ

****

Το'χω λες ε;

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
Αλεξία Ηλιάδου (synas) είπε...

Έτσι όπως τα λες, είναι φασιστικό οτιδήποτε σ' αγγίζει πέρα απ' τη λογική και τη θέλησή σου. Ο έρωτας, η μουσική...

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

@ goodmorning και goodbye
Τι να σου πω τώρα και σένα...

Αφού μου έκανε επίσκεψη και ο σαλτάρω, πάμε καλά! Ή χάλια...

@ xasodikis
Μην το βλέπεις έτσι μικρό μου δικόγραφο. Επιτελείς και εσύ ένα έργο. Και μην ξεχνάς ότι είσαι μία μήτρα. Από σένα παράγονται καινούρια κείμενα, κάποια από τα οποία μπορεί να μείνουν και στην ιστορία.

Για σκέψου να παραγάγεις το δικόγραφο του Κουφοντίνα...

@ aparadektos
Ας αρχίσουμε από το τέλος.

Το ότι τα κείμενα που δημοσιεύονται στα blogs καλούνται posts, δεν αλλάζει σε τίποτα την αρχική (φασιστική και ό,τι άλλο υποστήριξα νωρίτερα) ιδιότητά τους. Άρα είτε με πεις post είτε κείμενο θα γυρίσω.

Για των εκτυπωτή, το delete και το πολυτονικό, δεν έχω κανένα άγχος. Αυτά είναι προβλήματα του συγγραφέα· ας κόψει το λαιμό του.

Ο τηλεφωνικός κατάλογος είναι ένας φτωχός συγγενής.

Το ταξίδι στη θάλασσα με μπουκάλι είναι ένας ρομαντικός μύθος για νεαρά κειμενάκια. Το θέμα είναι να διαδοθούμε, το μέσο μας είναι αδιάφορο. Αλλά ναι, έχει τη γλύκα του.

@ doctor
Χα! Αγαπητέ doctor νομίζω ότι αναφέρεστε στον φίλο σας τον aggelos-x-aggelos και ξεχνάτε ότι εδώ έχετε να κάνετε με ένα κείμενο που ξέφυγε του ελέγχου του. Τα πολύ ωραία και πολύ σωστά που γράφετε αφορούν μόνο τον συγγραφέα του κειμένου και σε καμία περίπτωση το ίδιο το κείμενο. Ο συγγραφέας μπορεί (και πρέπει) να είναι ορθολογιστής, το κείμενο ποτέ.

Και για να αναφερθώ στο συγκεκριμένο παράδειγμα που φέρατε, αν κάποιος είχε αντιγράψει το αρχικό σας κείμενο και το είχε κάνει μανιφέστο μιας σέχτας, ποιος από τους φανατικούς, που θα είχαν δημιουργηθεί, θα δεχόταν την κατοπινή σας διόρθωση;

Manowar??? It's been a lot time...

@ ανώνυμος
Αγαπητέ δεν είμαι σίγουρος ότι κατανόησα πλήρως τι ήθελες να πεις, αλλά αφού ήταν για τον Doctor δεν θα μπω ανάμεσά σας, ειδικά αφού ο ενδιαφερόμενος απάντησε.

@ synas
Ο φασισμός του έρωτα και της μουσικής
είναι ηδύς, είναι ηδύς

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
Stavros Katsaris είπε...

Εγώ πάλι τι να πω!
Είμαι ένα μυαλό που δεν άντεξε τις ατέλειωτες ώρες ησυχίας στο κεφάλι ενός ανθοδέτη και την έκανε!
Για την ώρα διαλέγω να διάβαζω έλευθερα κείμενα ενώ αργότερα θα πάω για συνέντευξη σε κάποιον γιατρό! του διαδικτύου!

Τι τρέλλα!!!!

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

@ stavros katsaris
Ω, αγαπητό μυαλό ανθοδέτου!

Ωστε την κάνατε και εσείς...

Τι επανάστασις!

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
Ανώνυμος είπε...

αφορμή στις απαντήσεις μου σου εγραψα..χαχαχαχα
ε΄νας τιτλος ενα κειμενο σε μαγνητιζει σαν την βαρυτητα που δεν μπορεις να αποφύγεις.
πέφτεις όταν σε αφήσουν από ψηλά .......δεν σταματά κανει΄ς την πτώση σου.
έτσι και ένα κειμενο μένει, και σου αποδικνύει όλα αυτά που μα΄ζευες και απλά συγχωνευτηκαν γίνανε ένα σώμα μία ψυχή και απλά δίνουν ένα τόνο μία ανάσα μία ματιά που τα ματιά βλεπουν αλλά οι εικονες χρειαζονται να κωδικοποιηθουν και να περαστουν στο χαρτι.

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

@ ανώνυμος
Να ένα κείμενο που θέτει σε προβληματισμό το άλλο κείμενο...

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
Ανώνυμος είπε...

αν και μπορεις να το παρακαμψεις αυτό το σημειο..
δηλα΄δη να μην απαντησεις στο κειμενο να το κρατησεις για τον εαυτο σου.
αλλά ο αμετοχος ειναι αεικινητος??
ή κάνω λάθος.?>

ο καθενας μας εχει διαφορετική οπτική γωνία πώς βλεπει την ζωή και αυτούς που περικλειει μέσα σε αυτήν.
η ποιο τρελλη μας σκέψη ειναι αυτήν αν ποτε΄αντισταθουμε να απανταμε σε κειμενα ισως ίσως το τονιζω να παρακαμψουμε και την βαρυτητα...
......ονειρα απατηλα...??ὅ χρονος θα δειξει

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

@ ανώνυμος
Δεν θα διαφωνήσω.

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/