Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2007

Κανείς δεν θέλει να φάει τον άλλο

Όποτε γίνεται μια εμπορική συμφωνία, από κείνες τις ελληνικές εμπορικές συμφωνίες, συνήθως ακούγεται αυτή η ατάκα. "Έλα μωρέ, μην αγχώνεσαι. Κανείς δεν θέλει να φάει τον άλλο". Ε λοιπόν, άμα την ακούσεις ποτέ, κατά τη γνώμη μου τρέχα μακριά.

Καταρχάς να εξηγήσω τι εννοώ Ελληνική Εμπορική Συμφωνία (ΕΕΣ). Εν ολίγοις, η ΕΕΣ, είναι μια συμφωνία που γίνεται πάνω από τους νόμους του αστικού- ενίοτε και του ποινικού- δικαίου, έχει σαν κύριο σκοπό την αποφυγή της γραφειοκρατίας και σίγουρα κλέβει το κράτος ή παραπλανά τις τράπεζες ή -το πιο συνηθισμένο- και τα δύο. "Γράψε αυτό το ακίνητο στο όνομά σου τώρα, σου πληρώνω εγώ το φόρο και μόλις βγει το δάνειο, κρατάς και τρία δίμηνα το δικό μου ΦΠΑ, που ήταν δική σου υποχρέωση από φέτος και τα πατσίζουμε στη διαφορά των προσαυξήσεων", λέει ο ένας και ο άλλος του απαντάει, "Ναι αλλά δεν πρέπει να μείνει για πολύ στο όνομά μου, γιατί εκείνες οι επιταγές διευκόλυνσης που σου είχα δώσει δεν πληρώθηκαν, και όπου να 'ναι θα βγουν οι διαταγές πληρωμής, και έτσι και δεν προλάβουμε να κάνουμε ανακοπή, βλέπω να το χάνουμε".

Οι δύο τύποι παραπάνω, θα μπορούσαν να είναι φίλοι, συνέταιροι, συγγενείς και οτιδήποτε άλλο παραπέμπει αρχικά σε μια καλή μεταξύ τους σχέση, αλλά πάνω από όλα είναι έμποροι. Έχουν τις καλύτερες προθέσεις ο ένας για τον άλλο και σαν μόνο εχθρό βλέπουν τη γραφειοκρατία. Μόνο που ως γραφειοκρατία ορίζουν και την έλλειψη ταμιακής ρευστότητος, την κακή διαχείριση, το ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να πάρουν δάνειο, το ότι πρέπει να αποδώσουν το ΦΠΑ και το ΙΚΑ και διάφορα άλλα τέτοια ποταπά. Και πάνω από όλα "κανείς δεν θέλει να φάει τον άλλο".

Πράγματα καθημερινά και αυτονόητα είναι για αυτούς απλά απόδειξη της γραφειοκρατίας. Όποτε και αν χρειαστεί ενημερότητα, φταίει πάντα το σύστημα, η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση, οι αριστεροί και ποτέ μα ποτέ το ότι δεν πλήρωσαν το ΙΚΑ ή το φόρο. Και αφού φταίνε όλοι αυτοί, το επόμενο βήμα είναι να κάνουν μία ρύθμιση -και αν πέσουν και σε περίοδο ευνοϊκής ακόμα καλύτερα, έχει μικρότερη προκαταβολή- να πάρουν όσες περισσότερες ενημερότητες μπορούν και να αφήσουν τη ρύθμιση να χαθεί για άλλη μια φορά. Μετά θα κάτσουν να υπολογίσουν ξανά ποιος όφειλε να έχει πληρώσει και πόσο από το σύνολο του ΙΚΑ, αφού η πρόσληψη ήταν τυπική στον ένα για λογαριασμό του άλλου επειδή ο άλλος δεν ήθελε να εμφανίσει μεγάλα έξοδα εκείνη την περίοδο. Αλλά ποτέ "κανείς δεν θέλει να φάει τον άλλο".

Έτσι πορεύεται η αγία ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση, χωρίς κανείς να παραπονιέται, τουλάχιστον για όσο αυτό το πράγμα περπατάει ή έστω κουτσαίνει. Με δανεικές επιταγές, fake υπεργολαβικά, ξεζούμισμα του πλαφόν, όλο και μεγαλύτερη δανειοδότηση, εκκρεμότητες, χρέη και κάθε μέρα όλο και πιο βαθιά. Μέχρι που κάποια στιγμή κάνει ένα μεγάλο μπαμ και όλοι κοιτάνε να καλύψουν τον κώλο τους. Κερδισμένος είναι ο λιγότερο εκτεθειμένος και αυτός που βρέθηκε εκείνη τη στιγμή με τα -όποια- λεφτά στα χέρια του. Γιατί χαρτιά δεν υπάρχουν για τίποτα. Δεν μπορείς να κάνεις ιδιωτικό συμφωνητικό για πράγματα εκτός νόμου· είναι άκυρο. Ούτε δικηγόρο μπορείς να βάλεις. Όταν το σχεδιάζεις σκέφτεσαι μόνο ότι θα πάει καλά, οπότε ο δικηγόρος είναι τελείως άχρηστος και, στην περίπτωση που μπει, η δουλειά του είναι να δημιουργήσει προβλήματα και μετά να κάτσει να τα λύσει. Χαμένος χρόνος.

Ούτε που θυμούνται πια αυτό το "κανείς δεν θέλει να φάει τον άλλο". Και το πιο αστείο είναι ότι όταν το έλεγαν το πίστευαν κιόλας. Ήταν σίγουροι ότι το κοινό συμφέρον ήταν η μόνη τους αξία, αλλά δεν τους πέρασε στιγμή από το μυαλό να καλύψουν την περίπτωση του να στραβώσει κάτι, και τότε ποιος είναι υπεύθυνος για τι, ποιος πληρώνει τι και, κυρίως, πως και από που το πληρώνει. Τώρα το μόνο που τους νοιάζει είναι πως θα βγουν όσο το δυνατόν πιο αλώβητοι. Καυγάδες, φωνές, καμιά φορά και ξύλο είναι ο συνήθης επίλογος τέτοιων ιστοριών. Και στο τέλος, στα δικαστήρια πια, όποιος καταφέρει να αποδείξει τα περισσότερα, είναι και αυτός που θα συνεχίσει με τις λιγότερες πληγές. Ο άλλος, αν τα καταφέρει να συνεχίσει, θα έχει έναν προδότη να βρίζει κάθε πρωί. "Κανείς δεν θέλει να φάει τον άλλο"

Όταν κάποιος μπει σε μία τέτοια διαδικασία, όλο αυτό το κάνει με διάφορους ανθρώπους ταυτόχρονα· και αυτό είναι μόνο ένα δείγμα, στην πραγματικότητα έχει απείρως περισσότερες παραμέτρους, που δεν έχει νόημα να αναφερθούν. Οπότε λογικά, κάποιες φορές την πατάει και κάποιες κερδίζει, άρα αποκτά εμπειρία. Τείνω λοιπόν να πιστέψω ότι το ¨κανείς δεν θέλει να φάει τον άλλο" είναι απλώς για διώξει τις τύψεις επειδή μόλις σκέφτηκε έναν τρόπο να τον φάει.

Ξαναλέω λοιπόν, ότι όταν ακούς αυτή την ατάκα καλό είναι να φεύγεις μακριά. Αυτός που σου τη λέει ή δεν φαντάζεται τι μπορεί να πάει στραβά ή σου έχει ράψει ήδη το κουστουμάκι με τις οριζόντιες ρίγες.

Εκτός αν τη λες εσύ. Κάτι καλό θα έχεις σκεφτεί!

buzz it!

13 αξιόλογες σκέψεις:

xasodikis είπε...

Αγαπητέ μου φίλε, σε λίγες παραγράφους κατάφερες να συμπυκνώσεις χρόνια εμπειρίας και να περιγράψεις με ακρίβεια το ακραιφνώς ελληνικό νόημα των λέξεων "επιχειρηματικότητα" και "ανάπτυξη".
Χίλια μπράβο!

Όσο για τον ρόλο ημών των δικηγόρων, είναι ακριβώς το να παρατείνουμε την εκκρεμότητα όσο το δυνατόν περισσότερο, εν όψει μιας νέας ρύμθισης (8ο % έκπτωση επί των προσαυξήσεων και εξήντα ισόποσες δόσεις) ή/και με τη (φρούδα) ελπίδα ενός τριπλού τζακπότ...

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

@ xasodikis
Πολύ χαίρομαι που ένας, καθ' ύλην αρμόδιος, μου δίνει τα εύσημα. Αλλά πραγματικά δεν μπορείς να φανταστείς τη χαρά μου. Σε ευχαριστώ πολύ!

Θα μου επιτρέψεις μόνο να προσθέσω ότι οι για το ΙΚΑ, οι δόσεις με ευνοϊκή ρύθμιση φτάνουν τις 96, ενώ οι προσαυξήσεις μειώνονται κατά 80% στην μόνο εφάπαξ καταβολή των χρεών. Στην περίπτωση των δόσεων μειώνονται κατά 50% (Ν. 3518/06).

Νομίζω ότι θα σου αρέσει και αυτό αν δεν βαριέσαι.

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
cindaki είπε...

Τι ακριβώς εννοείτε με τη φρούδα ελπίδα ενός τριπλού τζακ ποτ;;;
Σας παρακαλώ κύριε, μην τα λέτε έτσι απότομα αυτά!!!

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
Mogwai είπε...

εγω δε θελω να φαω κανεναν γιατι ειναι ανοστοι και κανω και διαιτα

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

@ sofi-kουλίνι
Δε λέει για μας καλό μου, μη μου τρομάζεις. Ο Ιάκωβος Πότιος της Πέμπτης είναι δικός μας!

@ mogwai
Καλά το πας εσύ. Το έχεις πιάσει το νόημα!

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
diastimata είπε...

Τώρα, εγώ που είμαι υπάλληλος, τα ακούω όλα αυτά και μένω με το στόμα ανοικτό. Γιατί και τους φόρους μου πληρώνω (τι να κρύψω, άλλωστε) και τις κρατήσεις μου κάνει η επιχείρηση και σύνταξη δε θα πάρω -όπως πάει το πράμα...

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

@ diastimata
Εγώ πάλι πάντα προσπαθούσα να είμαι σωστός αλλά αρκετές φορές έμπλεξα σε τέτοια κόλπα. Η ζωή μας κύκλους κάνει...

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
xasodikis είπε...

Διάβασα και αυτό και αυτό...
Δεν έχω παρά να επαναλάβω τα συγχαρητήρια -το έχεις ψάξει σε βάθος το θέμα... Και μου δίνεις ιδέες -ίσως κάποια στιγμή πρέπει να κάτσω κι εγώ να καταγράψω μερικές απίθανες ιστορίες της μαχόμενης δικηγορίας. Για να μην πιάσουμε και το μέγα κεφάλαιο "Χρηματιστήριο" και συγχιστούμε πάλι...

Καλημέρα

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

@ xasodikis
Δεν έχω παρά να σε ξαναευχαριστήσω και μόνο για το ότι ασχολήθηκες.

Βεβαίως και να γράψεις. Θα έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
Ανώνυμος είπε...

Μία είναι η δουλειά... Ληστής!

Πας με τη μία για τα χοντρά, αν δεν σε πιάσουν όλα jet, αν σε πιάσουν, στέγη, φαΐ, ένδυση και γυμναστήριο(ενδεχομένως και sex...) τζάμπα για ΠΟΛΛΛΑΑΑ χρόνια! Αν σου αρέσει, ξαναδοκιμάζεις!

Σε τελική ανάλυση, το επιχειρείν είναι συνώνυμο του "ρισκάρειν"...

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
Ανώνυμος είπε...

"Κανείς δεν θέλει να φάει τον άλλο."

Ενας ακόμη μύθος του ανθρώπινου πολιτισμού...

Καλύτερα: ΥΠΟ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ, κανείς δεν θέλει να φάει τον άλλο... ΑΚΟΜΑ!

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
aggelos-x-aggelos είπε...

@ reactor69
Και αν δε σου κάτσει, βγαίνοντας από τη φυλακή ξέρεις και ένα καινούριο επάγγελμα, του οποίου τους πόνους της αρχής τους έχεις περάσει δεμένος.


Είναι αυτό που έγραφα παλιότερα για τη ζούγκλα. Η όπως θα έλεγε και ο Don Corleone "Nothing personal, just business".

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/
Ανώνυμος είπε...

情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品

http://aggelos-x-aggelos.blogspot.com/